Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Discriminarea pozitivă a salariaților – criterii circumstanțiale
25.03.2018 | Cătălin MICU

Cătălin Micu

Cătălin Micu

De cele mai multe ori, cel puțin din practica observată de noi, nu ne încadrăm pe acele criterii expres menționate, ci pe anumite criterii circumstanțiale născute din anumite situații. Primul set de criterii este utilizat într-o măsură un pic mai mult decât rezonabilă, pentru că sunt angajați care, în discursul colocvial, și chiar în discursul în cadrul unei cercetări disciplinare, ar putea spune că nu i se poate face nimic, întrucât este încadrat în grad de handicap și astfel, orice s-ar spune împotriva lui, ar fi pus pe seama gradului de handicap.

Există o oarecare, nu aș putea să-i spun „temere”, dar sunt angajatori cărora, de multe ori, această apărare sau dorința de a nu se „lega la cap”, cu astfel de cazuri, a condus la perpetuarea unei situații non-productive pentru companie, o perioadă de timp. Practic, am ajuns într-o ipoteză de discriminare pozitivă în care omul a spus: „Bine, avem două persoane care ar putea să fie afectate de măsura desființării postului, două persoane din patru. Ce facem cu …. Acolo avem un caz special.” Și de multe ori, acel caz special a fost tratat/menajat, uneori, plecând de la principiul bunei-credințe angajatorului, avându-se astfel în vedere ceilalți trei angajați. Dar uneori, tocmai acest comportament, care este dus dincolo de rezonabil, conduce practic, la o discriminare pozitivă și au fost cazuri de acest gen. Și te întrebi, de ce eu, care sunt altfel decât salariatul respectiv, trebuie să fiu tratat și altfel. Nu cumva am duce lucrurile într-o discriminare pozitivă? Cel puțin în accepțiunea mea, există o astfel de discriminare pozitivă, la fel cum bineînțeles, există și discriminarea pe care nu ne-o dorim. Dar în acest caz, cred că instanța, poate și autoritatea, nu neapărat prin cazuistica pe care o are, pentru că aceasta este suficient de echilibrată, cât poate, prin diferite elemente, materiale de informare, ar trebui să trateze și latura aceasta, a situațiilor în care nu există discriminare. Mulți merg pe varianta că există elemente – există discriminare în toate cazurile, pe orice alte criterii.

Av. Cătălin Micu, Managing Associate ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii În câte feluri poate fi discriminat un salariat?, ediția 177  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.