Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei. Manipularea pieţei de capital

02.04.2018 | Adrian ŞANDRU
Abonare newsletter
Adrian Șandru

Adrian Șandru

A se vedea dezbaterile Penal tango: recunoașterea vinovăției (ediția 139), Acordul de recunoaștere a vinovăției (ediția 21)

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că deși denumirea infracțiunii săvârșită de inculpat, respectiv „manipularea pieței de capital”, poate conduce la existența unei periculozități sporite, analizată intrinsec, prin modalitatea în care legiuitorul a privit fapta, stabilind pedepse cu închisoarea cuprinse între unu și 5 ani, chiar în condițiile în care, consecințele par grave, în realitate, activității infracționale, în sine, nu i-a fost acordată o periculozitate sporită, autorul unei astfel de infracţiuni putând fi titular al acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că în ceea ce privește starea de pericol creată pentru valoarea socială ocrotită și urmarea produsă se constată că circumstanțele concrete ale cauzei nu conturează o specificitate care să determine concluzia instanței de fond cu privire la necesitatea aplicării unei pedepse. Astfel, atingerea adusă relațiilor sociale referitoare la nașterea, modificarea ori stingerea raporturilor juridice în cadrul piețelor de instrumente financiare și încrederii publice în piața de capital, în sistemul economic, în general și în instituțiile publice nu reprezintă decât urmarea tipică specifică faptei imputate, admiţând acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu inculpatul A., cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de manipularea pieței de capital prev. de art. 134 alin. (5) rap. la art. 120 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 24/2017 cu aplic. art. 5 C. pen. (Decizia   nr. 390/A/2017 din 09 noiembrie 2017 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordul de recunoaştere a vinovăţiei)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week