« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Asociaţia Grefierilor din România. Inechități ref. salarizarea personalului auxiliar și conex
13.03.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 13 martie 2018, Asociația Grefierilor din România, cu susținerea a două sindicate, a transmis următoarele, potrivit unui comunicat:

”Asociaţia Grefierilor din România, constituită la nivel național din 4820 membri, susținută de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, ce are în componenţă 4076 membri, în parteneriat cu Sindicatul SindJust Bihor, emit următorul comunicat de presă prin intermediul căruia informează opinia publică cu privire la inechitățile salariale în ceea ce privește personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete, având în vedere că:
– nici până la acest moment, salariile acordate nu sunt uniformizate la nivel național, conform modului de calcul aplicat de Curtea de Apel Bacău, indicat și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale ca fiind cel corect și agreat de Curtea de Conturi;
– ordonatorii secundari de credite refuză să calculeze salariile, astfel cum au fost stabilite de Curtea de Apel Bacău, justificându-și refuzul pe lipsa Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Justiţie” şi Curtea Constituţională (…), consecința fiind neacordarea sporului pentru condiţii deosebite personalului auxiliar de specialitate și conex.

Apreciem că se impune:
– intervenția Ministrului Justiției la Guvernul României pentru emiterea Hotărârii de Guvern de aprobare a Regulamentului-cadru, anterior menționat;
– intervenția expresă a Ministrului Justiției la nivelul ordonatorilor secundari de credite pentru aplicarea unitară a acestui mod de calcul, prin elaborarea unor norme metodologice unitare de calcul a drepturilor salariale (grile de salarizare).

Față de locul și rolul acestei categorii profesionale în înfăptuirea actului de justiție, reprezentând ”motorul” fiecărei instanțe și fiecărui parchet, întrucât au trecut mai mult de 5 luni de zile de la data la care trebuiau stabilite locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea exactă a sporurului pentru condiţii de muncă, fiind a doua lună consecutiv în care salariile categoriei noastre profesionale sunt calculate greșit, la care se adaugă pasivitatea ministrului Justiţiei, de neconceput în ceea ce priveşte categoria personalului auxiliar de specialitate și conex, cea mai numeroasă categorie profesională a sistemului judiciar, aproximativ 8000 de angajați și de care ministrul Justiției, efectiv, ”a uitat” că există, deși de mai bine de un an și jumătate au fost înteprinse demersuri cu privire la:
– o salarizare adecvată și unitară;
– îmbunătățirea condițiilor de muncă;
– plata orelor suplimentare;
– suplimentarea schemelor de personal;
– adoptarea unui nou statut pentru profesie;
– modificarea condițiilor privind acordarea pensiei de serviciu.

Aspectele anterior menţionate au generat tensiuni şi nemulţumiri în rândul categoriei noastre profesionale, exprimate, inițial, prin purtarea unei banderole albe pe braţ, fără a afecta activitatea instanţelor și a parchetelor sau programul de lucru cu justiţiabilii, însă, dacă situația nu se va rezolva în zilele ce urmează, arătăm faptul că suntem dispuși să apelăm la mișcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară și chiar totală a activității.”

 
Secţiuni: Dreptul muncii, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Asociaţia Grefierilor din România. Inechități ref. salarizarea personalului auxiliar și conex”

  1. Florin-Iulian HRIB spune:

    Mi se pare inadmisibil că nu a fost organizat concursul de admitere la SNG anul acesta (încă; poate se va organiza totuşi pînă la finele lui 2018). Sper că nu se va întîmpla la fel cu admiterea la INM.

    Poate ar fi un bun prilej să menţionăm şi acest aspect în cadrul protestelor iniţiate recent. Eu, personal, am protestat azi inclusiv din cauza neorganizării concursului de admitere la SNG, ediţia 2018, în condiţiile în care guvernanţii se laudă cu cea mai mare creştere economică din UE şi cu creşterea tuturor salariilor (deşi, în realitate, cea mai mare creştere ce se resimte azi în România este majorarea inflaţiei, cea mai ridicată din ultimii 5 ani, recte 4,7%…)?!

    Nici măcar în 2010, cînd se tăiau salarii din cauza crizei economice mondiale, guvernul nu a avut tupeul să afecteze „bunul” mers al justiţiei prin suprimarea recrutării grefierilor, procurorilor şi judecătorilor!

    Cred că tocmai protestele grefierilor faţă de legea salarizării şi ale magistraţilor faţă de modificările la legile justiţiei au determinat reacţiile acestea de pasivitate şi frondă ale ministerului justiţiei, în special, şi ale guvernului, în general, faţă de justiţie. Observ că ministrul T.T. este preocupat mai mult de revocarea şefei DNA (care nici nu reprezintă şi nici nu personifică justiţia, orice ar debita unii troli), decît de situaţia critică a justiţiei din România.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD