BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la condițiile pentru participare la campionatele naționale de atletism. UPDATE: Concluzii AG (am avea discriminare indirectă)

11.03.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

11 martie 2019: Avocatul general propune:

« Dans les circonstances de l’affaire au principal, il convient d’interpréter les articles 18, 21, 49 et 165 TFUE en ce sens qu’une fédération d’un État membre opère une discrimination illicite à l’encontre des sportifs amateurs qui résident dans cet État membre mais n’en ont pas la nationalité, lorsqu’elle ne leur permet pas de participer à des championnats nationaux ou qu’elle leur permet d’y participer mais ne les admet au départ que “hors classement” ou “sans classement” et ne leur permet pas de participer à des courses ou épreuves finales, en les excluant de l’attribution de titres nationaux ou du classement ». (s.n.-M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

11 aprilie 2018: Judecătorul neamț se întreabă cu privire la condițiile pentru participare la campionatele naționale de atletism (C-22/18 TopFit și Biffi).

Situația de fapt:
1. materia UE:
1.1. Nediscriminarea: Nediscriminare pe motiv de cetățenie sau naționalitate
1.2. Cetățenia Uniunii: Dreptul de intrare și de ședere
1.3. Educație, formare profesională și tineret: Sport
2. necesitatea de a afla dacă reprezintă o discriminare – ce nu poate fi acceptată de dreptul UE – o dispoziție a regulamentului de organizare a activității de atletism al unei federații dintr-un stat membru care prevede că participarea la campionatele naționale este condiționată de deținerea cetățeniei statului membru respectiv;
3. necesitatea de a afla dacă o federație dintr-un stat membru discriminează în mod inadmisibil sportivii amatori din alt stat membru care nu dețin cetățenia primului stat prin faptul că:
3.1. deși le permite să participe la campionate naționale,
3.2. aceștia nu pot să concureze decât „în afara competiției” sau „fără evaluarea performanței”
3.3. și nu au dreptul să participe la cursa finală sau la competiția finală;
4. mai precis, necesitatea de a afla dacă o federație dintr-un stat membru discriminează în mod inadmisibil sportivii amatori din alt stat membru care nu dețin cetățenia primului stat prin faptul că îi exclude de la acordarea unor titluri naționale, respectiv nu îi include în clasament.

Dispoziții incidente: articolele 18, 21 și 165 TFUE

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Abonare newsletter

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week