Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Decizia (UE) 2018/402 de instituire a Grupului consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii
20.03.2018 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al uniunii Europene, seria L 72/20 din 15 martie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/402 a Comisiei din 13 martie 2018 de instituire a Grupului consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii.

În discursul său din 2017 privind starea Uniunii, președintele Juncker a propus crearea unei Autorități Europene a Muncii, pentru a consolida echitatea pe piața internă și a asigura punerea în aplicare într-un mod corect, simplu și eficient a normelor UE privind mobilitatea forței de muncă.

La 13 martie 2018, Comisia a propus înființarea Autorității Europene a Muncii, pentru a sprijini statele membre și Comisia să faciliteze accesul persoanelor fizice și a angajatorilor la informații privind drepturile de care se bucură și obligațiile care le revin, precum și la serviciile relevante pentru situațiile de mobilitate transfrontalieră a forței de muncă, pentru a susține cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației UE în context transfrontalier și pentru a media și a facilita găsirea de soluții în caz de litigii transfrontaliere sau perturbări ale pieței muncii.

Ar trebui instituit un grup consultativ a cărui misiune ar fi să ofere consiliere și asistență Comisiei în ceea ce privește înființarea rapidă și funcționarea viitoare a Autorității Europene a Muncii și care ar trebui să se numească Grupul consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii (denumit în continuare „grupul”). Fără a participa la procesul legislativ care conduce la adoptarea propunerii de regulament de instituire a Autorității Europene a Muncii, grupul ar trebui să contribuie la punerea bazelor pentru crearea Autorității Europene a Muncii.

Grupul ar trebui, în special, să creeze condiții pentru schimburi de bune practici și experiențe privind cooperarea în domenii ce țin de mobilitatea transfrontalieră a forței de muncă și de coordonarea sistemelor de securitate socială, aspecte care ar putea fi dezvoltate ulterior de Autoritatea Europeană a Muncii, precum și pentru examinarea unor chestiuni de ordin general, chestiuni de principiu și aspecte practice care decurg din punerea în aplicare a legislației europene relevante. Grupul ar trebui să contribuie, totodată, la identificarea mijloacelor de cooperare și a contribuțiilor organismelor relevante existente, inclusiv a agențiilor UE, la înființarea și la buna funcționare a Autorității Europene a Muncii.

Se instituie Grupul consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii (denumit în continuare „grupul”). Grupul este prezidat de un reprezentant al Comisiei (DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune).

Prezenta decizie a intrat în vigoare la data de 15 martie 2018. Se aplică până la înființarea Autorității Europene a Muncii.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.