Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Discriminare vs. conflict de muncă
26.03.2018 | Cristian JURA

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

În afară de Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, mai avem și Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Multe dintre prevederile acestor două acte legislative sunt, cumva, comune, în privința tipurilor de discriminare. Mai mult decât atât, dispozițiile Legii nr. 202/2002, cheamă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării să se pronunțe și să sancționeze. Practic, avem acte normative, cu excepția O.G. nr. 137/2000,  prin care CNCD-ul este chemat să se pronunțe și să sancționeze. Cazurile cu care ne confruntăm în această zonă sunt diverse, unele mai spectaculoase, altele mai puțin spectaculoase. Am avut, inclusiv cazuri de angajare, în care două persoane cu dizabilități se plângeau că au fost discriminate cu prilejul susținerii unui concurs. După care, există și alte aspecte interesante, legate de momentul în care se face, de exemplu, o reorganizare, în care se fac anumite disponibilizări, existând, o jurisprudență diversă, care acoperă toată această problematică a discriminării salariaților la locul de muncă.

Ceea ce este important, este că sunt totuși chestiuni diferite. Chiar dacă cineva este parte într-un litigiu de dreptul muncii în fața instanței judecătorești, noi disecăm și extragem chestiunile legate de discriminare, pe care le analizăm separat. Până la urmă, suntem o instituție care poate să constate, în mod efectiv, dacă s-a produs sau nu o discriminare, și eventual să aplice o sancțiune, în condițiile în care se confirmă că s-a produs discriminarea respectivă, chestiune pe care instanța poate nu o face de cele mai multe ori, cu toate că aceasta poate să fie chemată să o facă. Firește, există un drept de opțiune al persoanei interesate, respectiv, să aleagă calea instanței de drept comun sau să se adreseze Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Dar până la urmă, nu este de neglijat faptul că, CNCD are un colegiu director format din nouă persoane, persoane care analizează speța respectivă și hotărăsc dacă s-a produs o discriminare sau nu. Aceasta este o diferență foarte importantă, pentru că mulți dintre angajatori sau angajați, zic că sunt deja în instanță. Chiar dacă ești în instanță, întrebarea care intervine este dacă aspectele sau chestiunile, strict legate de discriminare, au fost analizate sau nu?

Prof. univ. dr. Cristian Jura, Secretar de stat CNCD

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii În câte feluri poate fi discriminat un salariat?, ediția 177  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti