« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor
15.03.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată, anual, la data de 15 martie.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este o ocazie anuală dedicată evidențierii puterii consumatorilor și a drepturilor acestora pentru o piață corectă, sigură și durabilă pentru toată lumea.

Tema pentru 2021: Abordarea poluării cu materiale plastice

În prezent ne confruntăm cu o criză globală de poluare cu plastic. Deși plasticul poate fi un material extrem de util în viața de zi cu zi, consumul și producția noastră de materiale plastice au devenit nesustenabile.

Raportul Pew Charitable Trusts & SYSTEMIQ, Breaking the Plastic Wave, lansat în august 2020, calculează că fluxul de materiale plastice în ocean se va tripla până în 2040 dacă nu apar inovații majore și modificări ale politicii și comportamentului.

-Până în 2050, se estimează că vor exista mai multe materiale plastice în oceane decât pești
-100.000 de mamifere și broaște țestoase marine și 1 milion de păsări marine sunt ucise anual de poluarea plastică marină
-Se estimează că 8 milioane de tone de plastic intră în oceanele noastre în fiecare an
-Materialele plastice de unică folosință reprezintă 50% din plasticul produs în fiecare an
-Jumătate din toate materialele plastice fabricate vreodată au fost fabricate în ultimii 15 ani
-40% din plasticul produs este ambalat și aruncat după o singură utilizare

Consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de poluarea cu plastic și iau deja măsuri. Un studiu global din 2019 a constatat că există un răspuns puternic al consumatorilor la deșeurile de plastic (82% dintre respondenți folosind ustensile de curățare reutilizabile în loc de alternative de plastic de unică folosință, 72% aducând pungi reutilizabile la cumpărături și 62% folosind sticle de băut reîncărcabile). În ciuda utilizării crescute a plasticului de unică folosință în timpul pandemiei, 55% dintre consumatorii din întreaga lume au devenit acum mai preocupați de mediu ca urmare a pandemiei COVID-19 și aproape 74% din consumatori (în Europa, SUA și America de Sud) sunt dispuși să cheltuiască mai mult pe ambalaje durabile.

Un studiu global din 2019 a constatat că 82% dintre respondenți sunt conștienți de deșeurile de plastic și iau deja acțiuni practice pentru a combate poluarea cu plastic. Ca mișcare globală a consumatorilor, trebuie să sprijinim consumatorii să mobilizeze întreprinderile, guvernele și societatea civilă pentru a face din combaterea poluării cu plastic și a consumului durabil alegerea ușoară pentru toți.

Anul acesta, vom prezenta modul în care advocacy-ul consumatorilor din întreaga lume a cerut schimbări de la guverne și întreprinderi. Nu există o singură soluție pentru combaterea poluării cu plastic, așa că am creat 7 Rs Model of Waste Management: replace, rethink, refuse, reduce, reuse, recycle, and repair (înlocuiți, regândiți, refuzați, reduceți, reutilizați, reciclați și reparați), pentru a demonstra diferite moduri de combatere a acestei probleme.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată, anual, la data de 15 martie.

Temă pentru 2020: „Consumatorul durabil”.

Pe pagina oficială a „Controlului Integrat al Poluării cu Nutrienți”, un proiect al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, au fost publicate urmatoarele informații:

„Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrată pentru prima dată pe 15 martie 1983 și, de atunci, a devenit o importantă ocazie pentru mobilizarea cetățenilor în privința cunoașterii și protejării drepturilor ce le revin în calitate de consumator.

Campania de informare va discuta despre necesitatea unui consum durabil la nivel global, precum și despre rolul important pe care îl pot juca drepturile consumatorilor și protecția acestora.

Dacă toată lumea ar trăi stilul de viață al persoanei obișnuite din Europa de Vest, am avea nevoie de trei planete care să ne sprijine. Între timp, aproximativ un miliard de oameni trăiesc în sărăcie extremă, neputând accesa minimul necesar pentru o calitate decentă a vieții.

Pentru a proteja planeta și a oferi condiții sociale corecte generațiilor actuale și viitoare, trebuie să ne gândim la modul în care producem și consumăm bunuri și servicii. Scopul consumului durabil este de a crește eficiența resurselor, de a promova comerțul echitabil, contribuind în același timp la ameliorarea sărăciei, și de a permite tuturor să se bucure de o bună calitate a vieții, prin asigurarea unui acces facil la alimente, apă, energie, medicamente și multe altele.

Cererea de produse durabile este în creștere – în special în rândul consumatorilor mai tineri. Un studiu global a constatat că 81% dintre respondenți au considerat cu tărie că operatorii economici ar trebui să contribuie la îmbunătățirea mediului.

În general, sustenabilitatea nu este o alegere ușoară pentru consumatori și, de cele mai multe ori, necesită eforturi din partea acestora. Eforturile sunt materializate în cercetări pentru identificarea achizițiilor potrivite, consumatorii ajungând chiar până la schimbarea unor anumite comportamente.

„Cu toate acestea, există semnale ale reducerii acestui decalaj intenție-acțiune și este vital să ne îndreptăm înainte spre un punct de depășire. Trebuie să facem din consumul durabil o opțiune ușor accesibilă pentru consumatori”, se spune în apelul Consumers International.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată, anual, la data de 15 martie.

Temă pentru 2019: „Produse inteligente de încredere.”

De la telefoane inteligente la trackere de fitness, la asistenți vocali activi și televizoare inteligente, multe dintre produsele pe care le folosim devin din ce în ce mai conectate în mod implicit.

În acest an de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor se încearcă a sublinia ce doresc și de ce au nevoie consumatorii într-o lume conectată și cât de important este să le punem aceste produse și servicii digitale în centrul dezvoltării.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor (World Consumer Rights Day) este marcată, anual, la data de 15 martie.

Sediul materiei: Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată şi prin Rezoluţia nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată „Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”. Potrivit rezoluţiei ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înşelat, dreptul de a fi despăgubit şi dreptul de asociere. Pentru preţul pe care l-a achitat în condiţii contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziţionat.

Temă pentru 2018: „Realizarea de pieţe digitale mai echitabile” – „Making digital marketplaces fairer”.

În România, legislația s-a succedat astfel:
–  Decretul nr. 86/1990 privind organizarea Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate, în structura Comisiei Nationale pentru Standarde, Metrologie si Calitate aflându-se Oficiul de stat pentru calitate
– OG nr. 18/1992 privind încetarea activității Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate reglementează Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 482/1992 privind organizarea şi functionarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 26/1994 privind reorganizarea şi funcţionarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 223/1995 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 776/2000 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
– HG nr. 748/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 284/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
– HG nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat:„Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor marcheaza Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor printr-o serie de evenimente menite sa readuca in atentia publica importanta cunoaşterii drepturilor de consumator.

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost inspirata de președintele John F. Kennedy, care a trimis un mesaj special Congresului SUA la 15 martie 1962, in care a abordat in mod oficial problema drepturilor consumatorilor. A fost primul lider mondial care a tratat acest
subiect. Ziua consumatorilor a fost sarbatorita pentru prima data in 1983 si inca de atunci, data de 15 martie reprezinta un simbol pentru solidaritate globala si mobilizarea unor actiuni pe teme cu impact important.

Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori – Consumers International – propune an de an o tema pentru ziua consumatorului. Tema aleasa reflecta subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din intreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei este “Crearea unei piete online echitabile si sigure”.

Pornind de la tema zilei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale, organizeaza numeroase evenimente precum conferinte, simpozioane, actiuni de informare in unitati de invatamant, piete, mari magazine si galerii comerciale, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a drepturilor de care beneficiaza consumatorii și de a ii stimula sa actioneze in acord cu aceste drepturi, pentru a fi informati corect și transparent.

Bogdan Pandelica, presedintele ANPC: “Comertul electronic ofera consumatorilor beneficii noi precum confort si acces facil la o varietate de bunuri și servicii oferite de o gama larga de comercianti, cu optiuni de plata diverse. Ușurinta și rapiditatea achizitionarii oricând, oriunde și, in special, la nivel transfrontalier, devin din ce in ce mai familiare consumatorilor romani. Piata unica europeana asigura acces egal la produse și servicii, dar si tratament discriminatoriu pentru consumatori. Obiectivul – vector spre care tinde intreaga activitate in domeniu este realizarea unui inalt grad de protectie a consumatorilor, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel national.”

Comisariatele pentru Protectia Consumatorilor din cele 42 de judete vor organiza conferinte si vor transmite mass-mediei locale un comunicat de presa privind semnificatia zilei de 15 martie, rezultatele actiunilor de control, precum şi informatii despre drepturile consumatorilor la achizitionarea de servicii şi produse online.

Actiunile derulate de structurile teritoriale ale ANPC vor continua si in zilele urmatoare. In cadrul evenimentelor prin care se marcheaza la nivel national Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, Autoriatatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in colaborare cu Inspectorale Scolare, desfasoara in peroada urmatoare concursul scolar pe teme de protectia Consumatorilor, aflat la a –XVIII-a editie, ”Alege !Este dreptul tau”. 

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Cyberlaw, Legal Days, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD