Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Mecanismul de raportare a tranzacțiilor suspecte
14.03.2018 | Augustin ZĂBRĂUŢANU

JURIDICE - In Law We Trust

augustin-z-200x300

Deși este evident că majoritatea informațiilor pe care le procesează Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor provin de la bănci, eu am întâlnit situații, referindu-mă la prevenire, în care unele bănci au întârziat în mod nejustificat raportările, astfel încât, tranzacții deloc suspecte, în sensul că era limpede ca lumina zilei că era o problemă cu banii aceia – milioane de euro derulate în conturi deschise de societăți offshore din jurisdicții aflate pe lista neagră a offshore-urilor, în care Oficiul era sesizat abia când se mișcau acele milioane de euro, ceea ce mi se pare absolut de neconceput. De ce? Pentru că instituțiile bancare, instituțiile financiare, au oamenii cei mai instruiți în zona asta, și ei sunt obligați de normele interne să aibă o conformare strictă în analiza riscului pe care clienții lor le au. Nu pot să spun că am întâlnit foarte multe cazuri, dar într-adevăr am întâlnit câteva strigătoare la cer. Nu știu în practică ce poate face Oficiul observând evident aceste neconformări, și dacă face ceva în sensul acesta.

Tot în această zonă, după sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, am observat o letargie a destinatarilor acestor sesizări, am observat cum aceleași unități de parchet folosesc dublă măsură în a-și găsi competența, apropo de operativitatea cu care trebuie să cercetezi un astfel de dosar. Nu am văzut niciodată sau de foarte puține ori, ca fiind implicați în dosarele de spălare de bani cei din interiorul băncilor, care, într-un fel sau altul au facilitat aceste chestiuni. Și aici este, până la urmă, o discuție.

În altă ordine de idei, vorbim de o avalanșă de informații. Am constatat la un moment dat că sunt anumite unități de informații financiare din Europa unde lucrează până la 20 de oameni, precum și țări cu activitate bancară, mult peste activitatea și volumul pe care le are România. Până la urmă, cred că această rețea a unităților de investigații financiare ar putea ajuta mult în a decela, în a selecta, pe principiul Pareto 20% – 80%, zona care contează, în raport de volumul activității, care nu face altceva decât să îngreuneze și să nu reușești să faci mare lucru. În general, avem de-a face cu operațiuni transfrontaliere care sunt foarte greu de analizat, în principal, nu doar de verificat, că la un moment dat, vei afla peste 2 – 3 ani ce s-a întâmplat, dar ce-ți mai folosește. Și atunci, o cooperare în timp real, cu unitățile corespondente din țările respective ți-ar putea permite ca, în anumite industrii cunoscute cu matrici infracționale, cu matrici evazioniste, cu spălare de bani, importuri, exporturi, operațiuni triunghiulare – care rulează sume și crează prejudicii uriașe, să poți în timp real să vezi ce se întâmplă, să faci niște legături cu rețelele și cu transferurile din țara ta cu cele din țara respectivă, și să poți opera cu instrumentele de prevenire pe care le ai, printre care blocarea unor sume de bani, pentru că, în timp, până la sechestrele pe care le instituie unitățile de parchet, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor poate bloca pe circuit anumite sume de bani. Dar asta înseamnă să ai un mecanism foarte bun de colaborare, intern – cu unitățile de parchet, dar și extern.

Av. Augustin Zăbrăuțanu, Managing Partner ZĂBRĂUȚANU POPESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Quo Vadis FIU Romania?, ediția 174 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 

Secţiuni: Banking, Content, Drept penal, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO