BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la utilizarea nelegală a unei mărci – certificat de testare. UPDATE: Hotărârea CJUE

15.04.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Newsletter
Instagram
Facebook
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

15 aprilie 2019: Curtea declară:

1) Articolul 9 alineatul (1) literele (a) și (b) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind marca [Uniunii Europene] și articolul 5 alineatul (1) literele (a) și (b) din Directiva 2008/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci trebuie interpretate în sensul că nu îndreptățesc titularul unei mărci individuale constituite dintr‑un certificat de testare să se opună aplicării, de către un terț, a unui semn identic sau similar cu acea marcă pe produse care nu sunt nici identice și nici similare cu produsele sau cu serviciile pentru care este înregistrată marca respectivă.

2) Articolul 9 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul nr. 207/2009 și articolul 5 alineatul (2) din Directiva 2008/95 trebuie interpretate în sensul că îndreptățesc titularul unei mărci individuale de renume, constituită dintr‑un certificat de testare, să împiedice aplicarea de către un terț a unui semn identic sau similar cu această marcă pe produse care nu sunt nici identice și nici similare cu cele pentru care este înregistrată marca respectivă, cu condiția să se demonstreze că, prin această aplicare, acest terț obține foloase necuvenite din caracterul distinctiv sau din renumele aceleiași mărci ori aduce atingere acestui caracter distinctiv sau acestui renume și că, în acest caz, terțul menționat nu a făcut dovada existenței unui „motiv întemeiat”, în sensul acestor dispoziții, în sprijinul unei astfel de aplicări.

:: hotărârea CJUE

***

21 ianuarie 2019: Avocatul general propune:

„1) Articolul 9 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/1001 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind marca Uniunii Europene și articolul 5 alineatul (1) a doua teză litera (a) din Directiva 2008/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci conferă titularului unei mărci individuale constând într‑o «etichetă de calitate» și înregistrată pentru «informarea și consilierea consumatorilor la selecția unor bunuri și servicii, în special cu utilizarea unor rezultate ale testării și analizei, precum și prin intermediul unor aprecieri privind calitatea» să se opună utilizării neautorizate a mărcii sale în cazul în care:

– un terț aplică marca pe un produs pentru care nu este înregistrată;

– publicul percepe marca drept o «etichetă de calitate», în sensul că produsul a fost fabricat și comercializat de către un terț, iar nu de titularul mărcii, dar acesta din urmă a supus produsul anumitor teste, evaluându‑l și acordându‑i un calificativ care figurează pe eticheta de calitate, și

– utilizarea aduce atingere uneia dintre funcțiile mărcii.

2) Utilizarea de către un terț fără consimțământul titularului a unei mărci individuale cu particularitățile descrise constituie o utilizare nelegală a mărcii, în sensul articolului 9 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul 2017/1001 și al articolului 5 alineatul (2) din Directiva 2008/95, în cazul în care:

– marca se bucură de renume, chiar dacă doar ca «etichetă de calitate», și

– se aduce atingere renumelui mărcii, iar terțul în cauză obține foloase necuvenite din utilizarea semnului, aspect a cărui evaluare trebuie realizată de către instanța de trimitere.”

:: concluzii AG

***

30 martie 2018: Judecătorul neamț se întreabă cu privire la utilizarea nelegală a unei mărci (C-690/17).

Situația de fapt:
1. materia UE: proprietatea intelectuală
2. necesitatea de a afla dacă reprezintă o utilizare nelegală a mărcii faptul că:
2.1. marca individuală este aplicată pe un produs pentru care marca individuală nu este protejată,
2.2. iar în cadrul schimburilor comerciale, aplicarea mărcii individuale de către un terț este percepută de public ca un „certificat de testare”, altfel spus, în sensul că bunul a fost produs și introdus pe piață de un terț care nu este supus controlului titularului mărcii, dar acesta din urmă a testat produsul din perspectiva anumitor caracteristici și, pe baza acestei testări, aprecierea rezultată a fost atribuită produsului în certificatul de testare,
3. în plus, marca individuală este înregistrată printre altele pentru „informații și asistență comercială pentru consumatori la selecția unor bunuri și servicii, în special cu utilizarea unor rezultate ale testării și analizei, precum și prin intermediul unor aprecieri privind calitatea”
4. dacă nu reprezintă o utilizare nelegală cele descrise la punctul 2 și 3, necesitatea de a afla dacă totuși am avea utilizare nelegală atunci când:
4.1. marca individuală se bucură de renume numai în calitate de „certificat de testare” (astfel cum a fost descris la punctele 2 și 3), iar
4.2. marca individuală este utilizată de un terț ca un certificat de testare.

Dispoziții incidente: articolul 9 alineatul (1) a doua teză literele (b) și (c) din Regulamentul nr. 207/2009, din Regulamentul 2017/1001 sau articolul 5 alineatul (1) a doua teză litera (a) și alineatul (2) din Directiva 2008/953.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate