« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Contestație vs. ridicarea măsurii asigurătorii în cazul existenței unei executări silite
19.03.2018 | Andra-Roxana TRANDAFIR (ILIE)

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andra-Roxana Trandafir

Andra-Roxana Trandafir

În ceea ce privește ridicarea măsurii asigurătorii, sunt de acord că aceasta nu era o cale care trebuia parcursă.

În primul rând, ar trebui să distingem între două căi: ar fi vorba de contestație, aceea care se face în termen de trei zile, nu există motiv de contestație pentru că ar trebui să fie nelegală măsura asigurătorie ori nu există vreun motiv de nelegalitate doar pentru că există o ipotecă sau executare silită, iar ridicarea – cale folosită în practică, neprevăzută sau nedetaliată în Codul de procedură penală, ar trebui să intervină atunci când nu mai există temeiul pentru menținerea măsurii asigurătorii, fie că a trecut un termen foarte lung, fie pentru că există un prejudiciu acoperit, fie din alte motive.

Evident, nu suntem în niciuna dintre cele două ipoteze, dar aici aș vrea să spun că ar fi bine ca instanțele penale, care respingeau astfel de cereri, să și menționeze de ce le resping, pentru că dacă motivarea instanței penale era, „nu se poate ridica măsura asigurătorie, pentru că executarea silită e blocată”, era greu pentru o instanță civilă să treacă peste o astfel de motivare sau pentru executor, adică cred că un creditor care alegea această cale, pe lângă faptul că și eu cred că era greșită, risca și o motivare în acest sens, și atunci chiar să nu mai poată să-și continue executarea.

Lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Ilie), FACULTATEA DE DREPT, UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ipoteca și sechestrul penal așteptându-l pe Godot…, ediția 175 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Articole, Banking, Drept penal, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD