Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarTop LegalUniversitaria
TOP LEGAL
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

Mediul public vs. mediul privat
09.04.2018 | Norel NEAGU

Norel-Neagu

Norel Neagu

Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să facem o distincție între mediul public și mediul privat în ceea ce privește sancționarea infracțiunilor de corupție, dacă privim în mod realist. În schimb, dacă ne uităm la politica penală a statului (exercitată până la urmă de Ministerul Public, care trimite în judecată), sunt foarte multe situații în care funcționarii publici sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție activă și foarte puțini ”funcționari” din mediul privat. Și atunci, dacă un ”funcționar” din mediul privat este denunțător pentru infractiunea de luare de mită, nu prea îi folosește. Din această perspectivă, am putea spune că datorită faptului că politica noastră penală în acest moment se concentrează pe domeniul public s-ar putea justifica (și strict numai din acest punct de vedere) și o sancțiune atenuată a corupției în mediul privat.

Un al doilea aspect care ar fi de menționat este că de foarte multe ori în societățile private astfel de cazuri descoperite nu sunt aduse la cunoștința publică. Spre exemplu, avem o multinațională într-un anumit domeniu care descoperă că are un director care a obținut un ”comision” pentru a atribui un contract mai avantajos unui furnizor, dar mai dezavantajos pentru societate. În momentul în care se descoperă o astfel de faptă cu conotație penală, se rezolvă de regulă în interiorul societății, la nivelul dreptului muncii (omul pleacă și poate pleacă și cu câteva salarii compensatorii)… Și problema ajunge foarte rar în vizorul Parchetului pentru a putea instrumenta dosarul, deci și aspectul acesta ar trebui luat în considerare, pentru că și societatea respectivă dorește să-și mențină un anumit prestigiu și o imagine în piață.

Dr. Norel Neagu
HOTCA & ASOCIAŢII

*Opinie susținută în cadrul dezbaterii Corupția în mediul privat, ediția 180, ordanizată de Societatea de științe juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.