Varia
JURIDICE

Baroul Olt. Scăderea numărului de avocați din oficiu
19.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

În cadrul ședinței Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România din data de 8 decembrie 2017, Comisia Permanentă a luat act de informările făcute de avocat Mihăiță Bubatu, consilier UNBR și decanul Baroului Olt, care a supus atenției situația de la Serviciul de Asistență Judiciară Olt, indicând că, în luna octombrie 2017 s-au înregistrat la barou 87 cereri de retragere de la asistența judecară
dintr-un total de 117.

În acest context, s-a organizat, la data de 20 octombrie 2017, o ședință cu membrii SAJ pentru a se afla nemulțumirile acestora, printre care se numără nivelul scăzut al onorariilor, obligația ca pe cheltuiala proprie să anexeze referatul de plată, hotărârile, ordonanțele prin care s-a stabilit onorariul, plata cu întârziere a serviciilor prestate la poliție și parchete, diminuarea onorariilor de către judecători și procurori până la sume derizorii, lipsa de comunicare cu unii reprezentanți ai instanțelor și în special cu procurorii. Situația s-a agravat în luna noiembrie când cei rămași (toți din Caracal) au învederat imposibilitatea de a se achita de obligații ca urmare a cheltuielilor de deplasare la instanțele/parchetele din cadrul județului, astfel că au rămas doar 3 avocați înscriși la SAJ.

Consiliul baroului a decis ca, pentru preîntâmpinarea unor situații cu impact nedorit asupra profesiei dar și a actului de justiție, cei rămași să fie obligați să exercite profesia pe tot teritoriul județului prin desființarea birourilor teritorial și înființarea unui birou unic pe întreg județul (cheltuielile de deplasare pot fi solicitate de fiecare avocat conform art. 163 alin. 6 din Statutul profesiei). Situația s-a rezolvat în urma întâlnirii cu Președintele Tribunalului Olt și cu Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă acesta, care au promis să fie receptivi la solicitările avocaților și în urma întâlnirii de la Ministerul Justiției, alături de conducătorul DCAJ, vicepreședinte Petruț Ciobanu, cu secretarul de stat Nicolae Liviu Popa, care a arătat deschidere în rezolvarea situației și a promis că se va avea în vedere noul proiect de Protocol, care va fi trimis la instanțe și parchete pentru punct de vedere. În prezent, se înregistrează o revenire a avocaților în SAJ, fiind înregistrați peste 30 de avocați.

:: Buletinul informativ al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România, al Comisiei Permanente a UNBR și privind activitatea barourilor, Serie Nouă, anul V, nr. 17 din 12 martie 2018(pag. 16)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti