Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR nu a încheiat acte cu serviciile secrete
05.04.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 5 aprilie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat că nu a semnat niciun fel de acte cu serviciile secrete, potrivit unui comunicat semnat de av. dr. Gheorghe Florea, Președinte UNBR.

Redăm integral comunicatul:

”În contextul îngrijorării publice privind existența unor protocoale de colaborare între Serviciul Român de Informații și instituții sau organizații din domeniul justiției,  precizam că Uniunea Națională a Barourilor din România  nu este  parte la niciun fel de act încheiat cu servicii secrete.

Dimpotrivă, UNBR a pledat pentru deconspirarea unor astfel de înțelegeri contrare statului de drept, care au ca efect încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Reamintim în acest sens Apelul Comisiei Permanente a U.N.B.R. din 22-23 mai 2015 adresat instituțiilor Statului abilitate prin lege pentru verificarea și retragerea ofițerilor acoperiți din justiție și Hotărârea Congresului avocaților 2015 prin care s-a solicitat Parlamentului să instituie legal obligația avocaților de a dezvălui prin declarații autentice, verificabile, orice fel de angajament ocult care erodează încrederea în avocat.

Aproape la fiecare Congres al avocaților, profesia a făcut apeluri publice către  autoritățile  în activitatea cărora avocații au constatat disfuncții sau abateri de la lege ori de la principiile care garantează drepturile fundamentale ale cetățenilor, între care independența participanților la înfăptuirea justiției.

Existența statului de drept impune întărirea garanțiilor actului de justiție,  a independenței tuturor participanților la înfăptuirea acesteia: a magistratului dar și a avocatului, ca partener indispensabil al justiției recunoscut de lege  și a altor auxiliari ai justiției.

UNBR respinge ideea că justiția bazată pe înțelegeri oculte sau care este realizată  de către persoane care își ascund obligațiile asumate față de entități sau grupuri de interese ar fi compatibilă cu principiile dreptății. O astfel de justiție discreditează încrederea cetățenilor deoarece actele și activitățile contrare Constituției afectează grav dreptul la apărare și la un proces echitabil.

Corpul avocaților reafirmă că principiul fundamental al accesului cetățeanului la justiție are substanță numai în cazul în care justiția este independentă și imună la orice influențe din exterior și susține, ca fiind absolut necesară, implicarea avocaților în demersurile instituționale necesare creării cadrului normativ adecvat apărării secretului profesional și a independenței avocatului.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti