Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inspecția Muncii. Acțiuni de control – 12-16 martie 2018
23.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 22 martie 2018, Inspecția Muncii a anunțat că, în perioada 12-16 martie 2018, a desfășurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 3.854.950 de lei, potrivit unui comunicat.

În cadrul acțiunilor de control (1665 în domeniul relațiilor de muncă și 1120 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă), Inspecția Muncii a identificat 285 persoane care lucrau fără forme legale. Totodată, angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 131 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: ”În ciuda avertismentelor pe care le lansăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, constatăm că munca nedeclarată rămâne în continuare un fenomen îngrijorător. Din analiza rezultatelor controalelor din săptămâna 12-16 martie, am observat că, din valoarea totală a amenzilor aplicate pentru încălcări ale legislației în domeniul relațiilor de muncă, ponderea amenzilor pentru munca nedeclarată este copleșitoare, aproximativ 95%. Considerăm că demersul pentru declararea muncii trebuie să vină și din partea lucrătorilor. Conștientizarea beneficiilor trebuie să fie mai importantă decât teama angajatorilor de a fi controlați și amendați. Ne propunem să facem campanii de informare, prin educarea lucrătorilor asupra avantajelor muncii legale: un câștig mai bun pentru pensie, protecție socială, protejarea drepturilor în instanță, accesul la credite bancare. În perioada următoare, vom intensifica acțiunile de control, în special în sectoarele incidente, cum sunt șantierele și activitățile conexe în construcții, serviciile, lucrările agricole. Atenționăm companiile cu profil în construcții să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfășoară, prin întocmirea contractelor individuale de muncă, respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea personalului.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti