UNBR. INPPA. Barouri
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Uniunea Naţională a Barourilor din România
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
UNBR
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Jurnalul Baroului Cluj nr. 3/2018

22.03.2018 | JURIDICE.ro

Numărul 3/2018 al revistei poate fi studiat aici.

Comitetul de redacție:
Av. dr. Claudiu-Octavian Ulici
Editori:
Avocat dr. Doina Gherman
Avocat Voicu Sârb

1. Pentru o nouă logică legală și înțelesul noțiunii de jurisprudență
Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Paradoxul afirmațiilor contradictorii, făcute în numele logicii, este cel mai evident în domeniul dreptului. Metoda aplicată în rezolvarea fiecărui caz, în concret, pare a fi ușor diferită de fiecare dată. Metoda aceasta de caz specific juridică, este oarecum o metodă pedagogică, ce se pretează la comunicare și asimilare, dar nu este o simplă adaptare a logicii științifice inductive la legalitate.

2. Conceptul de H.L.A. HART
Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

În numai câțiva ani de la prima sa publicare din 1961, ”THE CONCEPT OF LAW” de H.L.A. HART a transformat modul în care a fost înțeleasă știința asupra legii în lumea vorbitorilor de limbă engleză și dincolo de aceasta. Cartea a avut un impact major și a dat naștere multor publicații care o pun în discuție, nu numai în contextul teoriei juridice, ci și în filosofia politică și morală. HART, este principalul exponent al școlii analitice a jurisprudenței, jurisprudență înțeleasă în sensul său larg ca știință a legii și nu limitat ca practici ale instanțelor de judecată și a venit cu o metodă nouă pentru a înțelege ce este legea.

3. Completele mixte – un lux sau o necesitate
Avocat Neamt Mihai Paul și avocat stagiar Dumitru Oana Denisa

Orice cauză cu implicații fiscale este una de o complexitate sporită, iar dacă vorbim despre cauzele care au ca obiect infracțiunea de evaziune fiscală, această complexitate crește exponențial, necesitând în mod evident o specializare. Autorii consideră că soluția unor complete mixte, specializate în penal și fiscal spre exemplu, ar contribui inclusiv la restabilirea unei imagini de profesionalism și de încredere a cetațeanului în justiție.

4. Precedent judiciar. Uzucapiune extratabulară condiții legale stabilite de Legea Cărților Funciare (Lcf, DL 115/1938 ) 287R CCJ civ I 2015. Din Raport de drept Ulici: Curtea de Apel Cluj – decizii relevante – trimestrul II 2015, ISBN 978-973-0-22746-8, google.play.books
Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Echivocul posesiei. Încheierea de către reclamantul posesor al imobilului pentru care se solicită constatarea intervenției uzucapiunii, a unui contract de vânzare-cumpărare sub semnătură privată, în cursul termenului de prescripție achizitivă, demonstrează intenția de a nu mai exercita acte de folosință, adică voința sa de a nu mai stăpâni acel bun pentru sine.

5. Orația lui Pericle cu ocazia funerarilor din 431 î.e.n. – 16 martie 2018
traducere avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Discursul a fost ținut de Pericle, un politician atenian eminent, la sfârșitul primului an al războiului (431 î.e.n.), ca parte manifestărilor publice ce aveau loc cu ocazia înmormântării războinicilor căzuți pe câmpul de luptă. Lecțiile oferite de Pericle sunt necesare astăzi mai mult ca niciodată. Deși orația este complexă și dificilă, chiar și în limba greacă originală, din păcate cititorii se bazează pe traduceri, adesea de calitate dubioasă. Deoarece nu am observat ca discursul să fie tradus în română, l-am tradus eu, încercând a păstra cât mai fidel originalul, deși pe alocuri am fost nevoit să fac anumite intervenții. Pasajele orației pot servi ca resursă în a gândi lumea și locul nostru în ea, un punct de pornire pentru dezbaterea despre unele dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm astăzi.


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan