Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Valentin Constantin: Constituția nu se ocupă de revocarea procurorului șef DNA


12 martie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Vineri, 9 martie 2018, prof. univ. dr. Valentin Constantin a declarat, intr-un interviu acordat ziare.com:

Ref. argumentele prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justitiei privind revocarea Laurei Coduta Kovesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie: „Tudorel Toader nu poseda niciun instrument institutional efectiv care sa dea un continut „autoritatii” de care vorbeste art. 132 alin. (1) din Constitutie. Prin urmare, ministrul a expus un mix de argumente care apartin mai mult comentatorilor, specializati sau nespecializati, decat functionarilor superiori. S-a vazut ulterior ca publicul astepta un raport, si nu o dizertatie impartita pe puncte sau un manifest politico-juridic. Reactia Sectiei pentru procurori era previzibila. Constitutia nu se ocupa de revocarea procurorului sef DNA. Materia revocarii procurorului sef al DNA este o materie legislativa, iar cel care decide este fara nicio indoiala presedintele.”

Ref. atribuțiile Avocatului Poporului în procesul de modificare a Legilor Justitiei:„Avocatul Poporului are ca atributie de baza rolul de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Mai poseda o lista lunga de atributii, printre care exista una care il poate transforma in actor politic: competenta de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor inainte de promulgare si competenta, mai importanta, de a putea sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor. Nu am urmarit manifestarile lui Victor Ciorbea, cu exceptia uneia. Atunci parea sa fi iesit din neutralitatea politica pe care o presupune functia.”

Ref. sesizarea Comisiei de la Venetia privind Legile Justitiei: „Comisia de la Venetia este un conclav de juristi ale carui opinii sunt pur consultative. Pentru cunoscatori, Comisia nu reprezinta o autoritate epistemica in sens tare. Este insa jenant sa apelezi la Comisie. Asta inseamna ca nu ai in tara ta cu 30 de facultati de drept acreditate juristi capabili sa exprime opinii juridice convingatoare.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică