Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 125/2006 și art. 18 ind. (1) alin. (1) din Legea nr. 78/2000. UPDATE: dispozițiile din Constituție invocate
06.04.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

06.04.2018: În urma solicitării realizate în temeiul Legii nr. 544/2001, Tribunalul Timiș ne-a comunicat că autorul excepției a arătat că dispozițiile art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 125/2006 ar încălca drepturile prevăzute de art. 73 alin. (3) lit. (m) și (t) din Constituția României:

Art. 73 (extras) – Categorii de legi
(3) Prin lege organică se reglementează:
m) regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii;
t) celelalte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice.

***

30.03.2018: În data de 29.03.2018 s-a constituit un nou dosar (457D/2018) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură și ale art. 18 ind. (1) alin. (1) din Legea nr. 78/2002 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie (cauza Crăciunel Dorel Rusalin).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 125/2006 formează obiectul unui control de constituționalitate, cealaltă dispoziție fiind analizată anterior și în curs de analizare în cadrul altor dosare (e.g. decizia nr. 897/2015, decizia nr. 790/2015, decizia nr. 348/2011 și alte 4, dosar nr. 387D/2018, dosar nr. 2104D/2017, dosar nr. 804D/2017).

Instanţa de trimitere este Tribunalul Timiș, care a admis în parte cererea de sesizare a Curții Constituționale, în sensul că a respins ca inadmisibilă sesizarea Curții cu privire la dispozițiile art. 8 alin. (6) din O.U.G. nr. 125/2006.

Nici pe portalul instanțelor de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 7 (extras) – O.U.G. nr. 125/2006
(5) Documentele din care reiese utilizarea legală a terenului agricol se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi se prezintă la solicitarea reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Art. 18 ind. (1) (extras) – Legea nr. 78/2000
(1) Folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.