Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2018/402 de instituire a Grupului consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii


20 martie 2018 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al uniunii Europene, seria L 72/20 din 15 martie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/402 a Comisiei din 13 martie 2018 de instituire a Grupului consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii.

În discursul său din 2017 privind starea Uniunii, președintele Juncker a propus crearea unei Autorități Europene a Muncii, pentru a consolida echitatea pe piața internă și a asigura punerea în aplicare într-un mod corect, simplu și eficient a normelor UE privind mobilitatea forței de muncă.

La 13 martie 2018, Comisia a propus înființarea Autorității Europene a Muncii, pentru a sprijini statele membre și Comisia să faciliteze accesul persoanelor fizice și a angajatorilor la informații privind drepturile de care se bucură și obligațiile care le revin, precum și la serviciile relevante pentru situațiile de mobilitate transfrontalieră a forței de muncă, pentru a susține cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației UE în context transfrontalier și pentru a media și a facilita găsirea de soluții în caz de litigii transfrontaliere sau perturbări ale pieței muncii.

Ar trebui instituit un grup consultativ a cărui misiune ar fi să ofere consiliere și asistență Comisiei în ceea ce privește înființarea rapidă și funcționarea viitoare a Autorității Europene a Muncii și care ar trebui să se numească Grupul consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii (denumit în continuare „grupul”). Fără a participa la procesul legislativ care conduce la adoptarea propunerii de regulament de instituire a Autorității Europene a Muncii, grupul ar trebui să contribuie la punerea bazelor pentru crearea Autorității Europene a Muncii.

Grupul ar trebui, în special, să creeze condiții pentru schimburi de bune practici și experiențe privind cooperarea în domenii ce țin de mobilitatea transfrontalieră a forței de muncă și de coordonarea sistemelor de securitate socială, aspecte care ar putea fi dezvoltate ulterior de Autoritatea Europeană a Muncii, precum și pentru examinarea unor chestiuni de ordin general, chestiuni de principiu și aspecte practice care decurg din punerea în aplicare a legislației europene relevante. Grupul ar trebui să contribuie, totodată, la identificarea mijloacelor de cooperare și a contribuțiilor organismelor relevante existente, inclusiv a agențiilor UE, la înființarea și la buna funcționare a Autorității Europene a Muncii.

Se instituie Grupul consultativ european pentru Autoritatea Europeană a Muncii (denumit în continuare „grupul”). Grupul este prezidat de un reprezentant al Comisiei (DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune).

Prezenta decizie a intrat în vigoare la data de 15 martie 2018. Se aplică până la înființarea Autorității Europene a Muncii.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii