Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Augustin Lazăr a participat la conferința “Independența puterii judiciare, între garantarea drepturilor justițiabililor și respectarea regulilor de funcționare a justiției”
08.04.2018 | JURIDICE.ro

În perioada 2-4 aprilie 2018, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a participat la Conferința Internațională privind Justiția cu tema “Independența puterii judiciare, între garantarea drepturilor justițiabililor și respectarea regulilor de funcționare a justiției, eveniment care a avut loc la Marrakech, Maroc.

Principalele teme abordate în cadrul conferinței au fost: evoluția independenței justiției într-o lume în schimbare; așteptările societății de la o justiție independentă; eticizarea sistemului judiciar între abordarea legală și abordarea deontologică; “guvernarea” administrației judiciare și promovarea eficientizării; facilitarea accesului la lege și justiție și dreptul de acces la informații.

În cadrul panelului cu tema Independența procurorului, Augustin Lazăr a susținut o alocuțiune intitulată “Independența procurorului și statul de drept”, în cuprinsul căreia a prezentat un scurt istoric al Ministerului Public din România, precum și principalele aspecte care țin de independența procurorului din țara noastră, componentă statuată pentru prima dată în Legea de organizare judiciară din anul 1938, prin care procurorii Înaltei Curți de Casație au devenit inamovibili în condiții similare judecătorilor. Pe această tradiție, Constituția României din anul 2003, republicată, în Capitolul 6, Titlul al III-lea, reglementează statutul procurorilor, consacrând faptul că aceștia fac parte din autoritatea judecătorească, iar nu din cea executivă. Pornind de la aceste considerente, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a arătat că independența specifică autorității judecătorești – în care sunt incluși și magistrații procurori – se apără cu profesionalism, demnitate, fermitate, utilizând instrumentele juridice puse la dispoziție de lege.

Totodată, Augustin Lazăr a avut o întâlnire de lucru cu M’Hammed Abdenabaoui, președinte al Ministerului Public și procuror general  al  Marocului, în cadrul căreia s-a discutat despre independența justiției, au fost abordate aspecte privind cooperarea judiciară internațională și au fost analizate oportunitățile de dezvoltare a cooperării dintre procurorii din cele două țări.

De asemenea, Augustin Lazăr a mai avut întrevederi de lucru cu Xeni Dimitriou, procurorul general al Greciei, Joana Marques Vidal, procurorul general al Portugaliei, Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, Victoria Palau, team leader EUROMED JUSTICE, Stephen L. Dreyfuss, fost președinte al Asociației Internaționale a Avocaților, Patrick Vandenbruwaene, președintele Colegiului procurorilor generali din Belgia, precum și cu alte personalități marcante din mediul juridic internațional. În contextul conferinței, Augustin Lazăr a participat, la invitația procurorului general al Marocului, la o cină de lucru la care au fost prezenți procurori generali francofoni.

Conferința Internațională privind Justiția cu tema “Independența puterii judiciare, între garantarea drepturilor justițiabililor și respectarea regulilor de funcționare a justiției” este un important eveniment internaţional organizat de Ministerul de justiţie al Regatului Marocului,  în cooperare cu Consiliul Superior al  Autorității Judiciare și cu Procurorul General al țării gazdă, sub înaltul patronaj al Majestății Sale Regele Mohammed al VI-lea  al Marocului.

Conferința își propune crearea unei platforme de studiu al unui ansamblu de probleme juridice de actualitate, realizarea unei compilații de idei, a unui schimb de puncte de vedere,  precum și împărtășirea expertizei profesionale a participanților. La eveniment au prezentat expuneri şi au încheiat acorduri de cooperare judiciară internaţională peste 20 de miniștri ai justiției și procurori generali din Uniunea Europeană, America, Asia, Africa. Au mai luat cuvântul experți UE,  Greco și Euromed, președinți ai unor înalte curți de casație și justiție,  profesori de la prestigioase universități de drept.

Din delegația Ministerului Public a mai făcut parte Nicoleta Ștefanov, procuror de la Serviciul de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul PÎCCJ.

:: Sursa : www.mpublic.ro


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.