Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje
14.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Legal Days, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este marcată, anual, la data de 14 martie.

În întreaga lume, femeile joacă un rol esențial atât în furnizarea, gestionarea și protejarea resurselor de apă, cât și în cadrul comunității.

Cu toate acestea, de prea multe ori, guvernele ignoră viața și perspectivele femeilor atunci când iau decizii cu privire la apă. Ani de experiență ne-au arătat că barajele și alte infrastructuri de apă au impact asupra comunităților în funcție de gen.

Proiectele de baraje hidroelectrice exacerbează adesea dezechilibrele existente între femei și bărbați în ceea ce privește energia. În multe cazuri, femeile suferă de un impact negativ disproporționat al dezvoltării barajelor, confruntându-se cu violența bazată pe gen, cu o compensare insuficientă, cu pierderi de mijloace de subzistență și cu lipsa accesului la informații, la factorii de decizie și la sistemele de justiție.

Aceste femei apărătoare ale apelor rezolvă această deconectare pentru planetă, pentru comunitățile lor și pentru generațiile viitoare.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este marcată, anual, la data de 14 martie.

În acest an este cea de-a 24-a ediție a Zilei internaționale de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje. Este o zi dedicată salvării, sărbătoririi și sensibilizării oamenilor din jurul nostru cu privire la sursa care ne dă viață, apa. Solidaritatea este importantă și oamenii trebuie să se angajeze în gestionarea râurilor, dincolo de granițe, dacă râurile trebuie protejate și utilizate în scopuri economice. Comunitățile dependente de râuri pentru existența lor, la nivel global, trebuie să se reunească pentru a le spune factorilor de decizie că râurile contează.

Așa cum oamenii au dreptul lor la libertate, și râurile ar trebui să aibă drepturi.

Tema pentru 2021: Drepturile râurilor

De ani întregi, eco-războinicii au cerut ca râurile să fie declarate „bun național” și să li se acorde drepturi legale. Multe râuri din întreaga lume, în special în țările slab dezvoltate, au devenit canale pentru apele uzate sau au fost sufocate cu poluanți industriali toxici. Adesea, există descărcări în zonele inundabile, care au devenit, de asemenea, locuri de deversare. Prin urmare, este timpul să ne unim pentru Drepturile râurilor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este marcată, anual, la data de 14 martie.

Deși marile proiecte hidroenergetice sunt, de obicei, prezentate ca fiind sursa „curată și verde” a energiei, nimic nu poate fi mai departe de adevăr: barajele distrugătoare ale râurilor sunt alegerea greșită pentru o încălzire globală.

Unele dintre cele mai grave repercusiuni ale schimbărilor climatice atât pentru oameni, cât și pentru ecosisteme vor fi resimțite prin impactul pe care îl au asupra apei. Unele locuri vor deveni mult mai uscate, altele mai umede. Multe inundații extreme vor amenința siguranța barajelor, iar secete nemaiîntâlnite vor reduce drastic hidroenergia și serviciile suplimentelor de apă pentru care barajele sunt construite să le asigure. Minimalizând impactul schimbării climatice, acest lucru va necesita diversificarea, departe de dependența bazată pe marile baraje pentru generarea electricității și pentru controlul inundației. Securitatea apei într-o lume în plină încălzire globală va necesita îmbunătățiri majore în ceea ce privește eficiența utilizării apei și a tehnicilor, precum recoltarea apei pluviale, gestionarea și utilizarea îmbunătățite a apei subterane.

Studiile științifice indică faptul că barajele și rezervoarele sunt surse globale semnificative ale gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon și, mai ales, metanul. Ultima estimare publicată într-o revistă inter pares indică faptul că barajele și rezervoarele sunt responsabile pentru aproape un sfert din emisiile de metan cauzate de om. Aceste 104 milioane de tone de metan cauzate de baraje reprezintă 4-5% din încălzirea globală cauzată de om.

Hartă cu schimbările climatice, barajele și „punctele fierbinți” ale râurilor

În jurul lumii, încălzirea globală topește ghețari care alimentează majoritatea râurilor, contribuind la pene de curent hidroelectrice induse de secete, amenințând proviziile de apă și resursele râurilor ale miliardelor de oameni. Mai jos sunt câteva cazuri unde schimbările climatice și barajele amenință apele lumii și oamenii care depind de ele.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este marcată, anual, la data de 14 martie.

Este o zi dedicată solidarității – când diferite comunități din întreaga lume vin împreună cu o voce pentru a spune că râurile noastre contează. Comunitățile respective au acces la probleme de apă curată și curgătoare.

Tema pentru acest an este Sărbătorirea rolului femeilor în protejarea și gestionarea râurilor noastre. Femeile sunt adesea utilizatorii principali ai apei în gospodăriile și comunitățile lor. În scopul asigurării, menținerii și utilizării resurselor de apă în agricultură, pescuit, managementul pădurilor și al terenurilor, femeile susțin viața prin relațiile lor cu apa. În ciuda acestui fapt, femeile sunt mult mai puțin reprezentate în deciziile privind modul în care apa și râurile sunt gestionate și dezvoltate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

2018: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje (The International Day of Action Against Dams and For Rivers, Water and Life) este marcată, anual, la data de 14 martie.

Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje a fost proclamată de participanții la prima reuniune internațională a persoanelor afectate de baraje, în martie 1997, în Curitiba, Brazilia, potrivit internationalrivers.org. În acest context, reprezentanții a 20 de state au decis ca 14 martie, Ziua Braziliei de acțiune împotriva marilor diguri, să fie marcată la nivel internațional.

Marcarea acestei zile își propune să atragă atenția asupra efectelor distructive pe care marile proiecte le au asupra calității apei, să contribuie la recuperarea sănătății bazinelor hidrografice și la dezvoltarea unei strategii privind gestionarea durabilă și echitabilă a râurilor.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Magdalena Sărsan
Redactor JURIDICE.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti