Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a numărului Pi
14.03.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a numărului Pi este marcată, anual, la data de 14 martie.

Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului – circumferinţa şi diametrul – produc un număr complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.

Contrastul dintre simplitatea definiţiei sale şi complexitatea rezultatelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un veritabil simbol cultural. Pi a devenit o metaforă pentru misterele matematicii, fiind „glorificat” în multe feluri, inclusiv printr-un cântec interpretat de Kate Bush, un film regizat de Darren Aronofsky şi un parfum lansat de casa Givenchy.

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât şi împlinirea a 140 de ani de la naşterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

Muzeul în cadrul căruia s-a născut Ziua Mondială a numărului Pi recomandă celebrarea prin consumul de plăcintă. Cuvântul „plăcintă” se traduce în limba engleză ca „pie”, care are o pronunţie similară cu cea a numărului Pi, potrivit mediafax.ro.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

2018: Ziua mondială a numărului Pi (Pi Day) este marcată, anual, la data de 14 martie.

Sediul materiei: Data pentru celebrarea Zilei Mondiale a numărului Pi a fost aleasă în anul 1988 de către fizicianul Larry Shaw, unul dintre motive fiind reprezentat de faptul că transcrierea în cifre a datei de 14 martie (3/14) reprezintă primele trei cifre ale numărului Pi (3,14), potrivit history.com. Al doilea motiv a fost reprezentat de faptul că 14 martie este ziua în care, în anul 1879, s-a născut fizicianul Albert Einstein.

Recunoaşterea Zilei numărului Pi pe plan oficial a avut loc în urmă cu zece ani. Pe 12 martie 2009, Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului Statelor Unite ale Americii) a decis ca Ziua numărului Pi să devină sărbătoare oficială. Măsura a fost susţinută de numeroase instituţii axate pe tehnologie şi inginerie, printre care Asociaţia pentru Tehnologie Competitivă, Societatea de Chimie Americană, Organizaţia de Industrie a Biotehnologiei, Institutul Inginerilor Electrotehnişti şi Electronişti şi asociaţia de schimb de tehnologie TechAmerica. De altfel, acestea au şi trimis o scrisoare de mulţumire lui Bart Gordon, preşedinte al Comitetului pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie între anii 2007 şi 2011.

Pi (litera greacă „π”) este simbolul utilizat în matematică pentru a reprezenta o constantă – raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul său – care este de aproximativ 3,14159, potrivit piday.org.

Pi a fost calculat la peste un miliard de cifre dincolo de punctul său zecimal. Ca număr irațional și transcendental, va continua infinit fără repetiție sau model. În timp ce doar o mie de cifre sunt necesare pentru calculele tipice, natura infinită a lui Pi îl face o provocare distractivă de a memora și de a calcula din ce în ce mai multe cifre.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Magdalena Sărsan
Redactor JURIDICE.ro

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate