Fenomenul corupției în domeniul privat recunoscut prin acte normative internaționale
07.04.2018 | Mihai Adrian HOTCA

Corupția în mediul privat este un fenomen pe care societatea contemporană și-l asumă și-l recunoaște. Fenomenul corupției în domeniul privat sau în sectorul privat este recunoscut inclusiv prin acte normative internaționale sau europene. Aș menționa un singur act normativ sau foarte important în acest domeniu: Convenția Europeană asupra Corupției. Sigur mă refer la Convenția penală asupra corupției pentru că există și o Convenție civilă. Cele două convenții au fost adoptate încă din anii 90, mai exact 1999, iar noi în 2002 le-am ratificat.
În principal, este vorba despre Convenția penală asupra corupției, cea din 1999 adoptată la Strasbourg și ratificată de România prin Legea nr. 27/2002. În această Convenție se recunoaște atât existența fenomenului, cât și necesitatea prevenirii și combaterii acestui fenomen. În art. 7 și 8 din Convenție se arată negru pe alb că statele părți la această Convenție sunt obligate fiecare în mod specific să incrimineze și să aibă în vedere alte măsuri în funcție de dreptul național pentru prevenirea și combaterea faptelor de corupție. Evident că, fiind parte la această Convenție, statul român a încercat prin reglementările interne să aducă și ajustările necesare, astfel încât în bună măsură legislația internă să atingă obiectivele avute în vedere de Convenția menționată. Au existat chiar încă din anii 2000 schimbări legislative importante care au avut printre altele ca obiectiv și acela de a pune în acord reglementările interne cu cele europene și internaționale. De exemplu Legea nr. 78/2000 privind faptele de corupție care a fost modificată de mai multe ori ulterior cu mențiunea că în principal această lege vizează corupția din domeniul public.
Dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII
*Opinie susținută în cadrul dezbaterii Corupția în mediul privat, ediția 180 ordanizată de Societatea de științe juridice (SSJ)