Barouri [UNBR, INPPA, barouri]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Uniunea Naţională a Barourilor din România
Print Friendly, PDF & Email

UNBR. Statistici ale examenului privind dobândire a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea noiembrie 2017
19.03.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

În cadrul ședinței Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România din data de 8 decembrie 2018, a fost validat examenul dobândire a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea noiembrie 2017.

Comisia Permanentă a reținut următoarele:
– examenul s-a desfășurat în structurile centrale precum şi în centrele teritoriale ale INPPA pe baza unui regulament unic, cu respectarea Hotărârii Consiliului de Conducere al I.N.P.P.A. nr. 5 din 25 august 2017;
– Comisia națională de examen a fost desemnată, pe baza propunerilor înaintate de centrele teritoriale ale I.N.P.P.A., de Consiliul de Conducere al I.N.P.P.A., prin Hotărârea nr. 6 din 8 noiembrie 2017;
– probele orale s-au desfășurat în toate centrele I.N.P.P.A. cu începere de la 10 noiembrie 2017 iar proba scrisă s-a desfășurat în cadrul tuturor centrelor teritoriale ale I.N.P.P.A. la aceeași dată, respectiv 26 noiembrie 2017, ora 10.00;
– diferențiat față de anul 2016, pentru anul 2017 Consiliul de Conducere a hotărât să nu le mai fie recunoscută promovarea probelor orale avocaților stagiari care le-au promovat sub imperiul vechilor coduri. Urmare consultării evidențelor I.N.P.P.A. privind examenele susținute anterior, un număr de 9 avocați au fost înscriși pe listele de examen, în vederea susținerii probelor orale.

La I.N.P.P.A. București, la proba orală au fost înregistrați în evidențele I.N.P.P.A. 13 avocați stagiari care nu au depus caiete de lucrări profesionale și care nu au intrat în procedura de examen și 4 cereri de amânare depuse înainte de începerea probei orale. Toți candidații care au fost prezenți la proba orala au fost admiși. La centrele teritoriale ale I.N.P.P.A., la proba orală toți avocații stagiari înscriși pe listele de examen la probele orale au promovat proba orală.

La proba scrisă au fost înscriși 545 candidați, din care 541 au fost prezenți, cu următoarea repartiție, pe centre.

Au fost formulate 64 contestații la barem. Nu a fost admisă niciuna din contestațiile depuse, baremul publicat la data de 26 noiembrie 2017 rămânând baremul definitiv al probei din 26 noiembrie. Au fost formulate 6 contestații la punctaj, niciuna dintre acestea nefiind admise.
Rezultatele probei scrise, din punct de vedere statistic sunt următoarele:

La Centrul Teritorial Iași s-a înregistrat o situație aparte, fiind remis un memoriu semnat de 25 avocați din acest centru, care solicită invalidarea examenului cu motivația că subiectele au avut erori grave iar formulările au fost neclare, solicitându-se să se dea publicității motivarea respingerii contestațiilor cu privire la barem.

Având în vedere rolul probei orale, se propune ca pe viitor să opereze o reducere a disciplinelor la care se susține aceasta conform următoarelor reguli:
– disciplinele fundamentale să fie unificate în 2 probe (civil/procedura civilă; penal/procedură penală), eventual cu doi examinatori;
– din disciplinele speciale (DEDO, CJUE etc.) candidatul să aleagă una la care să susțină proba orală;
– să se reintroducă calificativul la proba orală pentru a se dinamiza aceasta (sistemul admis/respins nu dă satisfacție deoarece în mai toate cazurile este ,,admis” și conferă un fals și aparent sentiment de inutilitate pentru acei candidați care se prezintă bine și foarte
bine la această probă).

Se impune analizarea măririi duratei examenului la 3 ore și ½ sau 4 ore deoarece unele dintre spețe necesită un timp semnificativ pentru lectură.

Comisia Permanentă a luat act de necesitatea adoptării cât mai rapide a structurii Planului de învățământ anul II până în 20.12.2017, urmând a fi trimise la barouri pentru punct de vedere, pentru a fi în măsură ca la ședința viitoare să se analizeze/adopte.

:: Buletinul informativ al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România, al Comisiei Permanente a UNBR și privind activitatea barourilor, Serie Nouă, anul V, nr. 17 din 12 martie 2018(pag. 10-11)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate