Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Discriminare. Sarcina probei și probe
27.03.2018 | Laurențiu PETRE

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Laurențiu Petre

Laurențiu Petre

Și noi ne confruntăm în practica noastră cu un număr mare de sesizări ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării venite din partea salariaților. Și, în multe dintre ele, persoanele respective sesizează fapte, nu neapărat situații de discriminare propriu-zise. Mă întreb, de ce persoanele respective supun atenției CNCD, și detaliază, situații de fapt, și anume, modul în care a decurs relația angajator – salariat, pentru ca, ulterior, să vadă Consiliul dacă este sau nu este discriminare? Nu se aduce în discuție, chiar și doar tangențial, nici măcar un criteriu.

Și avem în vedere dispozițiile art. 20 alin. 6 din Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, care precizează în felul următor: „Persoana interesată (cea care sesizează CNCD) va prezenta fapte, pe baza cărora poate fi prezumată existența unei discriminări directe sau indirecte, iar persoana împotriva căreia s-a formulat sesizarea îi revine sarcina de a dovedi că nu a avut loc o încălcare a principiului egalității de tratament.” Prin urmare, cel care sesizează prezintă, enumeră, anumite fapte, iar persoana împotriva căreia a fost formulată plângerea va trebui să dovedească, nici măcar să prezinte, la rândul său, situația de fapt, așa cum o vede ea. Sarcina acesteia din urmă este aceea de a dovedi.

Problema este că în plângerile pe care le-am analizat, de cele mai multe ori, petenții nici măcar nu se îndreaptă împotriva angajatorului, așa cum se întâmplă în dreptul muncii, în ideea de a încerca să găsim o oarecare similitudine în privința regulilor procedurale a sarcinii probei, ci, aceste persoane se îndreaptă împotriva colegilor. Prin urmare, tu, care ești o altă colegă, de la un alt departament sau un șef, ești pus în situația de a dovedi că nu există criteriul de discriminare. De aici, se justifică, cumva, și atribuțiile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în sensul administrării oricăror mijloace de probă.

Av. Laurențiu Petre, Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii În câte feluri poate fi discriminat un salariat?, ediția 177  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti