Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Deciziile CNCD folosite ca probe în litigiile de dreptul muncii
24.03.2018 | Emeric DOMOKOS-HANCU

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Emeric Domokos-Hancu

Emeric Domokos-Hancu

Am sesizat la practica specială în materia dreptului muncii faptul că, de cele mai multe ori, angajații care cred că au fost victima unei discriminări, mai nou, fac sesizări la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, din considerente ce țin de soluționarea mai rapidă a cauzei decât dacă ar sesiza o instanță de judecată, Consiliu care, în cele mai multe dintre cazuri, le și dă dreptate, decizii pe care salariații le folosesc ca probă în litigiile de dreptul muncii.

Un alt fenomen pe care l-am sesizat este că, de cele mai multe ori, chiar dacă se contestă decizia CNCD în materia contenciosului administrativ, până la soluționarea contestației, litigiul în dreptul muncii ajunge să fie soluționat irevocabil, și există, în multe dintre situații, șansa ca, decizia Consiliului să nu fie soluționată pe calea contenciosului. Și aceasta ridică niște probleme practice, dar am observat că această manieră de abordare este o practică la nivelul angajaților.

Mă gândesc, spre exemplu, la o reorganizare a unui post unde nu au existat criterii obiective, care ascund de obicei o formă directă sau indirectă de discriminare, situație în care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării vine și zice “într-adevăr, a fost discriminare”; cum ar putea să vină instanța de dreptul muncii să ajungă la concluzia că vorbim de o reorganizare, chiar dacă suntem în scenariul în care respectiva decizie a Consiliului este atacată pe calea contenciosului administrativ?

Av. Emeric Domokos‎-Hancu, Partner SCHOENHERR & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii În câte feluri poate fi discriminat un salariat?, ediția 177 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti