Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

ANI. Punct de vedere ref. efectele deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor dispoziții din legea privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor


14 martie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept constituțional, Sistemul judiciar

Marți, 13 martie 2018, Agenția Națională de Integritate a publicat un punct de vedere cu privire la efectele Deciziei nr. 45/2018 a Curții Constituționale a României referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit unui comunicat.

Întrucât o parte dintre considerente se referă la regimul incompatibilităților pentru judecători și procurori, ANI a atras atenția asupra faptului că elementele de neconstituționalitate constatate prin Decizia CCR nr. 45/2018 se limitează, potrivit competențelor constituționale și legale ale Curții Constituționale, la tipul de control de constituționalitate efectuat, și anume cel anterior intrării în vigoare a unei legi, ceea ce înseamnă că instanța constituțională nu s-a pronunțat asupra constituționalității/neconstituționalității niciunei norme din forma actuală a Legii nr. 303/2004. În acest context, ANI opinează că dispozițiile Legii nr. 303/2004 se aplică în forma lor în vigoare în prezent, Decizia nr. 45/2018 a Curții Constituționale – care cuprinde în motivare și aspecte privind textele de lege în vigoare în acest moment -, fiind obligatorie pentru legiuitor în contextul unor posibile modificări viitoare ale actualei forme a Legii nr. 303/2004.

De asemenea, întrucât este pronunțată în cadrul procedurii de control a priori a proiectului legislativ, este aplicabil numai dispozitivul deciziei, iar acesta nu este incident față de textul deja în vigoare, sub rezerva interpretării Curții Constituționale.

Criticile instanței constituționale, cuprinse în motivarea Deciziei nr. 45/2018, trebuie să constituie elemente esențiale de reper pentru legiuitor, când va proceda la aplicarea acestei decizii, conform art. 147 alin. (2) din Constituție, dar, în prezent, acestea nu abrogă nicio dispoziție din Legea nr. 303/2004 în vigoare și nu instituie obligații în sarcina altor subiecte de drept, în afara Parlamentului României.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică