Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Necorespundere profesională din cauze medicale vs. discriminare
28.03.2018 | Șerban PÂSLARU

JURIDICE - In Law We Trust
Șerban Pâslaru

Șerban Pâslaru

Situația specială în care se regăsește salariatul, respectiv prezența unor cauze medicale care îl împiedică să-și îndeplinească corespunzător atribuțiile de serviciu, fără însă să fi fost declarat inapt de către medicul de medicina muncii, poate ridica probleme serioase angajatorului. Astfel, dacă acesta nu este în măsură să asigure salariatului îmbunătățirea condițiilor de muncă sau posturi alternative sau dacă salariatul refuză asemenea modificări propuse, angajatorul se poate vedea nevoit să procedeze la concedierea salariatului. Susținerea unei concedieri din motive medicale ar putea fi totuși dificilă, având în vedere că salariatul nu a fost declarat inapt medical. De asemenea, existența unor cauze medicale care împiedică salariatul să-și îndeplinească atribuțiile poate îngreuna și alternativa unei concedieri pentru necorespundere profesională.

Imposibilitatea reală a angajatorului de a asigura alternativele amintite ar trebui să releve inexistența unui tratament diferențiat bazat pe criterii subiective ce țin de situația specială a salariatului. Angajatorul nu concediază salariatul pentru că acesta se află într-o situație specială, ci pentru că, în mod obiectiv, din cauza situației respective, salariatul nu mai este în măsură să răspundă profesional cerințelor postului. Concedierea nu ar apărea deci ca expresie a unei măsuri discriminatorii, fiind pe deplin justificată. Desigur, angajatorul va trebui să fie în măsură să probeze cele arătate.

Un exemplu concret poate fi situația unui salariat care a dobândit un handicap locomotor, în urma unui accident (nerelavant dacă este vorba despre un accident de muncă sau nu), și care este angajat pe un post de șofer. În situația în care angajatorul nu dispune de un alt loc de muncă pe care să i-l poată oferi salariatului corespunzător pregătirii sale profesionale (care să excludă, prin ipoteză, activități ce presupun conducerea unor vehicule), atunci acesta va fi forțat să procedeze la concedierea salariatului.

În speță, legătura de cauzalitate între handicapul salariatului și măsura concedierii este evidentă însă nu și suficientă pentru a proba existența unei discriminării, având în vedere celelalte elemente ale speței și, în special, situația obiectivă în care se găsește angajatorul – i.e. de a nu putea beneficia de prestațiile în muncă ale salariatului pentru care îi plătește acestuia salariul. De aceea, într-un asemenea caz, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării va trebui să se aplece asupra unei palete cât mai largi de probe și să facă o evaluare de ansamblu a comportamentului angajatorului.

Av. Șerban Pâslaru, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii În câte feluri poate fi discriminat un salariat?, ediția 177  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.