Ziua pașaportului românesc
19 martie 2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
Ziua paşaportului românesc este marcată, anual, la data de 19 martie.
A fost instituită de Direcția Generală de Pașapoarte, aprobată de către conducerea Ministerului Administrației și Internelor în 2006.
Anul acesta se împlinesc 106 ani de când prin Înaltul Decret Regal nr. 1758/19.03.1912 a fost promulgată Legea asupra paşapoartelor, prima lege modernă în domeniu.
Documentul de călătorie românesc fusese menţionat, pentru prima dată, în 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. Prin legea din 1912, însă, statul român introducea primele principii generale pentru paşapoarte şi pentru trecerea frontierei.
Ulterior, au fost introduse paşapoartele diplomatice (în 1920), paşapoartele de serviciu (în 1941) şi paşapoartele colective. Prevenirea falsificării paşapoartelor a determinat adoptarea unor măsuri la nivel european pentru creşterea gradului de siguranţă al documentului de călătorie, astfel că, la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat „Regulamentul (CE) 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 privind standardele de securitate şi datele biometrice în paşapoartele şi documentele de călătorie emise de statele membre”, act obligatoriu ce asigură implementarea unor măsuri unitare pe întreg teritoriul UE. În conformitate cu acest regulament, România, în calitate de stat membru, a introdus paşapoartele electronice, emise începând cu data de 31 decembrie 2008.
În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.
Carmen Dan, ministrul de Afaceri Interne, a declarat în 2018 cu prilejul Zilei pașaportului românesc, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne: „Pașaportul românesc împlinește 106 ani de existență. De-a lungul acestei perioade de timp a existat un interes permanent de a ține acest document în pas cu vremurile pe care le trăim. Și a mai existat un reper important – așteptările cetățenilor de a avea un document sigur, eficient și care să le asigure libertatea de călătorie.”.
În același sens este și postarea pe Facebook a ministrului Carmen Dan.
:: Website-ul oficial aici
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro