
Cristian Jura

Alina Gaja
2019: Ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO) în România este marcată, anual, la data de 1 aprilie.
În 2019, România va aniversa 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
În perioada 2-4 aprilie 2008 România a găzduit Summit-ul NATO de la Bucureşti care a reprezentat cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România, dar şi Summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO. La Summit au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan, la nivel de preşedinte (23 de state), prim -ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apărării (Kazahstan) şi director politic (Irlanda).
Summit-ul a fost un eveniment unic nu doar pentru România ci şi pentru NATO. A fost cel mai mare Summit al Alianţei, atât ca număr de participanţi (peste 6500), cât şi ca formate. Pentru prima dată în istoria Alianţei, pe lângă reuniunile consacrate (Consilul Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia) s-a desfăşurat o reuniune în format extins a statelor şi organizaţiilor participante la operaţiunea Alianţei în Afganistan, la care au fost prezenţi Secretarul General al ONU, Preşedintele Comisiei Europene, Secretarul General al Consilului UE, directorul Băncii Mondiale, alături de preşedintele afgan Hamid Karzai şi înalţi oficiali din statele de contact (Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Iordania).
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis următorul mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, potrivit unui comunicat: „Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianță din istorie.
Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate și prosperitate. A îmbogățit Alianța noastră cu noi voci, noi experiențe și noi capabilități.
România, la fel ca toți Aliații NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm și ne apărăm reciproc de orice amenințare, provenind din orice direcție. Toți pentru unul și unul pentru toți! România este un aliat puternic și angajat. Contribuiți la securitatea noastră comună și la apărarea noastră colectivă, la misiunile și operațiile Alianței.
În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesioniști care ajută la stabilizarea țării și prevenirea creării de refugii pentru teroriștii internaționali. În Kosovo, ajutați la menținerea stabilității în regiunea Balcanilor de Vest. În Polonia, ați contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinațional.
De asemenea, găzduiți o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și aveți o contribuție esențială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian și maritim. Această regiune are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și merită atenția și prezența noastră continuă.
Salut planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an și de a moderniza forțele armate pe parcursul următorilor 10 ani. România înțelege că într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră și trebuie să rămânem solidari pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri.
Securitatea reprezintă fundamentul libertății și prosperității noastre.
Vă mulțumesc tuturor pentru contribuția deosebită la Alianța noastră. Vă felicit cu ocazia acestei aniversări!”
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București
***

Cristian Jura

Daniela Niculcea
2018: Ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO) în România este marcată, anual, la data de 1 aprilie.
La 14 ani de la arborarea drapelului național în fața sediului NATO, Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al apărării și securității României și un liant permanent cu o comunitate de 28 de state care împărtășesc aceleași valori și un angajament ferm față de libertate și democrație. Apartenența la o Alianță în care solidaritatea și unitatea reverberează în deciziile colective ale membrilor săi are o semnificație deosebită pentru profilul României centenare.
Fidelă profilului asumat încă înainte de aderarea la NATO, România rămâne un aliat de nădejde, responsabil și activ angajat în dezbaterile politice și conceptuale la nivel aliat. De-a lungul celor 14 ani petrecuți în cadrul NATO, țara noastră a reușit să valorifice eficient apartenența la această organizație, dovedind că este deplin integrată, capabilă și decisă să își asume toate angajamentele ce decurg din acest statut.
România a dovedit că este nu doar un beneficiar al politicilor și deciziilor NATO, dar și un contribuitor semnificativ, un adevărat furnizor de securitate la nivel euro-atlantic și internațional. Militarii români sunt prezenți în teatrele de operații, precum cel din Afganistan, oferim asistență statelor partenere, atât celor din vecinătatea estică și Balcanii de Vest, cât și celor din sud, contribuim la întărirea prezenței aliate pe flancul estic, găzduim elemente ale sistemului de apărare antirachetă, proiect de importanță strategică pentru Alianță.
Viorica Dăncilă, prim-ministru al României, cu ocazia marcării Zilei NATO în România: „Marcăm astăzi Ziua NATO în România, pentru a 14-a oară, cu aceeași încredere ca la început în garanția de securitate pe care ne-o oferă apartenența la Alianța Nord-Atlantică. Toți acești ani au însemnat o transformare profundă a Armatei Române într-o armată cu adevărat profesionistă, dar și contribuţii substanţiale ale României la operaţiile şi misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, ne bucurăm de încrederea și respectul partenerilor noștri nord-atlantici și vrem să demonstrăm în continuare că suntem un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. Îmi exprim respectul pentru toți cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din păcate, chiar cu prețul sacrificiului suprem. Apărarea reprezintă un sector prioritar, ținând cont de contextul geopolitic complicat și de provocările de securitate cu care ne confruntăm în ultima vreme. România își respectă angajamentul față de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, iar investițiile pe care le avem în proiect pentru perioada următoare vor viza achizițiile necesare de tehnică militară, dar și relansarea industriei de apărare românești. Sunt măsuri cu caracter defensiv, nu împotriva cuiva, prin care România înțelege să contribuie la promovarea rolului Alianței Nord-Atlantice pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.”
Website-ul oficial aici
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!