Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Jandarmeriei Române
03.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă a transmis următorul mesaj:

Jandarmeria Română împlinește astăzi 172 de ani de la întemeierea sa, timp în care această structură, componentă militară a Ministerului Afacerilor Interne, a trecut prin numeroase transformări și procese de modernizare, primind permanent atribuții și misiuni noi pentru a face față provocărilor la adresa ordinii publice care apar odată cu schimbările petrecute în societatea românească.

Împreună cu celelalte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria Română este direct implicată în garantarea siguranței cetățeanului, prin atribuțiile care îi revin în ceea ce privește apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, apărarea proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism. Prin aceste atribuții puse în slujba binelui public, instituția Jandarmeriei trebuie să se ridice la înălțimea misiunii care i-a fost încredințată, dar și la nivelul așteptărilor cetățenilor de bună-credință.

Am toată încrederea că procesul actual de reconstrucție a prestigiului instituțional al Jandarmeriei Române va continua și că prin modul în care își va îndeplini misiunea va demonstra că este o instituție profesionistă, credibilă și mereu de partea binelui public. Recunoașterea și aprecierea de care jandarmii români se bucură în cadrul misiunilor de cooperare în plan internațional, bunele exemple ale multor jandarmi în misiunile lor, empatia de care dau dovadă în multe situații,  îmi dau motive să îi apreciez pentru tot ceea ce fac.

Urez succes Jandarmeriei Române în îndeplinirea atribuțiilor sale în plan intern și în misiunile de cooperare internațională la care participă. Succes, de asemenea, în mandatul la președinția Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forței de Jandarmerie Europene (EUROGENDFOR), pe care România îl exercită anul acesta prin intermediul Jandarmeriei Române și MAE.

La mulți ani, Jandarmeriei Române, tuturor doamnelor și domnilor jandarmi!”

***

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a transmis următorul mesaj:

172 de ani de existență a Jandarmeriei Române!

Jandarmeria Română este una dintre acele instituții naționale pe care istoria recentă sau mai îndepărtată le-a consemnat ca o structură care s-a transformat și a evoluat odată cu România. Este una dintre structurile pe care românii s-au bazat în trecut și a rămas în continuare o Armă de încredere.

În ultimii ani, Jandarmeria a dovedit o capacitate mare de adaptare și de modernizare. Participarea la misiunile internaționale, aprecierile partenerilor din străinătate sunt mărturie a determinării noastre ca națiune de a apăra valorile fundamentale care stau la baza dezvoltării statelor.

Dincolo de rolul actual evident în cadrul arhitecturii naționale de securitate, misiunile Jandarmeriei Română au stat, întotdeauna, sub semnul istoriei și tradiției.
Jandarmeria trebuie să rămână un reper al integrității și profesionalismului și, mai mult, un garant al păstrării nealterate a valorilor identitare naționale, al tradițiilor și spiritului românesc.

Vă mulțumesc în numele românilor pentru tot ceea ce faceți pentru siguranța noastră și vă doresc succes în misiunile viitoare!

La mulți ani Jandarmeriei Române!

***

Jandarmeria Română a transmis următorul mesaj:

172 de ani. Peste 17 decenii de când Jandarmeria Română se află în slujba oamenilor. Istoria instituției noastre a început să se scrie în anul 1850, pe data de 3 aprilie, când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a promulgat „Legiuirea pentru reforma corpului slujitorilor în jandarmi”, act normativ ce consfințea apariția în spațiul militar românesc a Jandarmeriei Române.

Și indiferent de greutățile pe care le-au adus vremurile, în toată această călătorie de-a lungul istoriei, am rămas împreună și tot împreună vom avea puterea de a depăși orice obstacol.

Vă mulțumim!

La mulți ani, Jandarmeria Română!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Jandarmeria Română a organizat o ședință omagială cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la înființarea structurii:

Vineri, 2 aprilie a.c., la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române s-a desfășurat ședința omagială prilejuită de împlinirea a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei, la care au participant reprezentanți din partea Parlamentului României, a conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a structurilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională cu care Jandarmeria colaborează, precum și fostele comenzi ale Armei.

De asemenea, printre invitați s-a aflat și domnul Mihai Ghica, descendent al ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Alexandru Ghica – întemeietorul Jandarmeriei Române.

Prezent la eveniment, domnul secretarul de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu, a adresat jandarmilor un mesaj de felicitare pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile și i-a asigurat de sprijinul deplin al conducerii ministerului, transmițând jandarmilor mesajul ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Nicolae Bode: „Sunteți acolo unde ne așteptăm să fiți, acolo unde ați fost de fiecare dată când situația a devenit critică, la datorie în prima linie, sunteți parteneri ai românilor”.

În alocuțiunea sa, inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Alin Mastan, a reafirmat rolul important pe care această Armă l-a avut în decursul celor 171 de ani de existență pentru menținerea, consolidarea și modernizarea statului român.

Totodată, în cadrul ceremoniei, inspectorul general al Jandarmeriei a înmânat celor mai merituoși jandarmi distincția de serviciu pentru “îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate” și a conferit distincția ”Jandarmul de onoare al anului” plutonierului adjutant Jitariu Ciprian, de la Jandarmeria Capitalei, pentru eficiența deosebită de care a dat dovadă în executarea misiunilor specifice.

Festivitatea s-a încheiat prin depunerea de coroane de flori în memoria eroilor jandarmi, la monumentul domnitorului Grigore Alexandru Ghica, aflat în incinta Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

***

De asemenea, Jandarmeria Română a transmis următorul mesaj:

Cu ocazia celebrării a 171 de ani de la înfințarea instituției noastre, Jandarmeria Română lansează Campania „171 de stejari pentru România”. Ne propunem ca această inițiativă să se desfășoare anual, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Campania se desfășoară în toate structurile Jandarmeriei Române de la nivel teritorial și ne dorim ca prin această inițiativă să transmitem un mesaj de conștientizare asupra importanței dezvoltării durabile într-un mediu sănătos.

Mulțumim domnului rector al Universității Politehnica din București Mihnea Costoiu, domnilor directori Mihai Corocăescu și Florin Stănculeanu, domnului Alin Dărîngă- șef serviciu Administrarea Patrimoniului și Direcției Silvice Giurgiu.

***

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, a transmis următorul mesaj:

În acest an, aniversarea Jandarmeriei Române se suprapune cu un climat agitat în care prin natura atribuțiilor care revin acestei structuri, jandarmii sunt chemați să răspundă cu tact, fermitate și profesionalism unor provocări care nu țin doar de pericolul pe care îl constituie virusul, ci și de menținerea și restabilirea ordinii publice.

Intervențiile acestei structuri au ca scop apărarea drepturilor noastre cetățenești fundamentale. Cei angrenați în aceste misiuni își asumă foarte multe riscuri pentru ca libertatea, democrația și legalitatea să fie apărate.

Am mare încredere în profesionalismul și integritatea militarilor Jandarmeriei Române, care au în mine un susținător și sunt convins că îi au ca aliați pe românii de bună credință, atâta timp cât unicul criteriu care ghidează misiunile din teren este respectarea si aplicarea legii.

Să nu uităm că Jandarmeria este o structură puternică și eficientă care și-a dovedit profesionalismul atât în misiunile interne, cât și în cele în care a fost alături de partenerii săi externi. Pentru acest lucru, pregătirea profesională continuă trebuie să fie în acord cu cerințele actuale ale misiunilor, iar dotările tehnice trebuie să le asigure promptitudinea și siguranța intervențiilor.

Știu că Jandarmeria, ca structură militară, are un spirit aparte: istoria, tradițiile militare, camaraderia au un înțeles deosebit pentru cei care deservesc această structură. Iar acestea sunt izvor de putere instituțională, cu atât mai mult astăzi, într-o societate ce pare să-și fi pierdut reperele și valorile identității naționale.

Îmi doresc ca toate aceste valori să vă anime în continuare, iar fiecare dintre cei care ați ales această Armă, să faceți onoare instituției și unei istorii care vă consemnează ca integri și curajoși apărători ai legii.

La ceas aniversar, vă doresc tuturor sănătate, putere de muncă și succes în misiunile viitoare!
La mulți ani Jandarmeriei Române!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, a transmis următorul mesaj, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române:

Mesajul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Bogdan Enescu, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Mesajul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Gepostet von Jandarmeria Română am Freitag, 3. April 2020

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

În acest an se sărbătoresc 169 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Română a participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Sediul materiei: 3 aprilie este data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Potrivit acestui document, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Astăzi, 3 aprilie, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, conform unui comunicat al MAI, în prezența prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, și a ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, în Parcul Carol, a avut loc ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al I.G.J.R., care împlinește 168 de ani de la înființare. Prin ordin al ministrului Carmen Dan, Jandarmeriei Române i s-a conferit ”Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne” pentru serviciile și misiunile încredințate care au contribuit la ridicarea prestigiului MAI.

Tot astăzi, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, conform unui comunicat.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti