Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Avocați, Opinii, SELECTED, Universitaria
3 comentarii

Cum să devii specialist în protecția datelor cu caracter personal?

3 aprilie 2018 | Andrei SĂVESCU
Andrei Savescu

Andrei Săvescu

Suntem în perioada Pătimirilor… Cererea de specialiști în domeniul protecției datelor cu caracter personal este tot mai mare. Din ce pălărie apar specialiștii?

Înainte de a explora cum apar specialiștii, trebuie să facem câteva precizări importante.

Există o diferență semnificativă între competență și specializare. A fi competent înseamnă să reușești să faci față sarcinilor, în vreme ce a fi specialist înseamnă să lucrezi în mod constant într-un anumit domeniu. De aceea, la un nivel egal de efort și de inteligență, specializarea este de natură să faciliteze acumularea de competență. Pe scurt: regula este că specialiștii sunt mai competenți decât ne-specialiștii.

Nivelul ridicat de competență al specialiștilor, ca regulă, este de natură să genereze încredere în rândul consumatorilor serviciilor furnizate de specialiști.

Din cauza prezumției de competență a specialiștilor, simpla afirmare a specializării reprezintă un avantaj competitiv. Firește, se fac verificări, însă la stadiul verificării se ajunge doar dacă specializarea este afirmată!

Pentru aceste motive, este normal ca toți cei care doresc să presteze servicii în domeniul protecției datelor cu caracter personal să afirme despre ei înșiși că sunt specialiști.

Care sunt culoarele pe care vin speciaștii?

Cursuri de formare. În România au apărut în ultimele luni o mulțime de cursuri de informare și formare în legătură cu protecția datelor cu caracter personal. Cele mai multe sunt organizate în scopul recrutării de clienți pentru servicii de protecția datelor (DPO și consultanță). Din această cauză, cursurile sunt privite cu entuziasm de către necunoscători și cu reținere de către cei care au început deja să dobândească un anumit bagaj de cunoștințe în domeniu.

Experiență în implementare. Experiența este o floare rară, întrucât preocupările în domeniul protecției datelor cu caracter personal nu au fost, până de curând, extinse în România. De fapt, cu excepția cursurilor de Cyberlaw unde erau subsumate (de exemplu la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara), chestiunile legate de protecția datelor cu caracter personal au constituit un obiect de preocupare adiacent informațiilor clasificate, informațiilor sensibile și secretelor comerciale.

Studiul individual. Fără îndoială că studiul individual este principala modalitate de instruire, din perspectiva calității, însă este și cea mai costisitoare, întrucât necesită multe zile și multe ore pe zi. Puțini oameni își pot permite să citească, căci oamenii trebuie să lucreze în fiecare zi, să transpună în practică lucrurile pe care le știu deja.

Dumneavoastră citiți, ceea ce înseamnă că sunteți pe drumul cel bun!

Av. dr. Andrei Săvescu
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII, coordonator JURIDICE.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică