Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională

Prezentare şi lansare oficială volum despre abdicarea forţată a Regelui Mihai


17 martie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, SELECTED

Vineri, 16 martie 2018, orele 18:00, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, i-a avut invitaţi în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta pe autorii şi editorii volumului „Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I”, apărut recent la Editura Polirom sub coordonarea profesorilor Alexandru Muraru şi Andrei Muraru de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.

În opinia coordonatorilor volumului, cele 16 studii care alcătuiesc volumul repun în discuţie şi analizează, cu instrumente diverse şi din diferite unghiuri, actul abdicării forţate de la 30 decembrie 1947 a Regelui Mihai I al României, eveniment care a pus capăt nu numai monarhiei româneşti, constituţionalismului şi democraţiei, ci şi unei epoci întregi din istoria noastră; sunt analizate interpretările date abdicării în cele şapte decenii care au trecut de la producerea ei şi, pe baza unor mărturii şi probe documentare, sunt lămurite aspecte rămase până acum neelucidate şi care au stârnit vii controverse şi au generat polemici aprinse.

Evenimentul a avut loc în prezenţa ASR Principele Radu şi a ASR Principesa Maria. Au luat parte reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Preşedinţiei României, Avocatul Poporului, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, membri ai Corpului Diplomatic şi personalităţi din societatea civilă, echipa JURIDICE.ro având onoarea de a fi reprezentată de Răzvan Constandache.

Majestatea Sa Margareta a urat bun venit personalităţilor prezente la ceremonia de deschidere şi apoi a spus:

„(…) Comemorăm astăzi un moment tragic din istoria noastră contemporană. Tatăl meu a fost forţat să semneze abdicarea în această casă, într-un salon de la etaj, exact deasupra noastră.

Tragediile din viaţa omului au mereu în ele un miez de speranţă. Întâlnirea noastră de astăzi este o sursă de speranţă.

Faptul că memoria românilor a rămas intactă şi că intelectualii tineri scriu cărţi despre ruptura de la 30 Decembrie; faptul că, după cinci decenii de exil, acolo unde generaţia noastră s-a născut, suntem aici, în acelaşi loc; faptul că evenimentul este găzduit de Familia Regală, care continuă să existe în fruntea ţării, dincolo de toate încercările de a o elimina din istorie, toate acestea sunt dovada că Regele Mihai a plecat victorios spre ceruri!”

Excelenţa Sa dl. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a rostit un amplu discurs în care a citat din mărturiile vremii referitoare la personalitatea puternică şi de neclintit a tânărului Rege Mihai I al României şi la cea a lui Burton Berry, reprezentant al SUA la Bucureşti în ultimii ani ai domniei Regelui Mihai.

Eminentul actor Victor Rebengiuc a citit asistenţei jurnalul zilei de 30 decembrie 1947, la Palatul Elisabeta, aşa cum a fost el consemnat de Arthur Gould Lee în cartea sa „Coroana contra secera şi ciocanul”.

În încheierea solemnităţii de la Sala Regilor, prof. dr. Alexandru Muraru a vorbit în numele scriitorilor şi istoricilor care au contribuit la volumul lansat: Acum exact 70 de ani, Regele Mihai spunea lumii întregi la 16 martie 1948, la Clubul Internaţional al Presei de la New York, în faţa a peste o mie de jurnalişti, ceea ce se întâmplase cu poporul şi ţara sa. La ordinul unei puteri străine şi cu ajutorul unui grup ce nu reprezenta voinţa populară, cu trupe răspândite în interiorul graniţelor, Regele Mihai a fost forţat de abdice în acest loc, la Palatul Elisabeta, la 30 decembrie 1947. Acel moment, al denunţării abdicării forţate, reprezenta de fapt începutul luptei în exil şi al existenţei sale împotriva tiraniei. (…) Palatul Elisabeta nu este numai căminul unei familii, este simbolul unei tragedii despre care vorbeşte cartea noastră şi al renaşterii României şi Regalităţii, este oglinda istoriei şi a viitorului. (…) Prezenţa noastră de aici dă sens ideii de adevăr istoric, iar prezenţa Familiei Regale la Palatul Elisabeta dă sens naţiunii prin loialitate şi continuitate.”

Familia Regală a invitat apoi musafirii în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, unde a avut loc o recepţie.

* mulţumim romaniaregala.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică