Varia
JURIDICE

Titus Corlățean a participat la lucrările APCE
21.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri 21 martie 2018, Senatul României a informat că, în perioada 13-15 martie 2018, Titus Corlățean, preşedintele delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a participat la reuniunile comisiilor APCE de monitorizare și pentru afaceri juridice și drepturile omului, precum și la reuniunile Biroului Adunării, Comisiei permanente și Comisiei ad-hoc privind rolul și misiunea APCE, potrivit unui comunicat.

În cadrul Comisiei APCE pentru afaceri juridice şi drepturile omului, senatorul Titus Corlăţean a luat cuvântul pe marginea proiectului de raport cu tema: Provocările legale generate de războiul hibrid şi obligaţiile în materia drepturilor omului. În intervenţia sa, senatorul român a subliniat că, dincolo de promovarea războiului hibrid prin mijloace militare, se constată o multiplicare a ameninţărilor non-militare, cum ar fi atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare în masă în special prin intermediul reţelelor de socializare, perturbarea comunicaţiilor şi a altor elemente ale infrastructurilor critice statale.  În acest context, Titus Corlățean a prezentat un amendament la proiectul de recomandare aferent acestui proiect de raport, acceptat în unanimitate, prin care a propus ca Adunarea Parlamentară să recomande Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei acţiuni menite să identifice lacunele juridice cu privire la mijloacele non-militare ale ameninţării războiului hibrid, inclusiv prin luarea în considerare a elaborării unei Convenţii europene în acest domeniu. Proiectele de rezoluţie şi de recomandare aferente acestui proiect de raport vor fi transmise, pentru dezbatere şi vot final, plenului APCE, cu ocazia celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 23-27 aprilie 2018).

Reuniunea comisiei a prilejuit şi un schimb de vederi al membrilor comisiei cu Philip Leach, profesor de drept în materia drepturilor omului şi director al Centrului European de Advocacy pentru Drepturile Omului, Universitatea Middlesex, Marea Britanie, cu privire la proiectul Declaraţiei de la Copenhaga referitor la viitorul Sistemului European al Drepturilor Omului.

Viitoarea Declaraţie de la Copenhaga, care va fi propusă spre adoptare, în zilele de 12 şi 13 aprilie 2018, de Comitetul Miniştrilor în contextul Preşedinţiei daneze a Consiliului Europei (noiembrie 2017-mai 2018) se înscrie în procesul de reformă al sistemului european de protecţie a drepturilor omului iniţiat în 2010 de Conferinţa la nivel înalt de la Interlaken şi continuat la Izmir, Brighton şi Bruxelles.

În încheiere, parlamentarul român a pledat pentru un rol întărit al parlamentelor naţionale, prin intermediul comisiilor/subcomisiilor parlamentare specializate, care să îşi exercite atribuţiile de control asupra Guvernului, inclusiv asupra modului în care sunt implementate hotărârile CEDO. În context, a menţionat activitatea Comisiei Senatului pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, referindu-se la organizarea la Senat a unei sesiuni de dezbateri cu privire la planul de acţiune şi măsurile administrative și legislative necesare în contextul adoptării în 2017 a hotărârii pilot CEDO referitoare la condiţiile de detenţie din România.

La reuniunea Comisiei Permanente a APCE, președintele delegației române la APCE s-a adresat președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi. În acest context au fost prezentate demersurile României în vederea respectării drepturilor omului și rezolvării situațiilor indicate în hotărârile-pilot.

În cadrul proiectului de raport cu tema Egalitate de gen și pensia alimentară a copilului, Titus Corlățean și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul crescând de divorțuri existente la nivel european, realitate de natură să afecteze în mod serios și uneori iremediabil viitorul copiilor. A relevat totodată că durata excesivă a procedurilor judiciare se răsfrânge asupra bunăstării familiilor monoparentale, iar statul are datoria să reacționeze în asemenea situații, substituindu-se părintelui care nu plătește pensia alimentară (cu drept de regres asupra debitorului rău platnic) și adoptând o serie de măsuri financiare și fiscale care să vină în sprijinul familiilor monoparentale. Rezoluția a fost aprobată în unanimitate de membrii Comisiei Permanente a APCE.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti