« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua Jandarmeriei Române
03.04.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Jandarmeria Română a organizat o ședință omagială cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la înființarea structurii:

Vineri, 2 aprilie a.c., la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române s-a desfășurat ședința omagială prilejuită de împlinirea a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei, la care au participant reprezentanți din partea Parlamentului României, a conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a structurilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională cu care Jandarmeria colaborează, precum și fostele comenzi ale Armei.

De asemenea, printre invitați s-a aflat și domnul Mihai Ghica, descendent al ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Alexandru Ghica – întemeietorul Jandarmeriei Române.

Prezent la eveniment, domnul secretarul de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu, a adresat jandarmilor un mesaj de felicitare pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile și i-a asigurat de sprijinul deplin al conducerii ministerului, transmițând jandarmilor mesajul ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Nicolae Bode: „Sunteți acolo unde ne așteptăm să fiți, acolo unde ați fost de fiecare dată când situația a devenit critică, la datorie în prima linie, sunteți parteneri ai românilor”.

În alocuțiunea sa, inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Alin Mastan, a reafirmat rolul important pe care această Armă l-a avut în decursul celor 171 de ani de existență pentru menținerea, consolidarea și modernizarea statului român.

Totodată, în cadrul ceremoniei, inspectorul general al Jandarmeriei a înmânat celor mai merituoși jandarmi distincția de serviciu pentru “îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate” și a conferit distincția ”Jandarmul de onoare al anului” plutonierului adjutant Jitariu Ciprian, de la Jandarmeria Capitalei, pentru eficiența deosebită de care a dat dovadă în executarea misiunilor specifice.

Festivitatea s-a încheiat prin depunerea de coroane de flori în memoria eroilor jandarmi, la monumentul domnitorului Grigore Alexandru Ghica, aflat în incinta Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

***

De asemenea, Jandarmeria Română a transmis următorul mesaj:

Cu ocazia celebrării a 171 de ani de la înfințarea instituției noastre, Jandarmeria Română lansează Campania „171 de stejari pentru România”. Ne propunem ca această inițiativă să se desfășoare anual, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Campania se desfășoară în toate structurile Jandarmeriei Române de la nivel teritorial și ne dorim ca prin această inițiativă să transmitem un mesaj de conștientizare asupra importanței dezvoltării durabile într-un mediu sănătos.

Mulțumim domnului rector al Universității Politehnica din București Mihnea Costoiu, domnilor directori Mihai Corocăescu și Florin Stănculeanu, domnului Alin Dărîngă- șef serviciu Administrarea Patrimoniului și Direcției Silvice Giurgiu.

***

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, a transmis următorul mesaj:

În acest an, aniversarea Jandarmeriei Române se suprapune cu un climat agitat în care prin natura atribuțiilor care revin acestei structuri, jandarmii sunt chemați să răspundă cu tact, fermitate și profesionalism unor provocări care nu țin doar de pericolul pe care îl constituie virusul, ci și de menținerea și restabilirea ordinii publice.

Intervențiile acestei structuri au ca scop apărarea drepturilor noastre cetățenești fundamentale. Cei angrenați în aceste misiuni își asumă foarte multe riscuri pentru ca libertatea, democrația și legalitatea să fie apărate.

Am mare încredere în profesionalismul și integritatea militarilor Jandarmeriei Române, care au în mine un susținător și sunt convins că îi au ca aliați pe românii de bună credință, atâta timp cât unicul criteriu care ghidează misiunile din teren este respectarea si aplicarea legii.

Să nu uităm că Jandarmeria este o structură puternică și eficientă care și-a dovedit profesionalismul atât în misiunile interne, cât și în cele în care a fost alături de partenerii săi externi. Pentru acest lucru, pregătirea profesională continuă trebuie să fie în acord cu cerințele actuale ale misiunilor, iar dotările tehnice trebuie să le asigure promptitudinea și siguranța intervențiilor.

Știu că Jandarmeria, ca structură militară, are un spirit aparte: istoria, tradițiile militare, camaraderia au un înțeles deosebit pentru cei care deservesc această structură. Iar acestea sunt izvor de putere instituțională, cu atât mai mult astăzi, într-o societate ce pare să-și fi pierdut reperele și valorile identității naționale.

Îmi doresc ca toate aceste valori să vă anime în continuare, iar fiecare dintre cei care ați ales această Armă, să faceți onoare instituției și unei istorii care vă consemnează ca integri și curajoși apărători ai legii.

La ceas aniversar, vă doresc tuturor sănătate, putere de muncă și succes în misiunile viitoare!
La mulți ani Jandarmeriei Române!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, a transmis următorul mesaj, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române:

Mesajul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Bogdan Enescu, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Mesajul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Gepostet von Jandarmeria Română am Freitag, 3. April 2020

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

În acest an se sărbătoresc 169 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Română a participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Sediul materiei: 3 aprilie este data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Potrivit acestui document, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Astăzi, 3 aprilie, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, conform unui comunicat al MAI, în prezența prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, și a ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, în Parcul Carol, a avut loc ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al I.G.J.R., care împlinește 168 de ani de la înființare. Prin ordin al ministrului Carmen Dan, Jandarmeriei Române i s-a conferit ”Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne” pentru serviciile și misiunile încredințate care au contribuit la ridicarea prestigiului MAI.

Tot astăzi, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, conform unui comunicat.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Legal Days, UNIVERSITARIA, VIDEO | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD