Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR. Statistici ale examenului privind dobândire a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea noiembrie 2017
19.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

În cadrul ședinței Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România din data de 8 decembrie 2018, a fost validat examenul dobândire a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea noiembrie 2017.

Comisia Permanentă a reținut următoarele:
– examenul s-a desfășurat în structurile centrale precum şi în centrele teritoriale ale INPPA pe baza unui regulament unic, cu respectarea Hotărârii Consiliului de Conducere al I.N.P.P.A. nr. 5 din 25 august 2017;
– Comisia națională de examen a fost desemnată, pe baza propunerilor înaintate de centrele teritoriale ale I.N.P.P.A., de Consiliul de Conducere al I.N.P.P.A., prin Hotărârea nr. 6 din 8 noiembrie 2017;
– probele orale s-au desfășurat în toate centrele I.N.P.P.A. cu începere de la 10 noiembrie 2017 iar proba scrisă s-a desfășurat în cadrul tuturor centrelor teritoriale ale I.N.P.P.A. la aceeași dată, respectiv 26 noiembrie 2017, ora 10.00;
– diferențiat față de anul 2016, pentru anul 2017 Consiliul de Conducere a hotărât să nu le mai fie recunoscută promovarea probelor orale avocaților stagiari care le-au promovat sub imperiul vechilor coduri. Urmare consultării evidențelor I.N.P.P.A. privind examenele susținute anterior, un număr de 9 avocați au fost înscriși pe listele de examen, în vederea susținerii probelor orale.

La I.N.P.P.A. București, la proba orală au fost înregistrați în evidențele I.N.P.P.A. 13 avocați stagiari care nu au depus caiete de lucrări profesionale și care nu au intrat în procedura de examen și 4 cereri de amânare depuse înainte de începerea probei orale. Toți candidații care au fost prezenți la proba orala au fost admiși. La centrele teritoriale ale I.N.P.P.A., la proba orală toți avocații stagiari înscriși pe listele de examen la probele orale au promovat proba orală.

La proba scrisă au fost înscriși 545 candidați, din care 541 au fost prezenți, cu următoarea repartiție, pe centre.

Au fost formulate 64 contestații la barem. Nu a fost admisă niciuna din contestațiile depuse, baremul publicat la data de 26 noiembrie 2017 rămânând baremul definitiv al probei din 26 noiembrie. Au fost formulate 6 contestații la punctaj, niciuna dintre acestea nefiind admise.
Rezultatele probei scrise, din punct de vedere statistic sunt următoarele:

La Centrul Teritorial Iași s-a înregistrat o situație aparte, fiind remis un memoriu semnat de 25 avocați din acest centru, care solicită invalidarea examenului cu motivația că subiectele au avut erori grave iar formulările au fost neclare, solicitându-se să se dea publicității motivarea respingerii contestațiilor cu privire la barem.

Având în vedere rolul probei orale, se propune ca pe viitor să opereze o reducere a disciplinelor la care se susține aceasta conform următoarelor reguli:
– disciplinele fundamentale să fie unificate în 2 probe (civil/procedura civilă; penal/procedură penală), eventual cu doi examinatori;
– din disciplinele speciale (DEDO, CJUE etc.) candidatul să aleagă una la care să susțină proba orală;
– să se reintroducă calificativul la proba orală pentru a se dinamiza aceasta (sistemul admis/respins nu dă satisfacție deoarece în mai toate cazurile este ,,admis” și conferă un fals și aparent sentiment de inutilitate pentru acei candidați care se prezintă bine și foarte
bine la această probă).

Se impune analizarea măririi duratei examenului la 3 ore și ½ sau 4 ore deoarece unele dintre spețe necesită un timp semnificativ pentru lectură.

Comisia Permanentă a luat act de necesitatea adoptării cât mai rapide a structurii Planului de învățământ anul II până în 20.12.2017, urmând a fi trimise la barouri pentru punct de vedere, pentru a fi în măsură ca la ședința viitoare să se analizeze/adopte.

:: Buletinul informativ al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România, al Comisiei Permanente a UNBR și privind activitatea barourilor, Serie Nouă, anul V, nr. 17 din 12 martie 2018(pag. 10-11)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti