Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Momentul subiectiv vs. momentul obiectiv al cunoașterii pagubei în cazul prescripției dreptului la acțiune
16.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, potrivit art. 8 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, prescripția dreptului la acțiune în repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba, cât și pe cel care răspunde de ea. Astfel, momentul subiectiv al cunoașterii pagubei și a celui care răspunde de ea (moment ce se putea stabili prin orice mijloc de probă) nu se poate confunda cu momentul obiectiv (care urma a fi determinat de instanță) al datei la care reclamantul putea ori trebuia să cunoască aceste elemente. În speță, nu se poate spune, pe de o parte, că recurenta-reclamantă a apelat la justiție pentru a i se furniza elemente edificatoare din partea intimatei, în legătură cu conturile bancare deschise la aceasta, tocmai pentru că avea indicii ale producerii unui prejudiciu, iar pe de altă parte, că abia după punerea în executare a deciziei comerciale pronunțată de instanța de apel, a putut avea reprezentarea producerii unui prejudiciu din partea băncii, prejudiciu evaluat estimativ prin cerere de chemare în judecată. (Decizia nr. 1231 din data de 20 septembrie 2017 pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, având ca obiect angajare răspundere civilă delictuală)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti