Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inspecția Muncii. Acțiuni de control – 5-9 martie 2018
16.03.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 15 martie 2018, Inspecția Muncii a anunțat că, în perioada 5-9 martie 2018, a desfășurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.646.800 de lei, potrivit unui comunicat.

În cadrul acțiunilor de control (1262 în domeniul relațiilor de muncă și 853 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă), Inspecția Muncii a identificat 126 persoane care lucrau fără forme legale. Totodată, angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 162 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: ”Munca nedeclarată este un fenomen îngrijorător, cu consecințe grave pentru societate și pentru cei direct implicați. Inspecția Muncii urmărește, cu prioritate, prevenirea și descurajarea acestui fenomen negativ, în special prin adoptarea bunelor practici implementate în alte țări europene, dar și prin măsuri punitive, întrucât autorii comit un act rațional și asumat. Aceste aspecte preocupă toate statele membre ale Uniunii Europene și au fost analizate la cea mai recentă reuniune a Platformei Europene de Combatere a muncii nedeclarate, la care a participat activ și delegația Inspecției Muncii. Ca autoritate de control, acționăm cu toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziție pentru prevenirea prin conștientizare și pentru descurajarea acestui fenomen
prin aplicarea măsurilor punitive, atunci când se încalcă legea. Ieri, Parlamentul României a adoptat legea de aprobare a OUG nr. 53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, prin care sunt aduse completări importante, menite să clarifice următoarele apecte: definiția locului de muncă, păstrarea unei copii a contractului de muncă, evidența orelor de muncă pentru salariații mobili şi salariații care desfăşoară muncă la domiciliu, limitarea sumei totale a amenzii plătite de angajator pentru muncă nedeclarată la 200.000 de lei.

Secţiuni: Dreptul muncii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO