FSANP. Peste 100 de lideri din penitenciare solicită demiterea ministrului Justiției și soluții urgente pentru sistemul penitenciar
12 martie 2018 | JURIDICE.ro
Luni, 12 martie 2018, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis urmatoarele, potrivit unui comunicat al cărui text il redam integral:
„Azi, 12 martie 2018, incepand cu ora 12, peste 100 de lideri de sindicat din penitenciare se vor afla la sediul Guvernului pentru a discuta cu prim-ministrul Vasilica-Viorica Dancila despre problemele din penitenciare, dar si pentru a cere demisia ministrului Tudorel Toader pentru incompetenta si lipsa de responsabilitate.
Cu precizarea ca intalnirea a fost solicitata in avans si inregistrata cu nr. 13734/13.02.2018 la Guvern de catre Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual (FSNPPC) si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), agenda de discutii pe care o propunem prim-ministrului cuprinde:
1. Demiterea ministrului Tudorel Toader pentru incompetență și lipsă de responsabilitate*
Tudorel Toader si-a asumat conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, considerand ca un sistem care functioneaza 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, poate fi gestionat la fara frecventa printre intalniri cu ambasadori, deplasari internationale, mai mult sau mai putin justificate, si razboaie cu magistrati.
Aceasta atitudine iresponsabila a dus la intarzierea unor proiecte de acte normative si transmiterea cu mare intarziere pe circuitul de avizare si aprobare, astfel fiind blocate modernizari si constructii de penitenciare, acordarea unor drepturi pentru personal si chiar impiedicata punerea in libertate a unor detinuti.
Din ratiuni ce tin de economia de text, notam succint ca aspecte negative si ocuparea netransparenta a unor functii de management superior din sistemul penitenciar prin imputerniciri repetate dar si refuzul de a dispune masuri in cazul favorizarii detinutilor-vip, desi exista probe si indicii concrete in acest sens.
Cel mai grav este insa faptul ca ministrul Tudorel Toader nu a dus la bun sfarsit nici un proiect dintre cele pe care le-a prezentat in repetate randuri referitor la sistemul penitenciar. Nici macar recursul compensatoriu, aspect nu tocmai pozitiv pentru societate dar prioritatea politica a anului 2017, nu-i apartine.
Vom solicita, deci, prim-ministrului Dancila sa-l demita pe domnul Tudorel Toader, acesta demonstrand intr-un an si trei mandate ca un CV stufos nu poate gestiona de unul singur Justitia in ansamblu si sistemul penitenciar ca parte componenta. Este nevoie de o viziune moderna si de responsabilitate.
2. Imbunatatirea conditiilor de lucru din penitenciare
Inca de la protestele din august 2017 Guvernul a promis Standarde pentru conditiile de lucru din penitenciare si un Plan de investitii penntru imbunatatirea acestora.
Pentru ca acestea inca nu exista, desi de ceva timp – prin lege – conditiile din toate penitenciarele sunt considerate improprii, vom cere prim-ministrului Dancila sa dispuna masuri concrete pentru realizarea acestor promisiuni.
Reamintim ca un angajat din sistemul penitenciar petrece in aceste conditii improprii – definite astfel conform legii 169/2017 – in medie, 23 de ani, in vreme ce un detinut petrece, in medie, sub 4 ani.
Precaritatea si lipsa unor dotari elementare pune in pericol siguranta penitenciarelor, doar in anul 2017 fiind inregistrate 1.017 de agresiuni intre detinuti si 78 de agresiuni la adresa personalului si descoperite 5255 de obiecte interzise (droguri, telefoane mobile, cutite improvizate, etc).
3. Plata orelor suplimentare restante pentru angajatii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala
Recent, ministrul Justitiei a prezentat o statistica a celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate si neplatite in ultimii doi ani, eliminand in mod cinic datoria fata de colegii care – intre timp – au parasit sistemul penitenciar.
In consecinta vom solicita recalcularea si plata orelor suplimentare restante catre toti fostii si actualii angajati ai sistemului penitenciar pentru ultimii 3 ani de zile, legea limitand la aceasta durata posibilitatea recuperarii unui drept furat.
Avand in vedere valoarea totala a pagubelor produse angajatilor, estimam peste 20 de milioane de lei, in perioada urmatoare ne rezervam dreptul de a actiona in judecata, incepand cu ministrul justitiei, toate persoanele vinovate aceasta situatie.
Precizam ca masura recent aprobata in Parlament la presiunea sindicatelor din penitenciare si politie, nu rezolva problema restantelor de peste 1 milion de ore suplimentare si, prin plafonarea la 3% dintr-o fractie a fondului de salarii, nu acopera necesarul real.
4. Eliminarea deficitului de personal
Ministerul Justitiei informa Guvernul in decembrie 2017 ca deficitul de personal raportat la standardele unei functionari normale este de aproximativ 8.000 de posturi, sau de aproximativ 4.000 raportat la statele de functii existente, in contextul in care in ultimii 2 ani, 1 angajat din 4 a parasit sistemul penitenciar.
Cerem prim-ministrului Roamniei sa deblocheze procedurile de concurs astfel incat sa poata fi ocupate posturile vacante cel putin pana la nivelul celor existente in statele de functii aprobate (aprox. 4.000 de posturi vacante), daca respectarea standardelor este imposibila.
5. Repararea inechitatilor produse de legislatia haotica de salarizare si pensionare
Legea-cadru 153/2017 a salarizarii personalului bugetar, se dovedeste discriminatorie si extrem de costisitoare pentru bugetul de stat, adaugand peste 12 miliarde de lei (noi) la povara bugetara prin cresteri salariale aplicate discretionar si cu tinta aparent electorala.
Pentru eliminarea acestor discriminari cerem prim-ministrului Dancila ca angajatii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa beneficieze de tratament egal cu cei carora, dintr-un calcul pur politic, diversele echipe Dragnea aflate in Guvern au decis sa le mareasca salariile.
In august 2017 Guvernul a decis prin OUG 56 sa reduca cu 25% pensiile militare, incepand cu data de 15 septembrie acelasi an, prin introducerea unei plafonari discriminatorii pentru viitorii pensionari militari, in aceasta categorie intrand si fostii angajati ai penitenciarelor.
Vom propune prim-ministrului Dancila acordarea pentru toti pensionarii militari a unei sume compensatorii, de natura celei acordate deja la punerea in aplicare a primei legi unitare a salarizarii, pentru acoperirea eventualelor pierderi.
6. Modificari legislative si proiecte urgente
In masura in care exista interes si timp vom aborda si (i) problema Statutului politistului de penitenciare, care este inca este in faza de proiect pe undeva pe la Ministerul Justitiei, (ii) situatia proiectelor privind modernizarea si constructia penitenciarelor care raman la faza de bune intentii si de constructii anuntate dar niciodata demarate, dar si (iii) necesitatea asigurarii unui cadru legal si institutional pentru protectia personalului din penitenciare impotriva agresiunilor din ce in ce mai frecvente din partea detinutilor.
Promovam dialogul, dar suntem pregatiti de proteste
Aceasta este agenda propusa, dar intelegand contextul politic, nu avem asteptari mari si suntem pregatiti pentru continuarea protestelor. In data de 24 martie 2018 angajatii din penitenciare vor participa la proteste alaturi de politisti, problemele referitoare la conditii de lucru, risc profesional si salarizare fiind comune.
Ulterior, daca Guvernul ramane insensibil, vom declansa proteste la fiecare penitenciar din sistem si vom apela inca o data la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situatie de natura a bloca activitatea penitenciarelor. Speram insa ca, intre timp, Guvernul sa reactioneze si sa nu fie nevoie de aceste masuri extreme.
Pentru conformitate, prezentam solicitarile depuse de catre FSNPPC si FSANP la Guvern si ministerele de resort pentru a discuta problemele legate de subfinantare, lipsa dotarilor, conditii de munca proaste, deficientele sistemului de salarizare si discriminarea din legislatia pensiilor militare.
***
* Din pacate agenda incarcata face imposibila, la acest moment, prezentarea promisului Raport privind dezastrul mandatului Tudorel Toader la justitie. N-am vrea sa fim in neplacuta situatie in care sa-l anuntam, ba chiar sa-l citim, dupa care sa nu ne functioneze site-ul 2 zile si, ulterior, sa apara un document plin de greseli care nu ne-ar face cinste. Invatam din greselile altora si avem avantajul ca, spre deosebire de ministrul Toader, nu ne poate nimeni conditiona politic.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro