Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Simona Camelia Marcu: Modificările care se preconizează a fi aduse Legilor Justiției sunt necesare
12.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 12 februarie 2018, judecător Simona Camelia Marcu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, într-un interviu acordat Qmagazine:

Ref. problemele cu care se confruntă sistemul judiciar: „Problemele reale ale sistemului judiciar vizează, însă, instabilitatea legislativă, infrastructura uneori improprie a instanțelor și parchetelor, volumul enorm de muncă al unora dintre magistrați. Există o interdependență organică între imaginea sistemului judiciar – calitatea actului de justiție – încrederea populației în justiție – volumul de muncă al magistraților – condițiile de muncă – răspunderea magistraților.

Nu putem pretinde calitate și celeritate fără a stabili un volum maxim rezonabil de muncă și fără a oferi condiții adecvate, nu putem cere populației să aibă încredere în sistemul judiciar fără a oferi un act de justiție de calitate și în niciun caz nu le putem pretinde magistraților să răspundă material fără a le oferi tot ce le este necesar pentru a-și face datoria într-un mod exemplar. (…)

Ref. „dezbinarea” din sistemul judiciar: „Nu cred că termenul „dezbinare” este potrivit pentru a descrie situația actuală a Consiliului și a sistemului judiciar. În realitate, există un deziderat comun care îi unește pe toți membrii CSM, și anume independența justiției.”

Ref. necesitatea modificării Legilor Justiției: „Modificările care se preconizează a fi aduse Legilor nr. 303, 304 și 317/2004 sunt necesare. După aproximativ 13 ani de la intrarea în vigoare se impunea schimbarea unor soluții legislative, fie pentru că fuseseră declarate neconstituționale, fie pentru că nu mai corespundeau necesităților actuale. De altfel, nimeni nu contestă că se impunea o intervenție legislativă de substanță asupra celor trei legi.

Din punctul meu de vedere, cele mai multe dintre modificările aduse vor fi benefice pentru sistemul judiciar și pentru societate. Există și unele dispoziții neclare, necorelate cu ansamblul reglementării ori chiar discutabile. Curtea Constituțională a fost sesizată cu aspecte ce țin de modificările aduse celor trei acte normative, s-a pronunțat deja asupra unora și urmează să se pronunțe în curând și asupra celorlalte chestiuni supuse dezbaterii.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti