Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua internațională a cărților pentru copii
02.04.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a cărților pentru copii (International Children’s Book Day) este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Canada este sponsorul Zilei Internaționale a Cărților pentru Copii 2022.

Tema: Poveștile sunt aripile care te ajută să zbori în fiecare zi

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a cărților pentru copii (International Children’s Book Day) este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Statele Unite ale Americii sunt sponsorul zilei în acest an.
Acestea au transmis următoarele versuri:

Muzica cuvintelor

Când citim, mintea noastră crește aripi.
Când scriem, degetele ne cântă.

Cuvintele sunt tobe și flaute pe pagină,
păsări cântătoare și elefanți care trâmbițează,
râuri care curg, cascade care cad,
fluturi care se răsucesc
sus în cer!

Cuvintele ne invită la dans- ritmuri, rime, bătăi ale inimii,
bătăile copitelor și aripile, poveștile vechi și cele noi,
fantezii și adevărate.

Fie că ești confortabil acasă
sau alergând peste granițe către un nou pământ
și un limbaj ciudat, poveștile și poeziile
îți aparțin.

Când împărtășim cuvinte, vocile noastre
devin muzica viitorului,
pace, bucurie și prietenie,
o melodie
de speranță.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a cărților pentru copii (International Children’s Book Day) este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Slovenia este sponsorul zilei în acest an.
Aceasta a transmis următorul fragment:

UN ÎNFOMETAT DE CUVINTE

„Unde locuiesc eu, tufișurile devin verzi la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai și sunt curând populate de coconi de fluturi. Aceștia arată ca niște teancuri de bumbac sau de vată pe băț, iar pupa devorează frunză după frunză până când tufișurile sunt dezbrăcate. Când sunt dezvoltați, fluturii zboară, însă tufișurile nu sunt distruse. Pe măsură ce vara se apropie, acestea devin din nou verzi, de fiecare dată.

Aceasta este o imagine a unui scriitor, o imagine a unui poet. S-au distrus, s-au uscat de poveștile și poezia lor, care, după ce au terminat, zboară departe, se retrag în cărți și își găsesc publicul. Acest lucru se întâmplă din nou și din nou. Și ce se întâmplă cu aceste poezii și povești?

Cunosc un băiat care trebuia să fie operat la ochi. Timp de două săptămâni după operație, i s-a permis să stea doar pe partea dreaptă și, după aceea, nu i s-a permis să citească nimic timp de o lună. În timp ce punea mâna pe o carte după o lună și jumătate, s-a simțit de parcă ar fi scos cuvinte
dintr-un bol cu ​​o lingură. Ca și cum le-ar mânca. De fapt, le mâncă.

Și cunosc o fată care a crescut dorindu-și să fie profesoară. Mi-a spus: Copiii care nu au fost citiți de parintii lor sunt saraci.

Cuvintele în poezie și în povești sunt mâncare. Nu hrană pentru organism, nu mâncare care vă poate umple stomacul. Dar hrană pentru duh și hrană pentru suflet.

Când unora le este foame sau sunt însetat, stomacul lor se contractă și gura se usucă. Ei caută orice să mănânce, o bucată de pâine, un bol de orez sau porumb, un pește sau o banană. Cu cât devin mai înfometați, cu atât gustul devine focalizarea lor, devin orbi de orice, în afară de hrana care i-ar putea sătura.

Foamea de cuvinte se manifestă diferit: ca tristețe, uitare, aroganță. Oamenii care suferă de acest fel de foame nu-și dau seama că sufletele lor tremură de frig, că trec pe lângă ele fără să observe. O parte a lumii lor fuge de ei fără ca ei să fie conștienți de asta.

Acest tip de foame este însotit de poezie și povesti.

Dar oare există o speranță pentru cei care nu s-au arătat niciodată indulgenți în cuvinte să satisfacă vreodată foamea aceasta?”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

 Ziua internațională a cărților pentru copii (International Children’s Book Day) este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

A fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei mai îndrăgiți autori de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generații de copii cu povestiri, precum: „Hainele împăratului”, „Fetița cu chibrituri”, „Rățușca cea urâtă”, „Micuța sirenă”.

Ziua internațională a cărților pentru copii a fost inițiată de International Board on Books for Young People (IBBY) și are ca obiective promovarea relațiilor internaționale prin donații și realizarea de schimburi de cărți pentru copii, facilitarea accesului copiilor de pretutindeni la cărți cu standarde literare și artistice ridicate. IBBY încurajează publicarea și distribuirea de cărților de calitate pentru copii, în special în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, oferă suport și instruire pentru cei implicați în educarea copiilor și în literatura pentru copii. Organizația protejează și susține drepturile copilului în conformitate cu Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

La nivel internațional, în fiecare an, această zi este patronată de o țară membră a IBBY. În 2018 țara aleasă a fost Letonia.

Inese Zandere, membru angajat și creator al IBBY-Letonia, potrivit unui comunicat al IBBY: „Micul este mare într-o carte.”

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Content, Legal Days | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO