Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la scutirea de TVA în cazul unei anume cesiuni. UPDATE: Hotărârea CJUE (nu avem scutire)
18.10.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

18 octombrie 2019: Curtea declară:

Articolul 135 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie să fie interpretat în sensul că scutirea pe care o prevede pentru operațiunile privind acordarea și negocierea de credite sau gestionarea creditelor nu se aplică unei operațiuni care constă, pentru persoana impozabilă, în cesiunea către un terț, cu titlu oneros, a tuturor drepturilor și obligațiilor care rezultă din poziția sa în cadrul unei proceduri de executare silită a unei creanțe care a fost recunoscută printr‑o hotărâre judecătorească și a cărei plată a fost garantată printr‑un drept asupra unui bun imobil pus sub sechestru care a fost atribuit acestei persoane impozabile. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

06 mai 2019: Avocatul general propune (nu și în limba română deocamdată):

L’article 135, paragraphe 1, sous b) et d), de la directive 2006/112/CE du Conseil, du 28 novembre 2006, relative au système commun de taxe sur la valeur ajoutée, doit être interprété en ce sens que les exonérations de la taxe sur la valeur ajoutée prévues auxdits points b) et d), pour les opérations concernant respectivement l’octroi et la négociation de crédits ou la gestion de ceux‑ci ainsi que les créances, ne s’appliquent pas à une opération, telle que celle en cause au principal, qui consiste pour l’assujetti à céder à un tiers, moyennant une rétribution versée par ce dernier, sa position dans une procédure en exécution forcée, laquelle tend à obtenir le recouvrement d’une créance qui a été reconnue par une décision de justice et dont le paiement a été garanti par un droit sur un bien immeuble saisi lui ayant été adjugé. (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

15 martie 2018: Judecătorul suprem portughez se întreabă cu privire la scutirea de TVA în cazul unei anume cesiuni referitoare la o recuperare de creanță (C-692/17).

Situația de fapt:
1. materia UE: fiscalitate
2. necesitatea de a afla dacă avem o scutire de TVA în situația specifică de pe rolul instanței de trimitere
3. mai concret, necesitatea de a afla dacă noțiunile „acordarea”, „negocierea” sau „gestionarea creditelor” includ:
3.1. cesiunea, cu titlu oneros, în favoarea unui terț, a rolului în procedură pe care îl deține o persoană plătitoare de TVA în cadrul unei acțiuni în executare pentru recuperarea unei creanțe:
3.1.1. recunoscute în temeiul unei hotărâri judecătorești
3.1.2. și rezultată din nerespectarea unui contract de intermediere imobiliară
32. și TVA-ul la cota în vigoare la data efectuării plății și cu dobânzile de întârziere deja datorate sau care se pot datora până la data efectuării plății integrale.

Dispoziții incidente: articolul 135 alineatul (1) litera (b) din Directiva TVA

Articolul 135 (extras)

(1) Statele membre scutesc următoarele operațiuni:
(b) acordarea și negocierea de credite și gestionarea creditelor de către persoana care le acordă;

dr. Mihaela Mazilu-Babel


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.