Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje
14.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este marcată, anual, la data de 14 martie.

Deși marile proiecte hidroenergetice sunt, de obicei, prezentate ca fiind sursa „curată și verde” a energiei, nimic nu poate fi mai departe de adevăr: barajele distrugătoare ale râurilor sunt alegerea greșită pentru o încălzire globală.

Unele dintre cele mai grave repercusiuni ale schimbărilor climatice atât pentru oameni, cât și pentru ecosisteme vor fi resimțite prin impactul pe care îl au asupra apei. Unele locuri vor deveni mult mai uscate, altele mai umede. Multe inundații extreme vor amenința siguranța barajelor, iar secete nemaiîntâlnite vor reduce drastic hidroenergia și serviciile suplimentelor de apă pentru care barajele sunt construite să le asigure. Minimalizând impactul schimbării climatice, acest lucru va necesita diversificarea, departe de dependența bazată pe marile baraje pentru generarea electricității și pentru controlul inundației. Securitatea apei într-o lume în plină încălzire globală va necesita îmbunătățiri majore în ceea ce privește eficiența utilizării apei și a tehnicilor, precum recoltarea apei pluviale, gestionarea și utilizarea îmbunătățite a apei subterane.

Studiile științifice indică faptul că barajele și rezervoarele sunt surse globale semnificative ale gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon și, mai ales, metanul. Ultima estimare publicată într-o revistă inter pares indică faptul că barajele și rezervoarele sunt responsabile pentru aproape un sfert din emisiile de metan cauzate de om. Aceste 104 milioane de tone de metan cauzate de baraje reprezintă 4-5% din încălzirea globală cauzată de om.

Hartă cu schimbările climatice, barajele și „punctele fierbinți” ale râurilor

În jurul lumii, încălzirea globală topește ghețari care alimentează majoritatea râurilor, contribuind la pene de curent hidroelectrice induse de secete, amenințând proviziile de apă și resursele râurilor ale miliardelor de oameni. Mai jos sunt câteva cazuri unde schimbările climatice și barajele amenință apele lumii și oamenii care depind de ele.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este marcată, anual, la data de 14 martie.

Este o zi dedicată solidarității – când diferite comunități din întreaga lume vin împreună cu o voce pentru a spune că râurile noastre contează. Comunitățile respective au acces la probleme de apă curată și curgătoare.

Tema pentru acest an este sărbătorirea rolului femeilor în protejarea și gestionarea râurilor noastre.” Femeile sunt adesea utilizatorii principali ai apei în gospodăriile și comunitățile lor. În scopul asigurării, menținerii și utilizării resurselor de apă în agricultură, pescuit, managementul pădurilor și al terenurilor, femeile susțin viața prin relațiile lor cu apa. În ciuda acestui fapt, femeile sunt mult mai puțin reprezentate în deciziile privind modul în care apa și râurile sunt gestionate și dezvoltate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

2018: Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje (The International Day of Action Against Dams and For Rivers, Water and Life) este marcată, anual, la data de 14 martie.

Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje a fost proclamată de participanții la prima reuniune internațională a persoanelor afectate de baraje, în martie 1997, în Curitiba, Brazilia, potrivit internationalrivers.org. În acest context, reprezentanții a 20 de state au decis ca 14 martie, Ziua Braziliei de acțiune împotriva marilor diguri, să fie marcată la nivel internațional.

Marcarea acestei zile își propune să atragă atenția asupra efectelor distructive pe care marile proiecte le au asupra calității apei, să contribuie la recuperarea sănătății bazinelor hidrografice și la dezvoltarea unei strategii privind gestionarea durabilă și echitabilă a râurilor.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Magdalena Sărsan
Redactor JURIDICE.ro


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.