BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor

15.03.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată, anual, la data de 15 martie.

Temă pentru 2019: „Produse inteligente de încredere.”

De la telefoane inteligente la trackere de fitness, la asistenți vocali activi și televizoare inteligente, multe dintre produsele pe care le folosim devin din ce în ce mai conectate în mod implicit.

În acest an de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor se încearcă a sublinia ce doresc și de ce au nevoie consumatorii într-o lume conectată și cât de important este să le punem aceste produse și servicii digitale în centrul dezvoltării.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor (World Consumer Rights Day) este marcată, anual, la data de 15 martie.

Sediul materiei: Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată şi prin Rezoluţia nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată „Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”. Potrivit rezoluţiei ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înşelat, dreptul de a fi despăgubit şi dreptul de asociere. Pentru preţul pe care l-a achitat în condiţii contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziţionat.

Temă pentru 2018: „Realizarea de pieţe digitale mai echitabile” – „Making digital marketplaces fairer”.

În România, legislația s-a succedat astfel:
–  Decretul nr. 86/1990 privind organizarea Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate, în structura Comisiei Nationale pentru Standarde, Metrologie si Calitate aflându-se Oficiul de stat pentru calitate
– OG nr. 18/1992 privind încetarea activității Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate reglementează Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 482/1992 privind organizarea şi functionarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 26/1994 privind reorganizarea şi funcţionarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 223/1995 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 776/2000 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 748/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 284/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat:„Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor marcheaza Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor printr-o serie de evenimente menite sa readuca in atentia publica importanta cunoaşterii drepturilor de consumator.

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost inspirata de președintele John F. Kennedy, care a trimis un mesaj special Congresului SUA la 15 martie 1962, in care a abordat in mod oficial problema drepturilor consumatorilor. A fost primul lider mondial care a tratat acest
subiect. Ziua consumatorilor a fost sarbatorita pentru prima data in 1983 si inca de atunci, data de 15 martie reprezinta un simbol pentru solidaritate globala si mobilizarea unor actiuni pe teme cu impact important.

Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori – Consumers International – propune an de an o tema pentru ziua consumatorului. Tema aleasa reflecta subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din intreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei este “Crearea unei piete online echitabile si sigure”.

Pornind de la tema zilei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale, organizeaza numeroase evenimente precum conferinte, simpozioane, actiuni de informare in unitati de invatamant, piete, mari magazine si galerii comerciale, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a drepturilor de care beneficiaza consumatorii și de a ii stimula sa actioneze in acord cu aceste drepturi, pentru a fi informati corect și transparent.

Bogdan Pandelica, presedintele ANPC: “Comertul electronic ofera consumatorilor beneficii noi precum confort si acces facil la o varietate de bunuri și servicii oferite de o gama larga de comercianti, cu optiuni de plata diverse. Ușurinta și rapiditatea achizitionarii oricând, oriunde și, in special, la nivel transfrontalier, devin din ce in ce mai familiare consumatorilor romani. Piata unica europeana asigura acces egal la produse și servicii, dar si tratament discriminatoriu pentru consumatori. Obiectivul – vector spre care tinde intreaga activitate in domeniu este realizarea unui inalt grad de protectie a consumatorilor, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel national.”

Comisariatele pentru Protectia Consumatorilor din cele 42 de judete vor organiza conferinte si vor transmite mass-mediei locale un comunicat de presa privind semnificatia zilei de 15 martie, rezultatele actiunilor de control, precum şi informatii despre drepturile consumatorilor la achizitionarea de servicii şi produse online.

Actiunile derulate de structurile teritoriale ale ANPC vor continua si in zilele urmatoare. In cadrul evenimentelor prin care se marcheaza la nivel national Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, Autoriatatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in colaborare cu Inspectorale Scolare, desfasoara in peroada urmatoare concursul scolar pe teme de protectia Consumatorilor, aflat la a –XVIII-a editie, ”Alege !Este dreptul tau”. 

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week