Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Subsidiaritatea acţiunii întemeiate pe îmbogăţirea fără justă cauză


15 martie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că una dintre condiţiile de admisibilitate a actio de in rem verso este subsidiaritatea sa, ceea ce înseamnă că nu poate fi exercitată atunci când cel sărăcit dispune de o altă acţiune, fie contra unui terţ – un eventual garant -, fie contra celui îmbogăţit. În speţă, de vreme ce art. 48 alin. 1 din Legea nr. 10/2001 prevăd numai dreptul chiriaşilor la despăgubiri pentru sporul de valoare adus imobilelor cu destinaţia de locuinţă, pentru îmbunătăţirile necesare şi utile și cum reclamantul – fosta unitate deținătoare – nu a avut calitatea de chiriaş în imobilul restituit pârâţilor, rezultă că acesta nu are la îndemână o altă acţiune pentru recuperarea pretenţiilor sale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de consolidare și reparații capitale efectuate la imobilul retrocedat, fiind, prin urmare, îndeplinită condiția de admisibilitate a subsidiarității acţiunii întemeiate pe îmbogăţirea fără justă cauză. (Decizia nr. 1482 din data de 5 octombrie 2017 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect îmbogâțire fără justă cauză)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii