« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Mark Zuckerberg, convocat în Parlamentul britanic. UPDATE: Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, solicită lămuriri. Facebook își prezintă scuzele și în presa tipărită. Guvernul dorește simplificarea politicilor privind datele utilizatorilor. Fondatorul Facebook a declinat solicitarea Parlamentului britanic. Mark Zuckerberg a acceptat invitația Congresului SUA. Datele a 87 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal de Cambridge Analytica. Anchetă FBI
16.05.2018 | Irina RÎMARU

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Internațional | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Marți, 15 mai 2018: Departamentul american al Justiției și poliția federală (FBI) anchetează Cambridge Analytica, firma de analiză de date închisă în urma scandalului privind colectarea datelor a zeci de milioane de utilizatori Facebook, potrivit nytimes.com.

***

Miercuri, 4 aprilie 2018: Mike Schroepfer, directorul tehnic al Facebook, a anunțat că datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost cel mai probabil accesate ilegal de compania de consultanță Cambridge Analytica, potrivit indiatimes.com.

Mike Schroepfer: „În total, credem că datele din profilurile Facebook a 87 de milioane de persoane – majoritatea din SUA – probabil au fost accesate ilegal de firma Cambridge Analytica. În urmă cu două săptămâni, am promis o abordare dură privind informațiile la care aplicațiile pot avea acces în momentul conectării la Facebook. Astăzi, vrem să transmitem cele mai noi informații despre modificările pe care le facem pentru a proteja mai bine datele personale. Vom face mai multe modificări în următoarele luni și va vom ține la curent.

***

Miercuri, 28 Martie 2018: Mark Zuckerberg a acceptat o invitație de a vorbi despre scurgerea de date din scandalul Cambridge Analytica în fața Comitetului pentru Energie și Comerț al Camerei Reprezentanților, potrivit cbsnews.com.

***

Marți, 27 martie 2018: Mark Zuckerberg a refuzat solicitarea Parlamentului britanic de a fi audiat în legătură cu scurgerea de date din scandalul Cambridge Analytica, potrivit independent.co.uk.

În schimb, la audiere, va fi prezent unul dintre adjuncții principali.

***

Luni, 26 martie 2018: Matt Hancock, ministrul pentru tehnologie digitală, cultură și media, a declarat că marile companii din sectorul digital nu oferă utilizatorilor termeni și conditii clare și concise despre cum sunt folosite datele lor personale, potrivit thenational.ae.

Matt Hancock: „Oamenii sunt uimiți de paginile de termeni și condiții greoaie. Doresc ca acestea să fie reduse astfel încât oamenii să vadă dintr-o privire ce acceptă. Vreau ca marile platforme să răspundă întrebărilor și să demonstreze că vor să se schimbe.”

***

Duminică, 25 martie 2018: Platforma de socializare online Facebook a achiziționat un important spațiu publicitar în presa britanică, în care a publicat mesaje de scuze pentru scandalul privind folosirea datelor personale ale utilizatorilor de către compania Cambridge Analytica, potrivit techcrunch.com.

Mark Zuckerberg: „Avem o responsabilitate: să protejăm datele voastre. Dacă nu vom reuși, nu le merităm. Poate că aţi auzit de o aplicaţie de tip “quiz” care a fost concepută de un cercetător, în anul 2014. A fost o aplicație prin care a folosit ilegal, datele a numeroși utilizatori. A fost un abuz de încredere și îmi pare rău că nu am luat măsuri la momentul respectiv. Facebook încearcă să ia toate măsurile necesare pentru ca situațiile de acest fel să nu se mai repete. Investigăm fiecare aplicaţie care a avut acces la un mare număr de date. Ne aşteptăm să mai existe şi altele. Atunci când le vom descoperi, le vom bloca şi vom informa fiecare dintre persoanele afectate. Mulțumesc pentru toată încrederea pe care ne-o acordați. Vă promit că vom face tot ce e mai bine pentru voi.”

***

Marți, 20 martie 2018: Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, cere Facebook să precizeze dacă exploatarea pe scară largă a datelor utilizatorilor acestei reţele sociale a afectat cetăţenii europeni, potrivit uk.reuters.com.

Se pare că datele a 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook au fost utilizate fără acordul acestora de către firma Cambridge Analytica pentru a furniza servicii campaniei electorale din 2016 a preşedintelui american Donald Trump. Cambridge Analytica este acuzată că a extras ilegal datele după ce a obţinut accesul printr-o aplicaţie cu scopuri ascunse.

***

Marți, 20 martie 2018: Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis o scrisoare oficială lui Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, prin care îl inviță sa fie audiat de Comisia pentru Activități Digitale, Cultură, Media și Sport, potrivit cnbc.com.

Damian Collins: „Comisia parlamentară a formulat în mod repetat solicitări adresate Facebook privind modul în care diverse companii obtin și utilizează datele din conturile rețelei de socializare online; principala întrebare este dacă au fost folosite date fără acceptul utilizatorilor. Răspunsurile oficiale au subestimat în mod consistent acest risc, iar comisia parlamentară a fost indusă în eroare.

Dupa apariția informațiilor privind activitățile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, instituții ale Uniunii Europene și membri ai Congresului SUA și-au anunțat intenția de a lansa investigații.

Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a rețelei de socializare în campanii pentru dezinformare, directorul responsabil de securitate al companiei, Alex Stamos, a decis retragerea din funcție.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.