Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Subsidiaritatea acţiunii întemeiate pe îmbogăţirea fără justă cauză
15.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că una dintre condiţiile de admisibilitate a actio de in rem verso este subsidiaritatea sa, ceea ce înseamnă că nu poate fi exercitată atunci când cel sărăcit dispune de o altă acţiune, fie contra unui terţ – un eventual garant -, fie contra celui îmbogăţit. În speţă, de vreme ce art. 48 alin. 1 din Legea nr. 10/2001 prevăd numai dreptul chiriaşilor la despăgubiri pentru sporul de valoare adus imobilelor cu destinaţia de locuinţă, pentru îmbunătăţirile necesare şi utile și cum reclamantul – fosta unitate deținătoare – nu a avut calitatea de chiriaş în imobilul restituit pârâţilor, rezultă că acesta nu are la îndemână o altă acţiune pentru recuperarea pretenţiilor sale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de consolidare și reparații capitale efectuate la imobilul retrocedat, fiind, prin urmare, îndeplinită condiția de admisibilitate a subsidiarității acţiunii întemeiate pe îmbogăţirea fără justă cauză. (Decizia nr. 1482 din data de 5 octombrie 2017 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect îmbogâțire fără justă cauză)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti