Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

Totul pleacă de la autonomia de voință
12.04.2018 | Cristiana Irinel STOICA

Secţiuni: Arbitraj, Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristiana Irinel Stoica

Cristiana Irinel Stoica

În materie de arbitraj, există trei categorii de norme: norma cuprinsă în Codul de Procedură Civilă, care stabilește standardul minim în materie de arbitraj, regulile instituționale (ale instituției arbitrale) și convenția părților. Evident că întotdeauna primează convenția partilor, iar părțile sunt acelea care «dictează» reglementarea pe care vor să o aplice din punct de vedere procedural în fața instituției arbitrale pe care au determinat-o prin convenția arbitrală.

Asadar, totul porneste de la autonomia de voință a partilor, exprimată în cadrul noțiunii de lex voluntatis, ce reflectă nu numai alegerea legii substanțiale (materiale) aplicabile fondului, ci însăși alegerea legii procedurale – în cazul arbitrajului, reglementarea procedurală adoptată de instituția arbitrală aleasă de părți.

Ce se întâmplă în situația în care părțile încheie convenția arbitrală la momentul la care erau aplicabile anumite reguli, dar litigiul se ivește după ce regulile respective nu mai sunt în vigoare. Într-o asemenea ipoteză, părțile pot accepta aplicarea legii procedurale în vigoare la data inițierii litigiului arbitral sau părțile ar putea să prevadă ca legea aplicabilă să rămână aceea de la data la care ele au încheiat convenția, pentru că părțile pe aceasta au cunoscut-o și în considerarea acesteia au încheiat convenția arbitrală. Chiar dacă nu au prevăzut în mod expres acest lucru în convenția arbitrală, practic vorbind, din expresia principiului lex voluntatis, părțile ar putea să se înțeleagă în cele din urmă cu ocazia arbitrajului, aratând că preferă ca litigul arbitral să fie supus regulilor procedurale de la data la care au încheiat convenția arbitrală.

Dr. Cristiana Irinel Stoica
Founding Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul Conferintei Probleme dificile de arbitraj (ed. 2). Noile Reguli în Acțiune CONFERINȚA BRÂNDUȘA ȘTEFĂNESCU, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti