Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Fenomenul corupției în domeniul privat recunoscut prin acte normative internaționale
07.04.2018 | Mihai Adrian HOTCA

JURIDICE - In Law We Trust

Mihai-Hotca-dCorupția în mediul privat este un fenomen pe care societatea contemporană și-l asumă și-l recunoaște. Fenomenul corupției în domeniul privat sau în sectorul privat este recunoscut inclusiv prin acte normative internaționale sau europene. Aș menționa un singur act normativ sau foarte important în acest domeniu: Convenția Europeană asupra Corupției. Sigur mă refer la Convenția penală asupra corupției pentru că există și o Convenție civilă. Cele două convenții au fost adoptate încă din anii 90, mai exact 1999, iar noi în 2002 le-am ratificat.

În principal, este vorba despre Convenția penală asupra corupției, cea din 1999 adoptată la Strasbourg și ratificată de România prin Legea nr. 27/2002. În această Convenție se recunoaște atât existența fenomenului, cât și necesitatea prevenirii și combaterii acestui fenomen. În art. 7 și 8 din Convenție se arată negru pe alb că statele părți la această Convenție sunt obligate fiecare în mod specific să incrimineze și să aibă în vedere alte măsuri în funcție de dreptul național pentru prevenirea și combaterea faptelor de corupție. Evident că, fiind parte la această Convenție, statul român a încercat prin reglementările interne să aducă și ajustările necesare, astfel încât în bună măsură legislația internă să atingă obiectivele avute în vedere de Convenția menționată. Au existat chiar încă din anii 2000 schimbări legislative importante care au avut printre altele ca obiectiv și acela de a pune în acord reglementările interne cu cele europene și internaționale. De exemplu Legea nr. 78/2000 privind faptele de corupție care a fost modificată de mai multe ori ulterior cu mențiunea că în principal această lege vizează corupția din domeniul public.

Dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

*Opinie susținută în cadrul dezbaterii Corupția în mediul privat, ediția 180 ordanizată de Societatea de științe juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.