Varia
JURIDICE

Mecanism de creștere a competitivității companiilor de stat prin intermediul procedurilor de achiziție publică, aprobat de Guvern
15.03.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 15 martie 2018, Guvernul României a decis, printr-un Memorandum, stabilirea unui mecanism de creştere a competitivității companiilor deținute majoritar sau integral de stat prin intermediul procedurilor de achiziție publică, potrivit unui comunicat.

Astfel, mecanismul instituit cuprinde un set de măsuri în vederea promovării concurenței între operatorii economici şi asigurării unei competiții deschise pe piaţa achizițiilor publice, în concordanță cu legislaţia în vigoare, printre care cele mai importante vizează:
– întocmirea de către autoritățile publice tutelare, în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentului memorandum, a listei complete cu operatori economici cu capital majoritar sau integral de stat pe domenii, subdomenii și activități autorizate prin statut, aflați în subordonarea, coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliul acestora;
– impunerea prin ordin al președintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) a obligativității transmiterii de către autoritățile/entitățile contractante, după publicarea anunțului de participare, a unei invitații către fiecare dintre companiile din listă, în concordanță cu domeniul contractului de achiziție publică/sectorial;
– mandatarea de către autoritățile publice tutelare a reprezentanților statului în AGA/CA să stabilească obligativitatea operatorilor economici să depună oferte și să participe la procedurile de achiziție publică/sectorială organizate de autoritățile/entitățile contractante de la care au primit invitație.

Concret, autoritatea/entitatea contractantă poate adopta, după publicarea în SEAP a unui anunț de participare și alte măsuri complementare pentru asigurarea publicității atribuirii contractului de achiziție publică/sectoriale, cum ar fi transmiterea de invitații în scris către operatorii economici interesați în vederea informării punctuale cu privire la desfășurarea procedurii de atribuire.
Selectarea operatorilor economici cărora autoritatea/entitatea contractantă le transmite invitație la procedură, este strict decizia acesteia. Selectarea poate fi realizată cu prioritate spre companiile cu capital majoritar de stat, în funcție de obiectul contractului de achiziție publică ce urmează a fi atribuit, precum și de domeniul de activitate al companiei deținută majoritar sau integral de stat.
Măsura a fost necesară întrucât s-a constatat o scădere a competiției în sfera procedurilor de achiziție de produse, servicii şi lucrări finanțate din fonduri publice, nivelul de participare al companiilor deţinute majoritar sau integral de stat fiind unul în permanentă scădere, conform datelor monitorizate prin intermediul SEAP.

Secţiuni: VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO