Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua NATO în România
04.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO) în România este marcată, anual, în prima duminică a lunii aprilie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie.

În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost și trebuie să rămână elementul central al Alianței Nord-Atlantice, așa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Aceste principii au fost reconfirmate în mod ferm și elocvent la Bruxelles, la Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, când au fost luate măsuri decisive pentru a obține consolidarea, pe termen lung, a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, așa cum a cerut și argumentat și România. Am arătat că avem capacitatea, ca Aliați, de a acționa unit, de a întări relația transatlantică și de a pune în aplicare, fără ezitare, misiunea de apărare colectivă a valorilor și a principiilor comune.

Decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic, pe care am obținut-o la Summitul din 24 martie, reflectă întocmai determinarea și solidaritatea aliată. Astăzi, mai mult decât oricând, NATO își dovedește relevanța ridicată prin protecția oferită statelor membre și cetățenilor acestora împotriva riscurilor și amenințărilor din ce în ce mai diverse și cu grad tot mai ridicat de complexitate.

România este, la rândul său, un important furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și euroatlantic, membru responsabil și implicat, fapt demonstrat inclusiv prin eforturile depuse în cadrul misiunilor internaționale la care a fost sau este parte.

Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a țării noastre, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023.

De asemenea, România rămâne angajată, prin contribuții conceptuale substanțiale, și în procesul de adaptare al NATO. În acest sens, un moment important îl va constitui Summitul NATO din luna iunie de la Madrid, când va fi aprobat un nou Concept Strategic și se vor adopta decizii importante pentru implementarea, în continuare, a obiectivelor prevăzute în Agenda NATO 2030.

Totodată, România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, bazat pe complementaritate și sinergie și va sprijini partenerii săi – Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Bosnia și Herțegovina, în demersurile lor de creștere a rezilienței.

România reafirmă susținerea deplină pentru dreptul fiecărui stat suveran de a lua propriile decizii de politică externă și securitate.

Voi continua să susțin cu putere consolidarea relației transatlantice, care este coloana vertebrală a Alianței și a comunității noastre de valori democratice și de securitate.

Cu prilejul Zilei NATO, reafirm cu încredere că țara noastră și cetățenii săi beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, de cea mai extinsă și durabilă protecție concretă, zi de zi.

Realitatea de astăzi ne cere să acționăm unit și hotărât atât la nivel național, cât și în cadrul NATO, al Uniunii Europene și al tuturor structurilor multilaterale relevante, pentru a asigura securitatea și bunăstarea cetățenilor români.

La mulți ani, NATO!

La mulți ani, România!

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi Ziua NATO în România. Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie, apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică, organizație care împlinește pe 4 aprilie 73 de ani de existență, se află astăzi la cea de-a 18-a sa aniversare și are o importanță mai mare ca oricând pentru securitatea României.

Accederea de drept în NATO – la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de aderare la Washington și la 2 aprilie 2004 prin arborarea în premieră a drapelului național la sediul Alianței – a fost precedată de o apartenență de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat partenerului său strategic indispensabil, Statele Unite al Americii, și Alianței Nord-Atlantice în lupta împotriva terorismului în Afganistan și Irak.

Politic și juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acționat ca forță militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veșnic recunoscători soldaților noștri și sacrificiilor pe care aceștia le-au făcut pe câmpul de luptă.

Astăzi, când aliații noștri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, știm că “Apărarea începe de acasă”.

Suntem deciși, mai ales în contextul actual de război la granițele României și ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic și să dezvoltăm capabilitățile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, așa cum a anunțat Președintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esențial al Alianței, care a acționat rapid și accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic și a României.

România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziționează sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie. Suntem prima țară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din țările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizați pe teritoriul țării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliție aeriană pe cerul României împreună cu Forțele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înființarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franța.

Toate acestea sunt măsuri imediate și pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Române odată cu cea a alianței. Pentru a garanta securitatea tuturor cetățenilor noștri vom depune toate eforturile pentru ca prezența militară aliată și americană să fie sporită si consolidată.

Salut, pe această cale, rezultatele impresionante ale celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele națiuni aliate ai căror cetățeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenența la NATO, în alianța transatlantică dintre America de Nord și Europa și în faptul că aliații NATO sunt aici să ne protejeze.

La mulți ani România în NATO! La mulți ani NATO!

***

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 3 aprilie 2022, a Zilei NATO în România. În 2022 se aniversează 73 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, 20 de ani de la primirea de către România a invitației de aderare, la Summitul NATO de la Praga, și 18 ani de la aderarea României la structurile aliate. Obținerea de către România a acestui statut conferă statului român cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa și reprezintă recunoașterea capacității României de a contribui substanțial la securitatea euroatlantică.

Statutul de Aliat înseamnă și consacrarea apartenenței României la comunitatea valorilor democratice ale spațiului euroatlantic. Astfel, materializarea politicii Ușilor Deschise a oferit întregii societăți române perspective de dezvoltare și prosperitate, în condiții de democrație, securitate și stabilitate. Aceste beneficii devin cu atât mai valoroase pentru România, în contextul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, în proximitatea granițelor țării noastre.

În mod simbolic, Ziua NATO va fi marcată de Ministerul Afacerilor Externe și prin iluminarea în culoarea albastră a sediului central al MAE la data de 3 aprilie 2020, între orele 20.00 și 21.00.

Cu prilejul Zilei NATO 2022, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis următorul mesaj:

„Semnificația marcării Zilei NATO în România este anul acesta mai profundă, în contextul amenințării de securitate, fără precedent în ultimele decenii, generată de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, vecinul nostru.

Rolul fundamental al NATO în asigurarea securității tuturor Aliaților, în apărarea valorilor democratice și a păcii pe întreg teritoriul aliat devine mai evident și mai actual ca niciodată. Astăzi, când utilizarea forței armate ilegale redevine instrumentul prin care se încearcă în mod ilegitim influențarea viitorului continentului european, România și Aliații săi au cele mai solide garanții de securitate.

În urmă cu o săptămână, la Summitul extraordinar al NATO de pe 24 martie, Aliații au reconfirmat caracterul primordial al Articolului 5 al Tratatului de la Washington, precum și faptul că apărarea colectivă este misiunea fundamentală a NATO. De asemenea, au arătat încă o dată unitatea, solidaritatea și coeziunea aliată.

Mai mult decât oricând, în contextul noilor realități geopolitice de pe continentul european, care amenință ordinea internațională bazate pe reguli, susținem o relație transatlantică puternică. Aprofundarea cooperării în domeniul securității și al apărării în cadrul parteneriatului strategic dintre NATO și Uniunea Europeană reprezintă un element esențial în relația transatlantică.

În fața celei mai grave crize de securitate a generației noastre, NATO a acționat ferm și imediat. Au fost activate Planurile de Apărare ale NATO și Forța de Reacție foarte Rapidă a Alianței (Very High Readiness Joint Task Force). Mai mulți Aliați au desfășurat trupe în România, fie bilateral, fie sub comanda NATO. Transmit, și cu acest prilej, mulțumiri acestor aliați pentru solidaritatea lor.

Încă de la debutul actualei crize de securitate, am accentuat că este necesară regândirea fundamentală a conceptului, structurii și elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere că circumstanțele actuale sunt substanțial diferite față de momentul în care a fost proiectată actuala abordare privind Flancul Estic – iar decizii în acest sens au fost luate la recentul Summit extraordinar al NATO, reflectând pe deplin interesele strategice ale României.

Decizia Summitului extraordinar NATO de creare a unui Grup de Luptă NATO în România reprezintă, astfel, un succes de etapă al eforturilor noastre politico-diplomatice conduse cu succes de Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Înființarea Grupului de Luptă din România contribuie la întărirea securității pe întregul Flanc Estic și la asigurarea unei abordări unitare, echilibrate și integrate, de la nordul la sudul acestuia. În egală măsură, este necesară dezvoltarea de capabilități și de forțe pregătite de răspuns, care să susțină aceste măsuri de adaptare și răspuns.

Urmează o perioadă deosebit de importantă pentru avansarea proiectelor strategice ale Alianței, în care România este pe deplin implicată. Astfel, Summitul de la Madrid din luna iunie reprezintă un moment important pentru asigurarea unei posturi consolidate, eficiente și coerente a NATO, în special pe Flancul Estic, pe termen lung. În perspectiva acestui Summit, jucăm un rol activ în negocierea noului Concept Strategic al NATO. Viziunea strategică a NATO pe următorii cel puțin 10 ani trebuie să reflecte, de o manieră adecvată, noile realități de securitate cu care se confruntă NATO, precum și faptul că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa Alianței. Totodată, această viziune trebuie să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO, pentru protejarea pe termen lung a securității euroatlantice. Noul Concept Strategic trebuie, de asemenea, să dezvolte funcția NATO de management al crizelor, dar și de răspuns la acestea, și să continue să reflecte adecvat politica ușilor deschise. Vom acorda atenție deosebită creșterii conceptuale și practice a rezilienței și consolidării capacităților de apărare ale partenerilor, în special a celor din Vecinătatea Estică. De asemenea, vom continua să alocăm o importanță specială în noul Concept Strategic consolidării relației transatlantice, care este coloana vertebrală a comunității de valori și de securitate din care facem parte.

În vederea atingerii acestor obiective, Summitul Formatului București 9 (B9), pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va găzdui la București, înaintea Summitului de la Madrid, alături de omologul său polonez, va reprezenta un prilej excelent de consultare și coordonare între aliații de pe Flancul Estic, în perspectiva deciziilor importante care vor fi luate la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO de la sfârșitul lunii iunie. De altfel, acest Format de consultări, co-inițiat de Președinții român și polon în 2015, și-a dovedit în mod consecvent importanța și relevanța, mai ales în actualul context de securitate, inclusiv pentru consultări ale aliaților de pe Flancul Estic cu partenerul transatlantic. Acest fapt a fost evident și în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor B9, de la Bratislava, la care am participat la 31 martie.

În aceeași linie, peste câteva zile, la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, voi susține transformarea și consolidarea semnificativă, pe baze permanente, a posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

Totodată, demersurile de asigurare a securității sunt susținute inclusiv la nivel național, România fiind unul dintre aliații care alocă 2% din PIB pentru apărare și, așa cum a anunțat Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în actualul context de securitate vom crește această contribuție la 2,5% din PIB.

Alături de aliații noștri, vom continua să ne implicăm activ, în spiritul unității și solidarității aliate, în procesul adaptării NATO la mediul de securitate în schimbare, marcat de provocări noi și de amenințări din ce în ce mai complexe.

La mulți ani, România în NATO, în pace, securitate și prosperitate! Noi suntem NATO!”.

Informații suplimentare:

Conform Legii 390/2004, Ziua NATO este marcată în România în prima duminică a lunii aprilie.

România a depus instrumentul de ratificare al Tratatului de la Washington la Departamentul de Stat al SUA pe 29 martie 2004, SUA fiind depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord. Momentul a fost urmat de ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, în cadrul reuniunii ministeriale a NATO din 2 aprilie 2004.

***

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a transmis următorul mesaj:

Aderarea, în urmă cu 18 ani, la Alianța Nord-Atlantică a adus României cea mai solidă garanție de securitate din istoria țării. Suntem astăzi membri ai celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, fapt deosebit de important având în vedere contextul de securitate actual.

Fiind o comunitate bazată pe valori precum libertate, democrație și stat de drept, NATO a generat transformări profunde în societatea românească. Astfel, 2 aprilie 2004 rămâne în istoria țării drept momentul în care a fost arborat, pentru prima dată, drapelul românesc la sediul NATO, momentul în care românii au înțeles conceptul de apărare colectivă, înscris în tratatul fondator al Alianței: Toți pentru unul, unul pentru toți! Această expresie este cu atât mai plină de semnificații în această perioadă, în care vedem în fiecare zi efectele unui război nemilos care se desfășoară atât de aproape de granițele României.

Aderarea la NATO a adus cu sine schimbări importante și la nivelul organismului militar. Avem astăzi o armată profesionistă, experimentată, care și-a exersat capacitățile în misiuni în teatrele de operații. Mai mult decât atât, militarii români operează astăzi pe baza unor proceduri și concepte moderne de conducere a acțiunilor militare, ce se mențin la un nivel de interoperabilitate optim prin numeroase exerciții și aplicații organizate în format aliat.

Încă de la invadarea Crimeei de Federația Rusă, în anul 2014, România a susținut importanța geostrategică pentru NATO a regiunii extinse a Mării Negre propunând, în mod constant, măsuri pentru întărirea flancului estic. Iar Alianța a răspuns, de fiecare dată, favorabil, astfel că beneficiem astăzi în România de o arhitectură de securitate completă și permanentă, pornind de la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, continuând cu Divizia Multinațională Sud-Est de la București și terminând cu Corpul Multinațional Sud-Est de la Sibiu. De asemenea, conexiunile la nivel operațional cu elementele similare din Armata României sunt realizate în mod unitar prin intermediul Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU), cu sediul în București. Toate aceste structuri militare defensive au rolul de a descuraja orice acțiune ostilă pe Flancul de Est al NATO și reprezintă certitudinea că Alianţa rămâne unită şi puternică în faţa amenințărilor de orice natură.

Bazată pe solidaritate, coeziune şi indivizibilitatea securităţii, NATO rămâne cadrul transatlantic pentru o puternică apărare colectivă şi forumul esenţial pentru consultări în privinţa securităţii şi deciziei între aliaţi. Cea mai importantă responsabilitate a Alianţei este de a proteja, apăra teritoriul şi populaţiile împotriva oricărui tip de atac extern, conform Articolului 5 din Tratatul de la Washington.

Prin misiunile indeplinite cu profesionalism de armata sa, România se impune şi este recunoscută ca un partener serios şi credibil în cadrul comunităţii aliate internaţionale. Aprecierile de care se bucură militarii noştri în timpul misiunilor Alianţei sunt o dovadă că Armata Romaniei știe să își puna în valoare una dintre cele mai importante resurse în domeniul securității.

În ultimii ani, au fost înregistrate rezultate semnificative pe linia implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor, din 2014, la cel de la Varșovia, din 2016, și la cel de la Bruxelles, din 2018. Prin demersurile și contribuția sa pro-activă, România își consolidează constant profilul său în NATO, atât prin contribuții conceptuale, cât și pe dimensiunea operațională.

În cadrul Summit-ului extraordinar care a avut loc în 24 martie, liderii aliați au adoptat decizii istorice în vederea consolidării posturii de descurajare și apărare pe întreg flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Foarte importante pentru România sunt, de asemenea, angajamentele ce au fost exprimate la cel mai înalt nivel de Paris, Washington şi Berlin privind asigurarea unei prezenţe suplimentare sau consolidarea eforturilor operaţionale aliate și sprijinul securităţii României şi a regiunii Mării Negre.

Acestea s-au concretizat deja prin dislocarea rapidă în țara noastră a unui număr de aproximativ 4.000 de militari și mijloacele tehnice aferente. Astfel, elemente ale Forței de Răspuns a NATO, după sosirea în România, au început activități de instruire împreună cu militari români pe componenta terestră. În ceea ce privește spațiul aerian, militari din Marea Britanie se află în România și desfășoară misiuni în cadrul Poliției Aeriene Întărite a NATO împreună cu colegi din Forțele Aeriene Române și ale Statelor Unite ale Americii. În același timp, în domeniul naval, Italia a anunțat recent sprijinirea cu două dragoare marine a activităților deosebit de complexe derulate de Forțele Navale Române pentru întărirea supravegherii spațiului maritim (apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă) și pentru executarea unor intervenții rapide, cu structuri specializate, pentru asigurarea securității navigației. Astfel, contribuţiile aliaților în mediile terestru, aerian şi maritim reprezintă manifestarea concretă a solidarității între aliați.

În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, România are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării și înscrierea acestuia pe o tendință ascendentă este o prioritate majoră. România a decis să își sporească bugetul alocat apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB, având datoria reconstruirii un sistem militar eficace, adaptat la contextul regional de securitate și interoperabil cu structurile Alianței. Ceea ce demonstrează, încă odată, că România este un aliat responsabil al Alianței Nord-Atlantice.

Postura colectivă a NATO pe Flancul de Est este una pur defensivă, iar parametrii săi sunt definiţi şi implementaţi în funcţie de postura şi acţiunile de la frontiera estică a NATO. Pe acest fond, Alianța este pregătită şi are implementate instrumentele necesare unui răspuns adecvat pentru asigurarea securităţii aliaţilor, inclusiv prin consolidarea prezenţei colective în regiunea Mării Negre.

NATO se poate baza, în continuare, pe România în eforturile comune de dezvoltare a apărării strategice. În același timp, NATO reprezintă pentru România cea mai puternică garanţie de securitate pe care ne putem baza în vremuri cum, din păcate, sunt cele pe care le trăim acum.

NATO este România, România este NATO !

***

2021: Ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO) în România este marcată, anual, în prima duminică a lunii aprilie.

NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 30 de state membre din Europa și America de Nord. Cel mai recent membru NATO este Republica Macedoniei de Nord, ca urmare a aderării la Alianță în data de 27 martie 2020.

Alianța este o asociere de state libere, unite prin hotărârea lor de a-și proteja securitatea, prin garanții reciproce și relații stabile cu alte țări.

Scopul esenţial al NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. Cele trei sarcini fundamentale ale Alianței definite în Conceptul Strategic al NATO (2010) și în continuare actuale sunt: apărarea colectivă, gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare. Articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord permite aliaților să se consulte și să coopereze în domenii care țin de securitate și apărare, în timp ce articolul 5 consacră sarcina fundamentală a NATO, și anume apărarea colectivă, astfel: ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Apartenența la NATO, alături de Parteneriatul Strategic cu SUA și de apartenența la UE, reprezintă dimensiuni fundamentele ale politicii externe ale României. Alianța Nord-Atlantică este garantul principal al securității României, relația transatlantică reprezentând liantul strategic care conferă coerență și consistență acțiunilor NATO. În acest sens, România are în vedere consolidarea profilului țării noastre, de aliat responsabil și de încredere, în cadrul NATO, prin participarea activă la dezvoltarea politicilor NATO, precum și prin contribuții la misiunile și operațiunile Alianței. Întreaga noastră participare la activitatea Alianței urmărește asigurarea securității și apărării României și a regiunii din care facem parte, precum și întărirea NATO ca alianță de apărare colectivă.

Sursă: Ministerul Afacerilor Externe

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înființarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianță politico-militară fundamentală pentru pacea, securitatea și prosperitatea internaționale, cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune.

Evoluțiile actuale la nivel internațional se mențin dinamice și impredictibile, iar provocările de securitate se înmulțesc și se diversifică. Puterea Alianței de a face față acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective.

În plus, capacitatea NATO de a-și îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetățenilor și teritoriilor aliate, se datorează și procesului constant de adaptare și transformare la care România a participat în mod activ și substanțial în ultimii ani.

Prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la care contribuția României este semnificativă.

NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziția aliaților a mijloacelor și a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarității atât între aliați, cât și în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficiența. România a valorificat aceste noi oportunități, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei.

NATO se adaptează permanent pentru a deveni o organizație mai puternică și mai eficientă. Astfel, procesul de reflecție „NATO 2030”, lansat în 2020 de Secretarul General Jens Stoltenberg creează premisele unui rol mai ambițios al Alianței în etapa următoare, inclusiv din perspectiva elaborării unui nou Concept Strategic – inițiativă pe care România o sprijină pe deplin.

România este profund atașată valorilor euro-atlantice și acționează hotărât în spiritul consolidării relației transatlantice și pentru promovarea profilului și rolului NATO. Țara noastră are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operațiile și misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO.

Dezvoltarea şi modernizarea capabilităților militare naționale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susțin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanțare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezența în regiunea Mării Negre.

Pentru a răspunde noilor provocări şi amenințări de securitate, creșterea rezilienței devine un obiectiv prioritar, atât la nivelul instituțiilor naționale, cât și la cel al Alianței Nord-Atlantice în ansamblul său. Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO și UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potențialul deosebit pe care cele două organizații esențiale îl oferă statelor membre și cetățenilor săi, prin asigurarea securității și prosperității. Numai uniți vom fi mai puternici!

***

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 4 aprilie 2021, a Zilei NATO în România.

În 2021 aniversăm 72 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și 17 ani de la aderarea României la structurile aliate, perioadă în care țara noastră a depus eforturi susținute și a demonstrat voința și capacitatea de a contribui concret și relevant la consolidarea NATO, cea mai de succes alianță politico-militară din istorie, garantul securității euro-atlantice.

Țara noastră participă la misiunile și operațiile aliate, la măsurile de consolidare a descurajării și apărării pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, și găzduiește pe teritoriul său structuri multinaționale aliate. Astfel, prin acțiunea sa, România contribuie în mod activ la apărarea teritoriilor și cetățenilor tuturor statelor membre NATO.

De asemenea, contribuțiile semnificative și de durată ale țării noastre la eforturile de creștere a rezilienței și de sporire a capacităților de apărare ale partenerilor, în special cei din Vecinătatea Estică, sunt dovezi în plus că România își îndeplinește consecvent, fără ezitare angajamentele de aliat responsabil.

„Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al țării noastre pentru apărarea colectivă și solidaritatea aliată, precum și pentru o relație transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO și Uniunea Europeană în domeniul securității și al apărării. România a susținut în permanență efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianței și este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacității NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare, inclusiv prin contribuția pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienței, prin intermediul inițiativei de înființare și găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecție strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianței, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO și să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic”, a declarat cu această ocazie ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Totodată, în condițiile actuale generate de pandemia de COVID-19, MAE salută în mod deosebit solidaritatea demonstrată la nivelul NATO atât între aliați, cât și în raport cu partenerii, confirmată prin acțiuni concrete de asistență în domeniul medical.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă recunoștința pentru eforturile susținute ale militarilor, diplomaților și tuturor celor care, prin dedicare și profesionalism, au contribuit la promovarea și realizarea intereselor de securitate ale României, precum și la consolidarea rolului și prestigiului țării noastre în cadrul NATO.

Informații suplimentare:

În România, Ziua NATO este sărbătorită în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390/2004.

La 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul Tratatului Alianței Nord-Atlantică, urmată de ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, în cadrul reuniunii ministeriale aliate din 2 aprilie 2004.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO) în România este marcată, anual, în prima duminică a lunii aprilie.

Ministerul Apărării Naționale a transmis pe pagina sa oficială următorul mesaj:

Participarea Armatei României la Exercițiul DEFENDER EUROPE 20 (cel mai mare exerciţiu militar al NATO), anulată.

În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile SABER STRIKE, respectiv SWIFT RESPONSE, conectate Exercițiului DEFENDER EUROPE 20.
Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României.
Armata României acționează cu responsabilitate și profesionalism, contribuind la efortul național de combatere a epidemiei, având pregătite forțe și mijloace care desfășoară activități de sprijin al autorităților centrale și locale, la solicitarea acestora.(…)

Decizia anulării participării s-a fundamentat în urma analizei cu partenerul strategic și națiunile gazdă.
Similar, Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR) a transmis un comunicat de presă pe acest subiect.
Planul inițial prevedea participarea militarilor români la exerciții în Estonia, Letonia și Georgia a unor detașamente din cadrul forțelor terestre, aeriene și navale, însemnând aproximativ 400 de militari și 50 mijloace tehnice.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO) în România este marcată, anual, în prima duminică a lunii aprilie. 

În 2019, România va aniversa 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

În perioada 2-4 aprilie 2008 România a găzduit Summit-ul NATO de la Bucureşti care a reprezentat cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România, dar şi Summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO. La Summit au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan, la nivel de preşedinte (23 de state), prim -ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apărării (Kazahstan) şi director politic (Irlanda).

Summit-ul a fost un eveniment unic nu doar pentru România ci şi pentru NATO. A fost cel mai mare Summit al Alianţei, atât ca număr de participanţi (peste 6500), cât şi ca formate. Pentru prima dată în istoria Alianţei, pe lângă reuniunile consacrate (Consilul Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia) s-a desfăşurat o reuniune în format extins a statelor şi organizaţiilor participante la operaţiunea Alianţei în Afganistan, la care au fost prezenţi Secretarul General al ONU, Preşedintele Comisiei Europene, Secretarul General al Consilului UE, directorul Băncii Mondiale, alături de preşedintele afgan Hamid Karzai şi înalţi oficiali din statele de contact (Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Iordania).

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis următorul mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, potrivit unui comunicat: „Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianță din istorie.

Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate și prosperitate. A îmbogățit Alianța noastră cu noi voci, noi experiențe și noi capabilități.

România, la fel ca toți Aliații NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm și ne apărăm reciproc de orice amenințare, provenind din orice direcție. Toți pentru unul și unul pentru toți! România este un aliat puternic și angajat. Contribuiți la securitatea noastră comună și la apărarea noastră colectivă, la misiunile și operațiile Alianței.

În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesioniști care ajută la stabilizarea țării și prevenirea creării de refugii pentru teroriștii internaționali. În Kosovo, ajutați la menținerea stabilității în regiunea Balcanilor de Vest. În Polonia, ați contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinațional.

De asemenea, găzduiți o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și aveți o contribuție esențială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian și maritim. Această regiune are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și merită atenția și prezența noastră continuă.

Salut planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an și de a moderniza forțele armate pe parcursul următorilor 10 ani. România înțelege că într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră și trebuie să rămânem solidari pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri.  

Securitatea reprezintă fundamentul libertății și prosperității noastre.

Vă mulțumesc tuturor pentru contribuția deosebită la Alianța noastră. Vă felicit cu ocazia acestei aniversări!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO) în România este marcată, anual, în prima duminică a lunii aprilie.  

La 14 ani de la arborarea drapelului național în fața sediului NATO, Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al apărării și securității României și un liant permanent cu o comunitate de 28 de state care împărtășesc aceleași valori și un angajament ferm față de libertate și democrație. Apartenența la o Alianță în care solidaritatea și unitatea reverberează în deciziile colective ale membrilor săi are o semnificație deosebită pentru profilul României centenare.

Fidelă profilului asumat încă înainte de aderarea la NATO, România rămâne un aliat de nădejde, responsabil și activ angajat în dezbaterile politice și conceptuale la nivel aliat. De-a lungul celor 14 ani petrecuți în cadrul NATO, țara noastră a reușit să valorifice eficient apartenența la această organizație, dovedind că este deplin integrată, capabilă și decisă să își asume toate angajamentele ce decurg din acest statut.

România a dovedit că este nu doar un beneficiar al politicilor și deciziilor NATO, dar și un contribuitor semnificativ, un adevărat furnizor de securitate la nivel euro-atlantic și internațional. Militarii români sunt prezenți în teatrele de operații, precum cel din Afganistan, oferim asistență statelor partenere, atât celor din vecinătatea estică și Balcanii de Vest, cât și celor din sud, contribuim la întărirea prezenței aliate pe flancul estic, găzduim elemente ale sistemului de apărare antirachetă, proiect de importanță strategică pentru Alianță.

Viorica Dăncilă, prim-ministru al României, cu ocazia marcării Zilei NATO în România: „Marcăm astăzi Ziua NATO în România, pentru a 14-a oară, cu aceeași încredere ca la început în garanția de securitate pe care ne-o oferă apartenența la Alianța Nord-Atlantică. Toți acești ani au însemnat o transformare profundă a Armatei Române într-o armată cu adevărat profesionistă, dar și contribuţii substanţiale ale României la operaţiile şi misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, ne bucurăm de încrederea și respectul partenerilor noștri nord-atlantici și vrem să demonstrăm în continuare că suntem un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. Îmi exprim respectul pentru toți cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din păcate, chiar cu prețul sacrificiului suprem. Apărarea reprezintă un sector prioritar, ținând cont de contextul geopolitic complicat și de provocările de securitate cu care ne confruntăm în ultima vreme. România își respectă angajamentul față de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, iar investițiile pe care le avem în proiect pentru perioada următoare vor viza achizițiile necesare de tehnică militară, dar și relansarea industriei de apărare românești. Sunt măsuri cu caracter defensiv, nu împotriva cuiva, prin care România înțelege să contribuie la promovarea rolului Alianței Nord-Atlantice pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.”

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti