ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Contestație vs. ridicarea măsurii asigurătorii în cazul existenței unei executări silite
19.03.2018 | Andra-Roxana TRANDAFIR (ILIE)


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Andra-Roxana Trandafir

Andra-Roxana Trandafir

În ceea ce privește ridicarea măsurii asigurătorii, sunt de acord că aceasta nu era o cale care trebuia parcursă.

În primul rând, ar trebui să distingem între două căi: ar fi vorba de contestație, aceea care se face în termen de trei zile, nu există motiv de contestație pentru că ar trebui să fie nelegală măsura asigurătorie ori nu există vreun motiv de nelegalitate doar pentru că există o ipotecă sau executare silită, iar ridicarea – cale folosită în practică, neprevăzută sau nedetaliată în Codul de procedură penală, ar trebui să intervină atunci când nu mai există temeiul pentru menținerea măsurii asigurătorii, fie că a trecut un termen foarte lung, fie pentru că există un prejudiciu acoperit, fie din alte motive.

Evident, nu suntem în niciuna dintre cele două ipoteze, dar aici aș vrea să spun că ar fi bine ca instanțele penale, care respingeau astfel de cereri, să și menționeze de ce le resping, pentru că dacă motivarea instanței penale era, „nu se poate ridica măsura asigurătorie, pentru că executarea silită e blocată”, era greu pentru o instanță civilă să treacă peste o astfel de motivare sau pentru executor, adică cred că un creditor care alegea această cale, pe lângă faptul că și eu cred că era greșită, risca și o motivare în acest sens, și atunci chiar să nu mai poată să-și continue executarea.

Lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Ilie), FACULTATEA DE DREPT, UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ipoteca și sechestrul penal așteptându-l pe Godot…, ediția 175 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate