Ziua mondială a teatrului


27 martie 2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua mondială a teatrului este marcată, anual, la data de 27 martie. 

În fiecare an, Consiliul Executiv al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) alege o personalitate remarcabilă a teatrului pentru a scrie mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului, care este sărbătorită din 1962, pe 27 martie, în întreaga lume. În anul 2019, a fost selectat Carlos Celdran din Cuba, regizor de teatru, dramaturg.

Carlos Celdran: „Înainte de trezirea mea întru teatru, maeştrii mei erau deja acolo. Îşi construiseră lăcaşurile şi poetica pe vestigiile propriilor vieţi. Mulţi dintre ei rămân necunoscuţi sau ne vizitează rareori amintirile: au lucrat în taină, în liniştea smerită a sălilor de repetiţie şi-n sălile de spectacole umplute până la refuz de spectatori. Pentru ca, pe nesimţite, la capătul multor ani de muncă presăraţi cu realizări extraordinare, să se facă nevăzuţi şi să dispară. Când am înţeles că profesia mea, că destinul meu personal este acela de a le călca pe urme, am înţeles totodată că am moştenit de la ei tradiţia aceasta sfâşietoare şi unică de a trăi prezentul fără nicio altă speranţă decât atingerea transparenţei unui moment irepetabil. Momentul în care te întâlneşti cu celălalt în întunericul sălii de teatru, protejaţi doar de adevărul unui gest, al unui cuvânt revelator.”

:: Mesajul integral

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială a teatrului (World Theatre Day) este marcată, anual, la data de 27 martie. 

În anul 1961, a fost organizată pentru prima dată la Viena Ziua mondială a teatrului, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internațional de Teatru, şi din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru.

În anul 1948, la inițiativa UNESCO, a fost înfiinţat  Institutul Internațional de Teatru.

La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru, pentru a sublinia aspectul transcultural și internațional al teatrului și al ITI, Consiliul Executiv a selectat cinci personalităţi (câte una pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, țările arabe, Asia și Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a Teatrului.

Uniunea Teatrală din România (UNITER) prezintă mesajele acestora:

Sabina Berman, Mexic – scriitoare, jurnalistă (America): „Ce paradox! Azi, pe ultima treaptă a Umanismului – epoca numită Antropocen – era în care omul este forţa naturală care a schimbat şi schimbă cel mai mult planeta – misiunea teatrului este exact opusul a ceea ce a strâns împreună tribul atunci când teatrul se juca în adâncul peşterii: azi trebuie să ne salvăm legătura cu lumea naturală.

:: Mesajul integral aici

Simon McBurney, Marea Britanie – actor, scriitor, regizor de teatru şi co-fondator Théâtre de Complicité (Europa): „Mulţi sunt cei care spun că teatrul nu schimbă sau nu poate schimba nimic din toate acestea. Dar teatrul nu va pleca. Pentru că teatrul e un loc, sunt tentat să spun un refugiu. Unde oamenii se adună şi formează instantaneu comunităţi. Aşa cum am făcut dintotdeauna. Toate teatrele sunt de mărimea primelor comunităţi umane, de la 50 până la 14.000 de suflete. De la o caravană nomadă la o treime din Atena antică.”

:: Mesajul integral aici

Maya Zbib, Liban – regizoare de teatru, interpretă, scriitoare, co-fondatoarea companiei de teatru Zoukak (Țările Arabe): „Azi, viteza informaţiei este mai importantă decât cunoaşterea, sloganurile sunt mai preţioase decât cuvintele, iar imaginile cadavrelor sunt mai venerate decât corpurile umane vii, adevărate. Teatrul are menirea de a ne aminti că suntem făcuţi din carne şi sânge, iar corpurile noastre au greutate. Rolul lui este acela de a ne trezi toate simţurile şi de a ne spune că nu trebuie să luăm şi să consumăm numai cu privirea. Teatrul este aici pentru a ne restitui puterea şi sensul cuvintelor, pentru a le fura discursul politicienilor şi de a-l repune la locul lui… în arena ideilor şi a dezbaterilor, spaţiul viziunii colective.”

:: Mesajul integral aici

Ram Gopal Bajaj, India – regizor de teatru, actor de teatru şi film, academician, fost director al Școlii Naţionale de Teatru din Delhi (Asia Pacific): „Mass media, ştiinţa şi tehnologia, ne-au făcut puternici precum nişte demoni. De aceea, azi nu forma teatrului se află în criză, ci conţinutul, ceea ce transmite. Trebuie să atragem omul de azi, pentru a salva planeta şi, implicit, „teatrul”. La nivel pragmatic, arta actorului şi spectacolele live trebuie să fie accesibile încă de la vârste mici, să fie incluse în educaţia primară. Astfel, generaţiile viitoare vor fi mai sensibile, mai generoase cu viaţa şi cu natura. Folosim limba în acest mod, prin teatru, putem educa oamenii să fie mai respectuoşi cu Pământul şi cu alte planete. Mai mult, teatrul va deveni foarte important pentru viaţă şi supravieţuire; el va da putere atât actorului, cât şi spectatorului, fără ca aceştia să se ameninţe reciproc, în această eră cosmică aşezată sub semnul apropierii, al vieţuirii împreună.”

:: Mesajul integral aici

Were Were Liking, Coasta de Fildeş – artist pluridisciplinar (Africa): „Într-o zi un om se hotărăşte să-şi pună întrebări în faţa unei oglinzi (un public), să-şi inventeze răspunsuri şi, în faţa acestei oglinzi (publicul său) să se critice, să-şi ia în râs propriile întrebări şi răspunsuri, să râdă sau să plângă, nu contează ce, dar la final să salute şi să binecuvânteze oglinda (Publicul său), pentru că i-a acordat această clipă de ciudă şi de răgaz, se apleacă şi o salută pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul…în adâncul lui, căuta Pacea, Pacea cu el însuşi şi cu oglinda lui: Făcea teatru…”

:: Mesajul integral aici

În România astăzi, 27 martie, de dimineața și până seara, porțile teatrului Odeon vor fi larg deschise publicului de toate vârstele, iar spectatorii vor putea să intre în universul magic din spatele cortinei, fiind ghidați chiar de către actorii Teatrului Odeon. Mai mult decât atât, grație tehnologiilor tip Virtual Reality, Augmented Reality și 3D Scanning, vizitatorii vor putea experimenta un nou mod de a cunoaște și înțelege teatrul. Prin intermediul căștilor neuronale și a instalației interactive prezente prin “Laboratorul de imaginar” spectatorii vor avea șansa de a experimenta ce se întâmplă în mintea lor atunci când vizionează un spectacol, iar în foaierul Sălii Studio va fi inaugurată o serie de portrete digitale ale trupei actuale de actori a Odeonului.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii