Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
5 comentarii

Baroul Bihor. Rezoluție ref. tabloul onorariilor minimale
23.03.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 22 martie 2018, Baroul Bihor a publicat rezoluția nr. 1, adoptată de Adunarea generală ordinară din data de 19 martie 2018, privind tabloul de onorarii minimale.

:: Rezoluția

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Baroul Bihor. Rezoluție ref. tabloul onorariilor minimale”

 1. Ionel ARAMA spune:

  La ce serveste ca Uniunea sa normeze ceea ce se vrea a fi facultativ? Nu este un non-sens? Pe de alta parte, daca avocatii reprezintă o profesie liberală (?), creșterea numarului regulilor scrise, facultative sa nu, nu va apare ca o aservire, doamnelor si domnilor?

  • Tocmai de aceea, in strainatate, in cazuri similare, instantele au considerat ca datorita obedientei avocatilor si invocarii permanente a acestor mercuriale minime in relatiile cu clientii, aceste reguli, desi aparent „facultative”, reprezinta practici anticoncurentiale, si deci prohibite.
   In 2018 inca se discuta la noi, cazuri vechi de 40 de ani in SUA: Goldfarb v. Virginia State Bar, 421 U.S. 773
   In loc sa invatam din greselile altora si din istorie, se pare ca suntem blestemati sa repetam istoria sau sa ramanem in urma cu zeci si zeci de ani.

 2. Onorariile „recomandate” au efect anticoncurenţial şi deci sunt contra legii. Faptul că onorariile minimale au fost denumite „recomandate” nu schimbă caracterul monopolist, deoarece avocaţii le invocă frecvent.

  Principiul este următorul: Avocatura este o activitate economică supusă regulilor privitoare la respectarea drepturile consumatorilor şi care trebuie să respecte interdicţiile antitrust/practici anticoncurentiale (monopol, cartel). In EU se numesc legi de protectie a concurentei.

  Fixarea de onorarii minime in cadrul unor profesii reprezinta o limitare a concurentei. Chiar existenta unor „onorarii minimale RECOMANDATE” incalca legea anti-cartel (price-fixing). Persoanele vătămate au dreptul la despăgubiri de la Baroul care a creat monopolul cât şi de la avocatul pârât. De asemenea, victimele au dreptul să obţină o interdicţie împotriva ambelor entităţi de încetare a practicii.

  Concurenţa operează în profesia de avocat şi monopolul creat în detrimentul clienţilor creează o aură de imoralitate în profesie.

 3. În România, avocatura este organizată de stat prin lege. Statul poate impune o restricţie a competiţiei, şi anume onorarii minimale în profesiile reglementate dacă există raţiuni de ordine publică (Wouters v Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten, C-309/99).
  Dar, în România, statul, prin Consiliul Concurenţei s-a pronunţat că nu există o politică publică care să justifice onorarii minimale pentru profesia de avocat.
  În alte cuvinte, membrii profesia de avocat nu reprezintă o categorie socială defavorizată care să necesite protecţia statului prin ajutoare de minimis sau asistenţă socială, direct sau prin stabilirea de onorarii minimale.

 4. Darius MARCU spune:

  Ce să mai vorbim de Colegiul de conducere al Curții de Apel Oradea, care a inventat onorarii minimale ”de recomandare”, fără absolut niciun temei legal, iar peste 99% din judecătorii ”independenți” au respectat recomandarea nelegală:
  https://www.juridice.ro/382088/onorarii-minimale-nelegale-pentru-expertiza.html
  Tot în județele codașe la salariul mediu apar asemenea inițiative …

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.