Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Decizia (UE) 2018/402 de instituire a Grupului consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii
20.03.2018 | Elena ALBU

Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al uniunii Europene, seria L 72/20 din 15 martie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/402 a Comisiei din 13 martie 2018 de instituire a Grupului consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii.

În discursul său din 2017 privind starea Uniunii, președintele Juncker a propus crearea unei Autorități Europene a Muncii, pentru a consolida echitatea pe piața internă și a asigura punerea în aplicare într-un mod corect, simplu și eficient a normelor UE privind mobilitatea forței de muncă.

La 13 martie 2018, Comisia a propus înființarea Autorității Europene a Muncii, pentru a sprijini statele membre și Comisia să faciliteze accesul persoanelor fizice și a angajatorilor la informații privind drepturile de care se bucură și obligațiile care le revin, precum și la serviciile relevante pentru situațiile de mobilitate transfrontalieră a forței de muncă, pentru a susține cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației UE în context transfrontalier și pentru a media și a facilita găsirea de soluții în caz de litigii transfrontaliere sau perturbări ale pieței muncii.

Ar trebui instituit un grup consultativ a cărui misiune ar fi să ofere consiliere și asistență Comisiei în ceea ce privește înființarea rapidă și funcționarea viitoare a Autorității Europene a Muncii și care ar trebui să se numească Grupul consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii (denumit în continuare „grupul”). Fără a participa la procesul legislativ care conduce la adoptarea propunerii de regulament de instituire a Autorității Europene a Muncii, grupul ar trebui să contribuie la punerea bazelor pentru crearea Autorității Europene a Muncii.

Grupul ar trebui, în special, să creeze condiții pentru schimburi de bune practici și experiențe privind cooperarea în domenii ce țin de mobilitatea transfrontalieră a forței de muncă și de coordonarea sistemelor de securitate socială, aspecte care ar putea fi dezvoltate ulterior de Autoritatea Europeană a Muncii, precum și pentru examinarea unor chestiuni de ordin general, chestiuni de principiu și aspecte practice care decurg din punerea în aplicare a legislației europene relevante. Grupul ar trebui să contribuie, totodată, la identificarea mijloacelor de cooperare și a contribuțiilor organismelor relevante existente, inclusiv a agențiilor UE, la înființarea și la buna funcționare a Autorității Europene a Muncii.

Se instituie Grupul consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii (denumit în continuare „grupul”). Grupul este prezidat de un reprezentant al Comisiei (DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune).

Prezenta decizie a intrat în vigoare la data de 15 martie 2018. Se aplică până la înființarea Autorității Europene a Muncii.

Consilier juridic Elena Albu


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.