Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarTop LegalUniversitaria
TOP LEGAL
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Prescripţia executării pedepsei. Sustragere de la executarea pedepsei închisorii
26.03.2018 | Adrian ŞANDRU

Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, atât potrivit dispoziţiilor Codului penal anterior, cât şi potrivit dispoziţiilor noului Cod penal, sustragerea de la executarea pedepsei închisorii, după începerea executării acesteia, face să curgă un nou termen de prescripţie a executării pedepsei închisorii de la data sustragerii.

Noul termen de prescripţie a executării pedepsei închisorii, care începe să curgă de la data sustragerii de la executare, se calculează în raport cu durata pedepsei închisorii aplicată prin hotărârea definitivă de condamnare, iar nu în raport cu restul de pedeapsă rămas neexecutat la data sustragerii de la executare.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că întreruperea executării pedepsei pe o perioadă de 3 luni, dispusă prin sentinţa penală nr. 68 din 4 iunie 2008, pronunţată de Curtea de Apel Cluj, a expirat la data de 9 septembrie 2008, dată la care condamnatul ar fi trebuit să se prezinte la penitenciar în vederea executării în continuare a sancţiunii aplicate, respectiv a restului de 700 zile de închisoare. Încălcându-şi această obligaţie, condamnatul A. a părăsit ţara, sustrăgându-se, astfel, de la executarea pedepsei, situaţie în care a intervenit cauza de întrerupere a cursului prescripţiei, prevăzută în art. 127 alin. (2) C. pen. anterior. Ca atare, de la acest moment, a început să curgă un nou termen de prescripţie a executării pedepsei, care, contrar susţinerilor apărării, nu este format din 5 ani la care se adaugă restul pedepsei rămase neexecutate, ci, aşa cum în mod corect a reţinut prima instanţă, din 5 ani la care se adaugă pedeapsa stabilită în cauză, respectiv 3 ani şi 6 luni. (Decizia nr. 1346 din 20 octombrie 2016  pronunţată  de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect prescripţia executării pedepsei)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.