Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CAB. Punct de vedere ref. tensiunile dintre judecători, semnalate de presă
19.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 19 martie 2018, ca urmare a articolelor apărute în data de 18 martie 2018, în ziarele România liberă – ,,Tensiuni fără precedent între judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti” şi Evenimentul zilei – ,,Tensiuni între judecătorii de la CAB. Dosar penal de abuz în serviciu şi divulgarea informaţiilor REDESCHIS! Cine sunt persoanele vizate”, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Curții de Apel București este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice, pentru o corectă informare, următoarele, potrivit unui comunicat:

Prin Decizia civilă nr. 5/29.01.2018 pronunţată de ÎCCJ – completul de 5 judecători, definitivă, s-a dispus sancţionarea disciplinară a Danielei Panioglu, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute, pentru săvârşirea abaterii disciplinare sesizate de către judecător Florin Purigiu ( judecător în cadrul aceleiaşi secţii), la data de 18 martie 2016, Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti, care a decis înaintarea acestei sesizări, pe cale administrativă, către Inspecţia Judiciară. Sancţiunea, aplicată iniţial de Secţia pentru judecători în materie disciplinară, a vizat atitudinea nedemnă a judecătorului Daniela Panioglu, care „ după finalizarea şedinţei de judecată din data de 16 martie 2016, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu […] a adoptat un comportament neadecvat faţă de colegul de complet, urlând, ţipând şi aruncând cu un dosar în el ”, atitudine considerată ca fiind incompatibilă cu onoarea şi demnitatea profesiei de magistrat.

În timpul derulării procedurilor disciplinare, respectiv în cursul lunii februarie 2017, judecătorul Daniela Panioglu a formulat plângere împotriva judecătorului Florin Purigiu, a membrilor Colegiului de Conducere de la momentul sesizării (martie 2016) şi a unor inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare.

Prin Ordonanţa nr. 85/P/2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 11 iulie 2017, s-a dispus clasarea cauzei pentru toate aspectele sesizate de judecătorul Daniela Panioglu, cu motivarea că faptele nu există. Prin încheierea din 26 februarie 2018 pronunţată de ÎCCJ – Secţia Penală, în Dosarul nr. 2402/1/2017 (neredactată în prezent) s-a dispus desfiinţarea în parte a acestei ordonanţe „doar sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. de art. 304 alin. 1 Cod penal”, reclamate împotriva Judecătorului Florin Purigiu, dosarul fiind trimis în vederea completării urmăririi penale […]”. De asemenea, prin aceeaşi încheiere s-a dispus menţinerea soluţiei de clasare din ordonanţa atacată, vizând faptele reclamate împotriva membrilor Colegiului de Conducere de la momentul sesizării (martie-aprilie 2016) şi a unor inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare, soluţie care, sub acest aspect, a rămas definitivă.

Fără a aduce atingere procedurilor judiciare în curs, Curtea precizează că această situaţie nu afectează buna desfăşurare a activităţii judiciare în cadrul instanţei, astfel încât informaţiile prezentate sugerează aspecte neconforme realităţii şi afectează imaginea Curţii de Apel Bucureşti.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti