BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Suspendarea cauzei până la pronunțarea CJUE

13.03.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul suspendării cauzei aflate pe rolul instanței românești până la soluționarea unei cauze aflate pe rolul Curtii de Justiție a Uniunii Europene, în directă legătură cu prima, trebuie avute în vedere dispozițiile art. 4 C. proc. civ., potrivit cărora normele dreptului Uniunii Europene se aplică în mod prioritar, indiferent de calitatea sau statutul părților, dispozițiile art. 5 C. civ. și art. 148 din Constituție care consacră principiul supremației dreptului Uniunii Europene și dă efect principiului aplicării directe a dreptului Uniunii Europene, reglementat de art. 288 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. În speță, prin măsura suspendării dispuse, instanța de apel a evitat pronunțarea unei hotărâri definitive care să fie în contradicție cu dreptul Uniunii Europene, întrucât ceea ce decide Curtea de Justiție a Uniunii Europene devine obligatoriu de la data statuării pentru toate instanțele naționale sesizate cu astfel de probleme de drept. (Decizia nr. 1263 din data de 21 septembrie 2017 pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect nulitate clauze abuzive din contract de credit)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week