« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – martie 2018
09.04.2018 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

P. I. V., locotenent colonel în cadrul unei unități militare din București, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată
N. T. C. și P. N. C., reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2012 – ianuarie 2014, inculpatul P. I. V. cu intenție a ascuns veniturile impozabile în sumă totală de 2.940.117,49 lei, realizate în urma prestării activității de intermediere brokeraj în numele unei societăți comerciale.

În demersul său infracțional, inculpatul a fost ajutat de ceilalți doi inculpați care, în schimbul unui comision de 5% din totalul sumelor încasate, au emis un număr de 87 facturi fiscale prin care s-a creat aparența că obligațiile fiscale (aferente veniturilor în valoare de 2.940.117,49 lei realizate de către inculpatul P. I. V. în maniera de mai sus) revin societăților cu un comportament de „tip fantomă” pe care le reprezentau. Ulterior, conform înțelegerii, inculpații N. T. C. și P. N. C. au retras din conturi suma de 2.785.803,84 lei din care au remis cea mai mare parte (mai puțin procentajul de 5%) celuilalt inculpat, înlesnind astfel sustragerea acestuia de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Acționând în această manieră, inculpații au produs bugetului de stat un prejudiciu în cuantum total de 674.576 lei (din care 204.157 lei reprezintă dobânzile și penalitățile de întârziere aferente obligației fiscale principale în cuantum de 470.419 lei), ce a fost recuperat în totalitate.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor stabilite, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 4 luni pentru inculpatul P. I. V.,
– 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru inculpații N. T. C. și P. N. C.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații P. I. V., N. T. C. și P. N. C., împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Militar București și Tribunalului București.

________________________________________

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. T. S., la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2014-2015 inculpatul M. T. S., în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente și declarații false care conțineau mențiuni nereale în sensul că membrii asociației și-au dat acordul cu privire la depunerea cererilor unice de către inculpat și la utilizarea fondurilor de către forma asociativă, în scopul de a obține în mod injust sprijin financiar din bugetul Uniunii Europene pentru suprafața de 254 ha pajiști.

Prin aceste demersuri, inculpatul M. T. S. a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 148.472,74 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.

________________________________________

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului T. S. M., pentru comiterea infracțiunilor de:
mărturie mincinoasă în formă continuată,
– favorizarea făptuitorului în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În zilele de 28 aprilie 2015 și 5 februarie 2018, inculpatul T. S. M. a fost audiat în calitate de martor de către magistrații din cadrul Curții de Apel Brașov și Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 97/VIII/3 din 21 octombrie 2013, privind obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galați, aparținând S.C. Aviația Utilitară Tuzla S.A., prilej cu care a dat declarații neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală.

Prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, inculpatul a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele trimise anterior în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

________________________________________

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
M. N., la data faptelor viceprimar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județului Mehedinți,
M. C., la data faptelor secretar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județul Mehedinți,
D. T., la data faptelor agent agricol în cadrul primăriei com. Pătulele, jud. Mehedinți,
pentru săvârșirea infracțiunilor de:
fals intelectual (2 fapte),
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte);
G. I. și M. D., pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna mai 2011, inculpații G. I. și M. D., beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), două cereri unice de plată, întemeiate pe baza a două adeverințe false, în cuprinsul cărora era menționat că închiriaseră de la primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți, suprafețe de teren în vederea exploatării.

Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații M. N., M. C. și D. T., în calitate de funcționari în cadrul Primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți.

Prin aceste demersuri, inculpații G. I. și M. D. au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.834 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor terenuri ce aparțin inculpaților G. I. și M. D..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

________________________________________

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Alba-Iulia, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B. S., la data faptei comisar șef în cadrul Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii de Mediu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire în orice mod de informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 25 februarie – 10 martie 2014, inculpatul B. S., în calitatea menționată mai sus, a folosit în mod direct informații ce nu erau destinate publicității despre care a luat cunoștință, în mod legal, în cadrul activităților de serviciu.

Concret, inculpatul a informat administratorul unei societăți comerciale despre:
– existența și conținutul unei reclamații vizând activitatea societății,
– iminența unei acțiuni de control (date nedestinate publicității) și, ulterior, despre data controlului.

În urma avertizărilor primite, beneficiarul acelor informații a remediat deficiențele care făceau obiectul controlului, evitând astfel aplicarea unor sancțiuni contravenționale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara.

________________________________________

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
B. A., la data faptelor agent de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
tentativă la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 12 noiembrie 2014 – 24 februarie 2015, inculpatul B. A. a încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene pentru finanțarea proiectului „Sprijinirea instalării tânărului fermier B. A. în comuna Hărman, jud. Brașov”, redenumit apoi „Preluare integrală fermă zootehnică în comuna Hărman, jud. Brașov”.

În acest sens inculpatul a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Brașov trei cereri de finanțare în cuprinsul cărora a creat aparența îndeplinirii cerințelor minime de eligibilitate/criteriilor suplimentare de selecție pentru acordarea sprijinului. De fiecare dată suma maximă nerambursabilă care îi putea fi acordată inculpatului era de 40.000 euro.

În perioada 2015-2016, inculpatul B. A. a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) două cereri unice de plată, în cuprinsul cărora a declarat în mod necorespunzător adevărului că utilizează suprafața de 1,24 ha teren agricol.

Prin aceste demersuri, inculpatul B. A. a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 2.618 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a popririi asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ce aparțin inculpatului B. A.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

________________________________________

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.