Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Sechestrul asigurător și poprirea asigurătorie – în materie procesual penală
16.03.2018 | Daniel NICOLAESCU

Secţiuni: Banking, Content, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Nicolaescu

Daniel Nicolaescu

Sechestrul pare a fi, în opinia multor organe de urmărire penală, genul proxim, iar poprirea asigurătorie – specia / un caz particular. Noțiunile se confundă un pic și pentru că putem avea un sechestru asupra sumelor de bani în numerar. Spre exemplu, dacă o persoană urmărită deține o anumită sumă de bani la domiciliu, se poate institui sechestru asupra sumelor de bani, și din acest motiv, cred că  se confundă sechestrul asupra sumelor de bani, deci eventuale sume în numerar identificate, cu sechestrul asupra sumelor de bani depuse în conturi, uitându-se că de fapt, atunci când vorbim despre conturi, banca devine proprietarul sumelor aflate în conturi, iar titularul de cont este titularul unui drept de creanță împotriva băncii, și deci, într-o astfel de situație, măsura nu poate fi alta decât poprirea asigurătorie. 

Gândiți-vă, ce poate face un terț într-o astfel de situație, să spunem o bancă, care totuși are un departament juridic – cu oameni calificați, tehnicieni în drept, și care sunt nevoiți câteodată să facă distincția între măsurile care se doresc a fi instituite?

Vă pot da și un exemplu concret, apropo de faptul că lucrurile încă nu sunt clare. Au existat cazuri în care, banca primește o adresă însoțită de o ordonanță prin care se instituia sechestrul și prin care se comunica de către parchet băncii faptul că se trimite ordonanța de înființare a sechestrului „în vederea aducerii la îndeplinire” și se menționa și că băncii i se cere să comunice „dacă persoana asupra căreia s-a luat măsura are conturi deschise, precum și cuantumul sumelor de bani existente în conturi”. Banca a indisponibilizat, blochează contul, și a informat printr-o adresă prin care a precizat dacă persoana urmărită are sau nu are conturi deschise, Persoana urmărită a făcut o plângere împotriva băncii pe motiv că respectivul cont fusese indisponibilizat în mod nelegal (abuziv). La solicitarea organelor de cercetare penală însărcinate cu cercetarea unui eventual abuz al băncii, banca a arătat documentele în baza cărora înființase poprirea, însă spre surprinderea tuturor, banca a aflat că, în opinia parchetului care înaintase ordonanța de înființare a sechestrului, documentele trimise băncii vizau doar primirea de informații despre existența contului și soldul său, și nu vizau indisponibilizarea contului, care (indisponibilizare) nu se poate face decât în baza unui proces – verbal de sechestru. Într-o astfel de situație, ce ar trebui să facă banca / terțul poprit? Ar trebui să comunice dacă persoana respectivă are sau nu are cont, are sau nu are bani / sold creditor în cont, timp în care să nu indisponibilizeze nimic, persoana respectivă să poată să își transfere banii din acel cont și după ce banca a răspuns „da, persoana respectiva are cont și soldul X”, să vină organul de urmărire penală și să spună că de la acel moment se instituie sechestrul, întocmindu-se și procesul – verbal de sechestru? Și abia de la data respectivă se consideră indisponibilizate sumele de bani din cont? Evident că nu putem reține o astfel de soluție. Banca trebuie să aprecieze că, într-o astfel de situație, vorbim despre o poprire asigurătorie.

C. j. Daniel Nicolaescu, Director executiv al Departamentului Juridic și Guvernanță Corporativă RAIFFEISEN BANK

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ipoteca și sechestrul penal așteptându-l pe Godot…, ediția 175 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti