Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Fenomenul corupției în domeniul privat recunoscut prin acte normative internaționale


07.04.2018 | Mihai Adrian HOTCA
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Mihai-Hotca-dCorupția în mediul privat este un fenomen pe care societatea contemporană și-l asumă și-l recunoaște. Fenomenul corupției în domeniul privat sau în sectorul privat este recunoscut inclusiv prin acte normative internaționale sau europene. Aș menționa un singur act normativ sau foarte important în acest domeniu: Convenția Europeană asupra Corupției. Sigur mă refer la Convenția penală asupra corupției pentru că există și o Convenție civilă. Cele două convenții au fost adoptate încă din anii 90, mai exact 1999, iar noi în 2002 le-am ratificat.

În principal, este vorba despre Convenția penală asupra corupției, cea din 1999 adoptată la Strasbourg și ratificată de România prin Legea nr. 27/2002. În această Convenție se recunoaște atât existența fenomenului, cât și necesitatea prevenirii și combaterii acestui fenomen. În art. 7 și 8 din Convenție se arată negru pe alb că statele părți la această Convenție sunt obligate fiecare în mod specific să incrimineze și să aibă în vedere alte măsuri în funcție de dreptul național pentru prevenirea și combaterea faptelor de corupție. Evident că, fiind parte la această Convenție, statul român a încercat prin reglementările interne să aducă și ajustările necesare, astfel încât în bună măsură legislația internă să atingă obiectivele avute în vedere de Convenția menționată. Au existat chiar încă din anii 2000 schimbări legislative importante care au avut printre altele ca obiectiv și acela de a pune în acord reglementările interne cu cele europene și internaționale. De exemplu Legea nr. 78/2000 privind faptele de corupție care a fost modificată de mai multe ori ulterior cu mențiunea că în principal această lege vizează corupția din domeniul public.

Dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

*Opinie susținută în cadrul dezbaterii Corupția în mediul privat, ediția 180 ordanizată de Societatea de științe juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti