« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Discriminare. Sarcina probei și probe
27.03.2018 | Laurențiu PETRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Laurențiu Petre

Laurențiu Petre

Și noi ne confruntăm în practica noastră cu un număr mare de sesizări ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării venite din partea salariaților. Și, în multe dintre ele, persoanele respective sesizează fapte, nu neapărat situații de discriminare propriu-zise. Mă întreb, de ce persoanele respective supun atenției CNCD, și detaliază, situații de fapt, și anume, modul în care a decurs relația angajator – salariat, pentru ca, ulterior, să vadă Consiliul dacă este sau nu este discriminare? Nu se aduce în discuție, chiar și doar tangențial, nici măcar un criteriu.

Și avem în vedere dispozițiile art. 20 alin. 6 din Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, care precizează în felul următor: „Persoana interesată (cea care sesizează CNCD) va prezenta fapte, pe baza cărora poate fi prezumată existența unei discriminări directe sau indirecte, iar persoana împotriva căreia s-a formulat sesizarea îi revine sarcina de a dovedi că nu a avut loc o încălcare a principiului egalității de tratament.” Prin urmare, cel care sesizează prezintă, enumeră, anumite fapte, iar persoana împotriva căreia a fost formulată plângerea va trebui să dovedească, nici măcar să prezinte, la rândul său, situația de fapt, așa cum o vede ea. Sarcina acesteia din urmă este aceea de a dovedi.

Problema este că în plângerile pe care le-am analizat, de cele mai multe ori, petenții nici măcar nu se îndreaptă împotriva angajatorului, așa cum se întâmplă în dreptul muncii, în ideea de a încerca să găsim o oarecare similitudine în privința regulilor procedurale a sarcinii probei, ci, aceste persoane se îndreaptă împotriva colegilor. Prin urmare, tu, care ești o altă colegă, de la un alt departament sau un șef, ești pus în situația de a dovedi că nu există criteriul de discriminare. De aici, se justifică, cumva, și atribuțiile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în sensul administrării oricăror mijloace de probă.

Av. Laurențiu Petre, Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii În câte feluri poate fi discriminat un salariat?, ediția 177  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ

 
Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD