Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Păcălelilor
01.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Legal Days, Selected, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Păcălelilor este marcată, anual, la data de 1 aprilie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Păcălelilor este marcată, anual, la data de 1 aprilie.

În anii 1990, Burger King a publicat un anunț în revista USA Today, oferind noi „Hamburgeri pentru stângaci” pentru cei 32 de milioane de americani stângaci. Mii de clienți au comandat noul burger în restaurante.

O grădină zoologică din Japonia a spus că aveau un pinguin uriaș care avea 165 cm și 80 kg. De fapt, era un bărbat îmbrăcat într-un costum de pinguin.

Într-un an în Marea Britanie, un program de știri pentru copii a spus că oamenii de știință au inventat o „Brain Band”. Era o bentiță de cap colorată pe care dacă o puneai pe cap te ajuta să devii mai inteligent. Într-un sondaj online, 47% dintre copiii care au aflat despre știre doreau să cumpere o astfel de bentiță.

În 1949, un prezentator de radio din Noua Zeelandă le-a spus ascultătorilor că milioane de viespi ne vor invada. El i-a sfătuit pe oameni să poarte șosetele peste pantaloni și să-și pună miere pe uși. A fost crezut, astfel, de milioane de ascultători.

În 1976, un celebru astronom britanic le-a spus ascultătorilor de radio că la ora 9:47 pământul avea să experimenteze o senzație de gravitate mai mică. El a spus că Jupiter și Pluto vor traversa și dacă ascultătorii ar sări în aer exact la 9:47 dimineața, vor simți senzația că nu au gravitație. Sute de ascultători au sunat la radio pentru a spune că au sărit și au plutit în aer.

Ziarul gratuit din Londra, Metro, a venit cu o idee nouă pentru a rezolva problema gunoiului din subteran (din păcate, a fost doar o glumă). Acesta a spus că ziarul este acum comestibil, fiind singura hârtie pe care o poți mânca după ce o citești.

Un ziar britanic a anunțat că Portugalia l-a „vândut” pe Cristiano Ronaldo, fotbalistul, Spaniei cu 160 de milioane de euro. De ce? Pentru a încerca să-și curețe datoria națională. A fost o glumă, desigur.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Păcălelilor este marcată, anual, la data de 1 aprilie.

La fel ca orice zi fesivă, 1 aprilie vine cu o serie de tradiții și superstiții.

Astfel, tradiția spune că toate farsele trebuie să fie făcute până la ora prânzului. În cazul în care acest lucru nu este respectat, orice farsă facută după această oră va aduce ghinion farsorului.

De asemenea, cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de 1 aprilie, vor fi urmăriți de ghinion tot anul.

Îndrăgostiții trebuie să țină și ei cont de această zi și să nu se căsătorească de 1 aprilie, deoarece mariajul nu va funcționa, ori pentru că femeia va fi “cocoșul” în familie.

În regiunea Tirol, din Elveția, un mănunchi de paie este îngropat de 1 aprilie, pentru a avea o recoltă bogată în sezonul urmator.

De asemenea, se spune că cei născuți de ziua păcălelilor vor fi norocoși în afaceri, dar ghinioniști la jocurile de noroc.

În cazul bărbaților păcăliți de o femeie frumoasă de Ziua Păcălelilor, aceștia vor ajunge să o ia de nevastă. Dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămane prieteni foarte buni.

Totodată, în cazul în care o persoană nu va face nicio farsă de 1 aprilie, aceasta va fi păcălită pentru tot restul anului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Păcălelilor este marcată, anual, la data de 1 aprilie.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

Potrivit superstițiilor, pe 1 aprilie, păcălelile trebuie să fie făcute înainte de ora prânzului, pentru că altfel cel care face farsa după-amiază va avea ghinion tot anul în curs. De altfel, cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de rude și prieteni vor fi și ei urmăriți de ghinion tot anul.

Prin celebrarea acestei sărbători, 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului. Mark Twain spunea că „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Păcălelilor este marcată, anual, la data de 1 aprilie.

Sediul materiei: Celebrarea Zilei Păcălelilor își are originile în Franța, în secolul al XVI-lea, când a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a răspândit încet iar cei care continuau să sărbătorească anul nou de 1 aprilie erau considerați păcăliții de 1 aprilie.

În Franța această zi este numită Poisson d’Avril, adică “peștele de aprilie”, cu referire la un pește tânăr, ușor de capturat. Francezii obișnuiesc să-și păcălească prietenii lipindu-le pe spate un pește de hârtie. În momentul în care cineva descoperă farsa, acesta trebuie să strige “Poisson d’Avril!”.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti