Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Simona Camelia Marcu: Modificările care se preconizează a fi aduse Legilor Justiției sunt necesare
12.03.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Luni, 12 februarie 2018, judecător Simona Camelia Marcu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, într-un interviu acordat Qmagazine:

Ref. problemele cu care se confruntă sistemul judiciar: „Problemele reale ale sistemului judiciar vizează, însă, instabilitatea legislativă, infrastructura uneori improprie a instanțelor și parchetelor, volumul enorm de muncă al unora dintre magistrați. Există o interdependență organică între imaginea sistemului judiciar – calitatea actului de justiție – încrederea populației în justiție – volumul de muncă al magistraților – condițiile de muncă – răspunderea magistraților.

Nu putem pretinde calitate și celeritate fără a stabili un volum maxim rezonabil de muncă și fără a oferi condiții adecvate, nu putem cere populației să aibă încredere în sistemul judiciar fără a oferi un act de justiție de calitate și în niciun caz nu le putem pretinde magistraților să răspundă material fără a le oferi tot ce le este necesar pentru a-și face datoria într-un mod exemplar. (…)

Ref. „dezbinarea” din sistemul judiciar: „Nu cred că termenul „dezbinare” este potrivit pentru a descrie situația actuală a Consiliului și a sistemului judiciar. În realitate, există un deziderat comun care îi unește pe toți membrii CSM, și anume independența justiției.”

Ref. necesitatea modificării Legilor Justiției: „Modificările care se preconizează a fi aduse Legilor nr. 303, 304 și 317/2004 sunt necesare. După aproximativ 13 ani de la intrarea în vigoare se impunea schimbarea unor soluții legislative, fie pentru că fuseseră declarate neconstituționale, fie pentru că nu mai corespundeau necesităților actuale. De altfel, nimeni nu contestă că se impunea o intervenție legislativă de substanță asupra celor trei legi.

Din punctul meu de vedere, cele mai multe dintre modificările aduse vor fi benefice pentru sistemul judiciar și pentru societate. Există și unele dispoziții neclare, necorelate cu ansamblul reglementării ori chiar discutabile. Curtea Constituțională a fost sesizată cu aspecte ce țin de modificările aduse celor trei acte normative, s-a pronunțat deja asupra unora și urmează să se pronunțe în curând și asupra celorlalte chestiuni supuse dezbaterii.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate